Regulacja czujnika położenia przepustnicy TPS – dyskusja wspólna
Czy mógłbyś tak z ciekawości sprawdzić jaką wartość ci pokaże forscan przy odpiętej wtyczce od TPS?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Nie – kolega Dawidzior 
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam
Mam taki problem otóż czyściłem przepustnice specjalnym sprayem bez jej demontażu i zapomniałem odpiąć klemę z minusem i po włączeniu otrzymują sie obroty 2 tysiace czasami lekko mniej.
Robinem tzw reset z pedalem hamulca i adaptacje przepustnicy chodziła sobie bez dotykania gazu z 20 minut później sie przejechałem i dalej nic. pomocy
Mam taki problem otóż czyściłem przepustnice specjalnym sprayem bez jej demontażu i zapomniałem odpiąć klemę z minusem i po włączeniu otrzymują sie obroty 2 tysiace czasami lekko mniej.
Robinem tzw reset z pedalem hamulca i adaptacje przepustnicy chodziła sobie bez dotykania gazu z 20 minut później sie przejechałem i dalej nic. pomocy
- Od: 11 maja 2015, 17:18
- Auto: Mazda 323f, LPG, 1.5 DOHC 16V, rok pr 1997r.
tak cały czas, wprowadzilem nawet w tryb serwisowy i skręciłem śrubę do oporu i teraz 1500 ciągle. I co dalej? auto na gaz i benzynę i to samo na tym i na tym
- Od: 11 maja 2015, 17:18
- Auto: Mazda 323f, LPG, 1.5 DOHC 16V, rok pr 1997r.
Ja proponowałbym jednak nie bawić się w żadne "spreje" a jedynie zdemontować i umyć normalnie przepustnicę np. naftą czy rozpuszczalnikiem.
Później od nowa regulacja TPS i wolnych obrotów a dopiero będzie to poprawnie zrobione.
Opis jest na Forum – wystarczy poszukać a nie zadawać pytania jakby to był zupełnie nowy temat.
Łączę to z istniejącą dyskusją.
Później od nowa regulacja TPS i wolnych obrotów a dopiero będzie to poprawnie zrobione.
Opis jest na Forum – wystarczy poszukać a nie zadawać pytania jakby to był zupełnie nowy temat.
Łączę to z istniejącą dyskusją.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Mam ten sam problem co Dragon1202. Ja odkręciłem przepustnicę i ją wyczyściłem, tak samo silnik krokowy. Trochę syfu tam było zwłaszcza na tulejce krokowego i na tym białym stożku. Po złożeniu na rozgrzanym silniku obroty mam cały czas powyżej 2 tys. Czy powodem może być TPS? Oczywiście przed demontażem odłączyłem minus z akumulatora a przed montażem z powrotem zrobiłem reset (30 s na hamulec).
Edit:
Po ponownym rozkręceniu i nasmarowaniu silnika krokowego (WD40) i przykręceniu przepustnicy wszystko jest OK.Musiałem tylko podregulować obroty bo w trybie serwisowym auto gasło. Niestety przy obciążeniu (światła, wspomaganie, nawiew) obroty spadają zbyt mocno. Czyszczenie zbyt wiele nie pomogło.
Edit:
Po ponownym rozkręceniu i nasmarowaniu silnika krokowego (WD40) i przykręceniu przepustnicy wszystko jest OK.Musiałem tylko podregulować obroty bo w trybie serwisowym auto gasło. Niestety przy obciążeniu (światła, wspomaganie, nawiew) obroty spadają zbyt mocno. Czyszczenie zbyt wiele nie pomogło.
Witam, mam problem z falujacymi obrotami przy obciążeniu tzw. nurkowanie (przepustnice i krokowiec wyczyściłem,nowe świece, akumulator i przewody WN, ładowanie aku ok) i mam kilka pytanie: jak lepiej ustawić tsp?na większej wartości czy mniejszej? Na pinie C mam napięcie 5.07. I jeszcze jedno mam przepustnice Z9 ze śruba na odbojniku przy ślimaku z linka od gazu i czy przy tej przepustnicy też tps ustawia się miernikiem czy szczelinomierzem?
- Od: 28 maja 2013, 14:58
- Auto: Mazda 323f BA
silnik:1.5 16v Z5 88km LPG
rok produkcji:1998
Chciałbym jeszcze od siebie dodac,ze jesli ktos robi regulacje przepustnicy i nadal jest problem po jakims czasie ze obroty lecą w doł to radze podciagnąc linke przepustnicy
Po przekladce głowicy nie mogłem dojsc ładu z obrotami , jak na PB było w miare dobrze do na LPG czasami szalu mozna było dostac... Teraz własnie z ciekawosci poprawiłem naciag linki była dosc mocno luźna i obroty na pb i na lpg przestały głupieć. Moze to banał ale na bank ma to wpływ na schodzenie do wolnych obrotów.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Od siebie dodam że ugięcie linki między jej regulacją a 'ślimakiem' przepustnicy powinno wynosić 1-3mm wg. książki serwisowej.
No była. Trzeba też wziąć pod uwagę rozszerzalność cieplną wówczas w zależności od pogody linka może być mniej lub więcej naciągnięta.
Teoretycznie może ale czy będzie to długo tak działać to kto to wie