Podświetlenie stacyjki Mazda BJ 99' – ciągle świeci – problem po zamontowaniu diody LED.
Strona 1 z 1
Witam serdecznie!!
Jak w temacie. Coś mnie wzięło aby zamontować diodę LED zamiast zwykłej żarówki. Świeciło pięknie przez 6 sekund do czasu, aż coś pykneło... /wydaje mi się, że pykneło po lewej stronie nad kolanem/ Wygląda to teraz tak – po zamontowaniu zwykłej żarówki nie świeci. Po zamontowaniu żarówki LED świeci słabo i cały czas – nawet po wyjęciu kluczyka. Gdy odpalam autko świeci jakby mocniej i nie gaśnie. Gdzieś na forum znalazłem archiwalny temat /nie chciałem go odkopywać – 2005r/ – ktoś pisał, że mogło walnąć CPU /co to takiego,gdzie to się znajduję/. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odp
Jak w temacie. Coś mnie wzięło aby zamontować diodę LED zamiast zwykłej żarówki. Świeciło pięknie przez 6 sekund do czasu, aż coś pykneło... /wydaje mi się, że pykneło po lewej stronie nad kolanem/ Wygląda to teraz tak – po zamontowaniu zwykłej żarówki nie świeci. Po zamontowaniu żarówki LED świeci słabo i cały czas – nawet po wyjęciu kluczyka. Gdy odpalam autko świeci jakby mocniej i nie gaśnie. Gdzieś na forum znalazłem archiwalny temat /nie chciałem go odkopywać – 2005r/ – ktoś pisał, że mogło walnąć CPU /co to takiego,gdzie to się znajduję/. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odp
CPU to było w GE....ale dobrze kojarzysz,to tam jest problem.
Ale w BJ nie ma jako takiego osobnego CPU.Sterowanie tego podświetlenia znajduje się na płycie licznika.
Jeśli wykopciłeś tylko tranzystor końcowy,to pół biedy,gorzej jak to wychodzi bezpośrednio ze scalaka.
Ale w BJ nie ma jako takiego osobnego CPU.Sterowanie tego podświetlenia znajduje się na płycie licznika.
Jeśli wykopciłeś tylko tranzystor końcowy,to pół biedy,gorzej jak to wychodzi bezpośrednio ze scalaka.
tadziol dzięki za szybka odp. Na płycie licznika?? Gdzie to znaleźć na tej płycie – można prosić o jakieś zdjęcie z zaznaczonym elementem /tutaj mam namiar do fotorelacji z rozbiórki licznika viewtopic.php?f=115&t=112029 /
Dodam,że teraz mam napięcie na podświetleniu stacyjki /mierzone przy żarówce/ – coś w granicach 8V /7.1-8.7/– po przekręceniu skacze do ok 12V. Dioda LED świeci non stop i nie chce zgasnąć. A może padł moduł od centralnego otwierania drzwi??
Dodam,że teraz mam napięcie na podświetleniu stacyjki /mierzone przy żarówce/ – coś w granicach 8V /7.1-8.7/– po przekręceniu skacze do ok 12V. Dioda LED świeci non stop i nie chce zgasnąć. A może padł moduł od centralnego otwierania drzwi??
tadziol napisał(a):a oświetlenie kabiny działa ?
Podepnę się pod temat bo nie działa mi dimmer podświetlania kabiny oraz nie podświetla się jego ikonka ( samo podświetlanie działa cały czas na maksa).
Gdzie znajdę winowajcę problemu, też w liczniku szukać (dodam, że sam potencjometr wymieniłem na inny bez reakcji)?
- Od: 8 kwi 2011, 20:15
- Auto: Mazda 323F Bj 1,5 ZL 1999r.+Stag
Moja Bejota:)
misiek1 napisał(a):Podepnę się pod temat bo nie działa mi dimmer podświetlania kabiny oraz nie podświetla się jego ikonka ( samo podświetlanie działa cały czas na maksa).
Gdzie znajdę winowajcę problemu, też w liczniku szukać (dodam, że sam potencjometr wymieniłem na inny bez reakcji)?
spalony tranzystor w liczniku, jakiś czas temu wymieniałem go Blik3rowi
co do podświetlenie przy stacyjce to w liczniku szukać wyprowadzenia 3A i też pewnie zjaranego tranzystora
tinek napisał(a):co do podświetlenie przy stacyjce to w liczniku szukać wyprowadzenia 3A i też pewnie zjaranego tranzystora
dobrze prawisz,tylko jak On znajdzie te 3A ? żółty przewód tam jest...
tinek napisał(a):spalony tranzystor w liczniku, jakiś czas temu wymieniałem go Blik3rowi
Jak go kolego zlokalizować?
Dzięki kolego, w najbliższym czasie porozkręcam i zobaczę:)
Jak to będzie to to masz u mnie piwo
Jak to będzie to to masz u mnie piwo
misiek1 tylko poprzedni mój post dotyczy podświetlenia (ściemniacza) kabiny, a Tobie chyba chodzi o przyciemnianie podświetlenia deski rozdzielczej? Jak tak to przyciemnianie podświetlenia jest realizowane przez ten "potencjometr", który już wymieniałeś i może też jest uszkodzony, a żeby to sprawdzić potrzebujesz oscyloskopu (manual str. 1226).
tinek napisał(a):Tobie chyba chodzi o przyciemnianie podświetlenia deski rozdzielczej?
Tak, dokładnie o to mi chodzi.
Wczoraj rozbebeszyłem swój licznik i kondensatory C1 i C2 były tak spuchnięte, że do połowy nie miały koszulki, myślałem że po wymianie coś się zmieni ale dalej nic.
Czyli mówisz, że wymiana tranzystora nie pomorze na mój problem?
Nie, bo on za to nie odpowiada. Regulator podświetlenia działa na zasadzie sygnału pwm, więc jak go nie generuje to podświetlenie świeci na maksa (przynajmniej tyle wywnioskowałem ze schematu).
Witam
Jeśli można ją też podpisze się pod tematem.
Otóż ja mam troszkę inny problem. Światła wewnątrz kabiny na podsufitce działają ok. I w pozycji czasowej i on. Jednak jeśli zostawię w pozycji czasowej po wygaszeniu pobierają mi prąd z aku. 3 dni i po aku. Sprawdzałem przyrządem. Po wyłączeniu immobilajzera po zamknięciu i wygaszeniu zostaje i prąd rzędu 150uA. Jak oświetlenie jest off to spada do normalnych wartości coś ok 15uA. Masa w lampach jest. Brak korozji. Nie mogę zlokalizować tego całego modułu od ściemniacza. Czy jest na desce rozdzielczej?
Pozdrawiam
Jeśli można ją też podpisze się pod tematem.
Otóż ja mam troszkę inny problem. Światła wewnątrz kabiny na podsufitce działają ok. I w pozycji czasowej i on. Jednak jeśli zostawię w pozycji czasowej po wygaszeniu pobierają mi prąd z aku. 3 dni i po aku. Sprawdzałem przyrządem. Po wyłączeniu immobilajzera po zamknięciu i wygaszeniu zostaje i prąd rzędu 150uA. Jak oświetlenie jest off to spada do normalnych wartości coś ok 15uA. Masa w lampach jest. Brak korozji. Nie mogę zlokalizować tego całego modułu od ściemniacza. Czy jest na desce rozdzielczej?
Pozdrawiam
- Od: 21 lip 2013, 22:59
- Auto: Mazda Premacy 1840 cm benzyna 16v 2001r.
Strona 1 z 1