Woda na podłodze po stronie pasażera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pangenitor » 8 mar 2013, 18:08

Ostatnio pojawiło się, na podłodze po stronie pasażera małe bajoro. Dźwignąłem wykładzinę, zerwałem wygłuszenie bo już był straszny syf. Wysuszyłem podłogę , ale zauważyłem ze woda gdzieś przecieka od strony nadkola. Okolice prawej nogi pasażera. Podobno są gdzieś tam otwory odprowadzające wodę z podszybia. Ktoś wie gdzie ich dokładnie szukać? Mam nadzieję że to tylko one się zatkały.
A więc dzisiaj zabrałem się za poszukiwanie kanałów odpływowych. Aby je zlokalizować należy:
1. Ściągnąć koło.
2. Demontujemy plastikowe nadkole.
I już mamy wgląd do kanału odpływowego. A jest to ta wąska szczelina po prawej stronie wężyka

dscf1983t.jpg

A tutaj wpycham w niego drut, aby go udrożnić. Dodam że moje były totalnie zawalone błotem i innym syfem, więc na zmianę szedł drut, a od góry polewanie wodą, aby to wszystko wypłukać i odetkać.

dscf1984-2.jpg

Mam nadzieję że to pomoże.
Niestety wyciek dalej się pojawia. Ale już znalazłem jego miejsce. Woda delikatnie sączy się po szwie, prawdopodobnie puściło jego silikonowe uszczelnienie. Dokładnie problem jest pokazany na tym forum. Na szczęście u mnie nie ma takich pęknięć, ale cieknie dokładnie w tym samym miejscu. Mam nadzieję że się to komuś też przyda w razie takiego problemu.
http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... leak/page7
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.... i jazda autem Mazda....
Forumowicz

Od: 18 kwi 2011, 08:10
Auto: Mazda 323F BJ 1.3 16V B3 Hatchback
Kia Ceed 1.5 M

Postprzez Tasior89 » 26 mar 2013, 11:31

U mnie pod wycieraczką pasażera też czasem robi się trochę mokro, ale raczej przy dużej ulewie albo roztopach. Będę musiał tam zerknąć, dzięki za zdjęcia ;)
Czarna Madzia 323 BJ 2002 ROK 2.0 Diesel 101 KM
Moja Madzia 323
Sprzedam Filtr powietrza do Mazdy 626 Ditd Nowy oryginalny Mazda
Forumowicz

Od: 27 sie 2010, 15:13
Auto: M 323f BJ 2.0 DiTD 101 KM

Postprzez Pangenitor » 10 kwi 2013, 20:26

Panowie operacja zakończona sukcesem. Gdy tylko pogoda pozwoliła w ruch poszła szczoteczka, oczyściłem miejsce zgrzewu z starego silikonu, odtłuściłem, a następnie na zgrzew poszła masa uszczelniająca na pędzel firmy Boll. Po dwóch dniach opadów kontrola i w aucie suchutko.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.... i jazda autem Mazda....
Forumowicz

Od: 18 kwi 2011, 08:10
Auto: Mazda 323F BJ 1.3 16V B3 Hatchback
Kia Ceed 1.5 M