To od początku:
Skompletowałem wszystkie podzespoły, tj: komputerek, przyciski na kierownice, przycisk na konsole, inny czujnik hamulca, urządzenie wykonujące (to co ciągnie linke gazu), inny pedał gazu i wiązke z innej mazdy z której wyciągnąłem przewody, które łączą urządzenie wykonujące, komputer, pedał hamulca sprzągła i przycisk na kierownicy.
Jak przykręciłem poszczególne elementy to nie muszę opisywać. I teraz podłączałem po kolei według schematu i kostki do komputera:
Y/R (żółto czerwony) – przewód dolutowany do hamulca (przy kostce do czujnika był już taki)
O (pomarańczowy) – w wiązce, z której wyciągnąłem był podłączony do kostki diagnostycznej gdzieś pod maską, lecz u mnie nie było tego więc zostawiłem, ponoć służy tylko do wyświetlania błędu jak coś nie gra
L/W (niebiesko biały) – dolutowałem do przewodu, który szedł z urządzenia wykonującego do kostki czujnika hamulca
W/G (biało zielony) – przewód idący do kostki czujnika hamulca
R/B (czerwono biały) – dowiedziałem się, że jest on do automatycznej skrzyni potrzebny więc zostawiłem
W/L (biało niebieski) – przewód który szedł do szerokiej kostki do wiązki w kabinie, więc dopiąłem go do tej kostki tak jak był w wiązce, z której wyciągnąłem go
G/O (zielono pomarańczowy) – przewód idący do urządzenia wykonującego
G (zielony) – przewód idący do urządzenia wykonującego
B (czarny) – masa
G/R (zielono czerwony) – analogicznie jak przewód W/L
L (niebieski) – przewód idący do przycisków na kierownicy
G/Y (zielono żółty) – przewód dolutowałem do przewodu z kostki sprzęgła
L/R (niebiesko czerwony) – przewód idący do kostki czujnika hamulca
W (biały) – analogicznie jak przewód W/L i G/R
W/R (biało czerwony) – analogicznie jak przewód W/L, G/R i W
G/W (zielono biały) – przewód idący do kostki urządzenia wykonującego
Na koniec podpiąłem linkę ciągnącą pedał gazu, wężyk podciśnienia do urządzenia wykonującego i sprawdziłem czy w zegarach mam żarówkę do kontrolki Curise i wszystko jest. Lecz jadąc stałą prędkością czy to 80 czy 120 po włączeniu przycisku na konsoli (który się cały czas podświetla na pomarańczowo) czekam 5s tak jak zalecane ponoć jest i przytrzymuję SET na kierownicy, próbowałem w umie wszystkie przytrzymywać, przyciskać i nic się nie zaświeca. Ma ktoś jakieś pomysły co mogłem źle zrobić?
EDIT:
Znalazłem być może problem. Zerknąłem na kostke, która idzie do tego przycisku na konsoli i co się okazało przewody w niej nie zgadzają się z schematem i w przewodach wiązki którą kupiłem z innego auta. Wtyczka jest ta sama, lecz inne przewody. Nie ma ktoś pojęcia do czego ona była fabrycznie? Kolory przewodów które teraz są do wtyczki to: pomarańczowy, szary, biało zielony i niebiesko żółty