[FOTORELACJA] Naprawa opornicy dmuchawy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez alk80 » 30 kwi 2010, 21:04

poleciałem po ścieżkach i to jest drabinka
wygląda na to że MO to zasilanie
zastanawiam sie czy to co zaznaczyłem nie jest jakimś dodatkowym opornikiem – bezpieznikiem
Obrazek
mógł by ktoś sprawdzić jeśli ma u siebie taki sam opornik jaki jest opór między MO – MH ??

Edit
ZROBIŁEM – NAPRAWIŁEM
dobrałem się do tego czegoś co zaznaczałem na zdjęciach, okazało się ... cyną
więc lutownica i odsysacz do rąk i do dzieła
Obrazek
widać już zdrapany lakier ze ścieżki, lakier jest czarny a ta biała powłoka to silikon :)

bierzemy miedziany drucik i lutujemy, jak widać pocynowałem cały drucik
Obrazek

pozostaje już tylko oczyścić płytkę i zabezpieczyć silikonem, nie przykrywałem "reperaturki" silikonem, fabrycznie było odkryte chyba że już ktoś przy tym mieszał
Obrazek

poskładałem opornik do kupy, miałem parę miejsc z uszkodzoną powłoką i rudą :| to maznąłem je silikonem
Obrazek

teraz nawiew działa jak wcześniej
ciekawe jak długo <nie powiem>

dla informacji:
kolor kabelka we wtyczce | "funkcja" | oznaczenie na podstawce opornika
-Niebieski/biały | +12V | MO
-Niebieski | 2 bieg nawiewu | ML
-Niebieski/żółty |1 bieg /+12v dla klimy| L
-Niebieski/czerwony | 3 bieg nawiewu | MH

wartości rezystancji | między jakimi stykami | bieg nawiewu
3,7 OMa | MO-L | 1
1,3 OMa | MO-ML | 2
0,8 OMa | MO-MH | 3

zastanawia mnie dlaczego Mazda zrobiła na ścieżce taki element chyba zabezpieczający, nie można było dać bimetal
skoro jest to tak słaby punkt zrobiony chyba specjalnie po co aż 15A bezpiecznik na tym obwodzie, powinien sie najpierw spalić bezpiecznik a potem to

koniec mojego wywodu
pozdrawiam
GWObrazek
Avensis VersoObrazek
C8
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2008, 11:20
Posty: 2459 (1/21)
Skąd: Radzionków
Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.

Postprzez doktur » 15 sty 2011, 13:52

Może pokażę jak ja naprawiłem płytkę już po mojej naprawie, już wcześniej ktoś ją męczył.

Obrazek
Początkujący
 
Od: 6 lip 2009, 11:26
Posty: 13
Skąd: tczew
Auto: Mazda 626 GE 1.8 90KM hb 1997 LPG

Postprzez kaczmar52 » 17 kwi 2011, 21:45

Witam wszystkich :)

Daaaawno mnie tu nie było, jakis czas temu byłem posiadaczem czerwonej 323F od Fasoli z Poznania (pozdrawiam ;) ) Wyszło tak, że kupiłem Mazde 626 z 91roku w dieslu od... pierwszego właściciela :) Kupiona w Gdańsku w salonie Mazdy, mam dowód zakupu :) nie jest to żadne cudo ale przynajmniej uratowałem :)

Do rzeczy:

Nie działało ogrzewanie, Pan mówi że obkleił kabelek przy przełączniku taśma i całą zimę trzymało, widocznie sie odkleił. tak faktycznie było. Jeden z kabli był odlutowany, ale był to kabelek od jednego z biegów więc nie powinien działać jeden bieg... doświadczyłem juz tez w dwóch innych autach rzeczy typu ,ze działa tylko na 4 (bądz 3) biegu i temat oporników jest mi znany, tyle że" nie mogę znaleźć tego opornika, drugie, przy przełączniku nie działa w ogóle ,jak zwieram czymś to zero najmniejszej iskierki, Prawdopodobnie nie ma tam w ogóle prądu... gdzie szukać przyczyny? Ponoc wentylator był wymieniany bo na początku mysleli że to to, i faktycznie wygląda jak nowy...

Proszę o pomoc bo bez nadmuchu sie nie da jeździć ;P

Pozdrawiam
Nie muszę się śpieszyc choc mogę...Nie muszę przyciągac wzroku choc to robię...Czuję się w niej po prostu dobrze...
<center><b><font color="red">kliknij</font></b>
<a href="http://www.forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=45477"><img src="http://images29.fotosik.pl/139/82f555f6ff785262.jpg">
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 gru 2007, 22:17
Posty: 61
Skąd: Gdynia
Auto: Mazda 323F LALUNIA

Postprzez alk80 » 18 kwi 2011, 10:37

masz model GD ?? jeśli tak to opornica wygląda tak –> http://moto.allegro.pl/mazda-626-gd-rez ... 54078.html
na przełączniku powinien być prąd (przy włączonym zapłonie) tylko na jednym przewodzie – to jest zasilanie +12V, na reszcie przewodów napięcie pojawia się przy włączaniu kolejnych biegów wentylatora,
opornika szukaj w kanale wentylacyjnym za wentylatorem w stronę nawiewów, chyba że się mylę bo nie znam dokładnie modelu, na początek zdejmij schowek raczej jest gdzieś za nim schowany na kanale wentylacyjnym
elektrycznie jest to tak podłączone że od przełącznika idzie kilka przewodów (jeden mniej niż jest biegów) do opornika skąd idzie jeden do wentylatora, jeden przewód może iść bezpośrednio z przełącznika do wentylatora to będzie najszybszy bieg
GWObrazek
Avensis VersoObrazek
C8
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2008, 11:20
Posty: 2459 (1/21)
Skąd: Radzionków
Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.

Postprzez hc3 » 23 maja 2012, 17:09

dziękuję za zamieszczone fotorelacje i dokładny opis usunięcia usterki, okazało się bardzo przydatne w moim przypadku, teraz wszystko działa jak dawniej pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 2 wrz 2011, 12:21
Posty: 4
Skąd: Ciechocinek
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001r

Postprzez alk80 » 23 maja 2012, 18:08

hc3 napisał(a):dziękuję za zamieszczone fotorelacje i dokładny opis usunięcia usterki, okazało się bardzo przydatne w moim przypadku,
cieszę się że fotorelacja pomogła

hc3 napisał(a):teraz wszystko działa jak dawniej
i parę groszy zostało w kieszeni :]
GWObrazek
Avensis VersoObrazek
C8
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2008, 11:20
Posty: 2459 (1/21)
Skąd: Radzionków
Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.

Postprzez hc3 » 23 maja 2012, 18:47

jakbyś nie podał wartości rezystancji pewnie porzuciłbym temat naprawy i kupił używkę, a teraz zimne piwko popijam z uśmiechem na ustach <piwo>
Początkujący
 
Od: 2 wrz 2011, 12:21
Posty: 4
Skąd: Ciechocinek
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001r

Postprzez wicinek » 9 lip 2014, 13:57

speed

możesz podesłać na maila te pierwsze 2 obrazki/ zdjęcia z tej fotorelacji (lub więcej jeśli masz) – na moim kompie nie widzę ich :(

Dzięki i Pzdr
Początkujący
 
Od: 9 lip 2014, 13:36
Posty: 1
Auto: Mazda 323f BJ

Postprzez luksu » 19 wrz 2017, 11:11

Hej, czy moglby mi ktos podeslac zdjecia lub ewentualnie instrukcje, tak abym mogl dostac sie do opornicy nawiewu w Mazdzie MX-6, 92r. Nawiew wczesniej dzialal na 3 i 4, ale teraz juz tylko na 4 biegu dziala.
Początkujący
 
Od: 7 kwi 2013, 23:26
Posty: 9 (2/0)
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD 2010