Ostatni bardzo mnie korciło żeby zrobić sobie taki kluczyk typu "scyzoryk" No i zacząłem szukać kluczyka. Wszytko co dało się znależć to kluczyki do mazdy 6 lub 3. No ale nareszcie trafiłem na producenta jak to bywa z chin na ebayu, tutaj link:
http://www.ebay.co.uk/itm/280732578800? ... 1439.l2649
Tak jak wspomniałem szukałem wszedzie i byłu albo 3 przyciskowe, albo do innych mazd. Nawet ten jest opisany jako kluczyk do mazdy 6, 3, 323... ale zaryzykowałem no i udało się.
Poniżej kilka fotek jak to wygląda od środka:

Jak widać na pierwszy rzut oka nie powinny przyciski się zmieścić... a jednak

Rozbieramy pilota, oraz scyzoryk. W naszym starym pilocie wystarczy podważyć plastiki przy uchwycie na ring od kluczyków. Przy scyzoryku trzeba odkręcić 2 śrubki i rozłączyć dwie połówki. Uwaga na spręzynkę która jest w grocie, może wyskoczyć.

Przekładamy ze starego pilota przyciski razem z gumową obudową, nastepnie wciskamy na miejsce elektronike. W miejscu oznaczonym strzałką powinniśmy umieścić transponder ze starego kluczyka. Tutaj nie tego jescze nie zrobiłem bo szukam zastępczego transpondera. Ale jesli macie 2 kluczyki to można jeden rozebrać przez nacięcie na szczycie gumy do okoła, nastepnie rozłączenie dwóch części kluczyka. Ja to umieszcze tutaj w pózniejszym terminie jak dostane kluczyk z transponderem.

Tutaj kluczyk po rozłożeniu.

I dla porównania kluczyk bez transpondera.
Teraz małe wnioski. Kluczyk wyglada estetycznie, ma 2 znaczki mazdy po obu stronach. Ogólnie wygląda jak orginalny. Jest raczej masywny a nie tak jak np. w VW'genach czy Skodach.
Super lekki też nie jest ale przynajmniej czuć w której kieszeni go masz jak wracasz z zakupów w hipermarkecie
Pozdrowienia dla wszystkich mazdowiczów... może to się komuś przyda.
Dodałem jeszcze wymiarowanie, tak żeby każdy miał możliwość sprawdzenia czy podejdzie to co mają u siebie. No i jeśli ktoś ma 3 przyciskowy pilot to też można coś znaleźć na ebayu.

To link pełno wymiarowy żeby wogóle coś odczytać