Zaznaczam że mechanikiem nie jestem ale wymiana klocków w tym modelu jest naprawdę prosta
potrzebujemy podstawowe narzędzia są to:
Klucz nasadka 14mm może być oczkowy ale nasadką jest moim zdaniem prościej
dobra grzechotka lub przegub cardana
wkrętak
ścisk stolarski ( oczywiście może być profesjonalny ściągacz do tłoczków)
małą żabkę
komplet klocków do GH na oś tylna od 65 pln ( to mnie trochę zdziwiło) do ponad 300 pln
ja nabyłem Boscha
Na początku podnosimy auto itd. procesu tego nie opisuje bo wydaje sie że jest to oczywiste
Następnie kluczem 14 odkręcamy regulatory, całkowicie je wyjmujemy tym samym możemy zdjąć część
zacisku regulatory mamy dwa jeden na górze drugi na dole
Zdjęty zacisk możemy spokojnie położyć na wahaczu jest tam tyle elementów że nie powinien spaść
oczywiście można go podwiesić.
Ukazują się nam stare klocki z tego potrzebujemy blaszki które znajdują się na klockach ( przekładamy je na nowe klocki oraz drucik którego końcówki wchodzą w klocki. Aby wyjąć klocek pomiędzy klocek a tarczę wkładamy wkrętak.
Teraz najtrudniejsza część
( ścisk stolarski spokojnie daje rade pomagamy sobie żabką kręcąc końcówką ścisku, w tym miejscu musimy uważać na gumę ochraniającą toczek dlatego łapiemy żabką za końcówkę ścisku nie za tłoczek

Oczywiście profesjonalny wciskacz tłoczka lepiej spełni to zadanie.
Po wciśnięciu tłoczka przekładamy blaszki ze starych klocków na nowe blaszki te znajdują się na całym boku klocka ( nie da się och źle założyć są specjalnie wyprofilowane)
poza tym przekładamy drucik znajdujący się na górze ( jest to drucik sprężynujący ) łączy on klocki
Czyścimy miejsca w które wchodzą końcówki klocków
Następnie nakładamy zacisk na nowe klocki
Wkręcamy regulatory zakładamy koło i tyle pamiętajmy że klocki muszą się ułożyć zanim zaczną w 100% hamować.
Nie zapomnijmy o zakręceniu zbiorniczka na plyn hamulcowy.
Zaznaczam że nie jestem mechanikiem jest to tylko moje hobby tym samym powyższą wymianę można wykonać przy pomocy innych bardziej profesjonalnych narzędzi/ sposobów. Jednak na forum poza ogólnym tematem o tarczach i klockach nic o GH nie znalazłem wiec może ta się przyda.