Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Myjk » 18 lut 2010, 10:06

Zainteresowanych chciałem poinformować, ze udało się zamontować rozszerzenie ogrzewania postojowego w M6 polifcie. Praktycznie równocześnie temat zaistniał u ogien82 i u mnie (tu podziękwoania dla ognia za znalezienie wykonawcy). Zainstalowany został sterownik z pilotem Telestart T100 HTM. Drogo wyszło, bo aż 2700 zł brutto, ale warto było ;) Wsiadanie rano do ciepłego auta i możliwość normalnej jazdy praktycznie od pierwszych sekund, oraz brak porannego klekotu – bezcenne. :) Nadmienię, że w wersjach poliftowych nie ma możliwości zainstalowania tłumika – pomimo instrukcji jego montażu w manualu. Ktoś kto robił manual zapomniał, że w poliftach jest DPF w miejscu gdzie powinien być montowany tłumik. Jednakże nawet bez tłumika chodzi cichutko – dzisiaj w garażu nawet nie nakopciło. Instalację przeprowadziła firma ALPO S.C. z Lubonia pod Poznaniem. Dostaliśmy gwarancję z Webasto na 2 lata, wszystko było robione na oryginalnych, nowych podzespołach. Pompka wody jest BOSHa. Jeśli chodzi o cenę, zostało to wykonane 1000 zł taniej niż w innych "większych" serwisach webasto, i ponad 2000 zł taniej niż w ASO Mazdy. :| Jeśli chodzi o funkcjonalność, to jest jeden minus. Sterownik T100 posiada poza ogrzewaniem funkcję wentylacji auta w upały. Niestety ta funkcja nie jest dostępna przy rozszerzaniu dogrzewacza. Nie bardzo to rozumiem, ponieważ sterownik potrafi załączyć zarówno piec i dmuchawy, ale dziwnym trafem nie potrafi załączyć samych dmuchaw... Tyle mówi instrukcja, na praktykę przyjdzie czas.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez mariomix » 24 lut 2010, 00:14

<szok> Mam ostatnie 2 zestawy do rozbudowy na ogrzewanie postojowe w Mazda 6 z oryginalnym pilotem WEBASTO Telestart T91 lub Timer (owalny) po starych cenach, zainteresowani proszę o kontakt na PW <szok>
Obrazek
Ostatnio edytowano 24 lut 2010, 17:46 przez mariomix, łącznie edytowano 2 razy
WEBASTO rozbudowa na ogrzewanie postojowe M6 przed liftem i po lifcie 2002 -2007 woj. lubelskie pilot, zegar do wyboru, warunek: sprawny piecyk webasto, info na PW
Forumowicz

Od: 26 wrz 2008, 20:23
Auto: M6 i nie tylko

Postprzez Myjk » 24 lut 2010, 12:45

mariomix, zgodnie z zapowiedzią przeklejam tutaj odpowiedź na Twojego maila, bo jest tu sporo info dot. tematu tego wątku.

mariomix napisał(a):Dziwna sprawa z tą wentylacją, próbowałeś przestawić przyciskami ON i OFF jednocześnie 2 razy w ciągu 1 sekundy ? Tak się przestawia z grzania na wentylację w Telestart T91 i dioda przy grzaniu miga na czerwono a przy wentylacji na zielono, tak jest w mojej M6.

W modelu HTM -100 jest wyświetlacz na pilocie, więc trochę inaczej to działa. W sensie masz 6 różnych ustawień kontrolowanych na wyświetlaczu. Pierwsze to tzw. poziom komfortu (automatyczne dobranie czasu pracy pieca, temperatury w środku na podstawie parametrów temp. zewnętrznej i wewnętrznej). Dalej jest wyznaczany czas odjazdu – i odnosi się bezpośrednio do poprzedniej opcji. Wstukuje się godzinę odjazdu, a system sam załącza grzanie tak, by o ustawionej godzinie zapodać w kabinie określony poziom komfortu (czyli poziomu ciepła). Kolejna opcja, to czas bieżący. Następnie wyświetlenie bieżącej temperatury wewnątrz samochodu (pilot komunikuje się ze sterownikiem, sterownik pobiera dane z komputera i przekazuje do pilota). Potem najbardziej interesująca nas opcja, grzania lub wentylacji. Tu można przestawić, czy ma grzać czy tylko wentylować. Według moich obserwacji, funkcja jednak działa poprawnie, choć zarówno instrukcja jak i "spece" z webasto twierdzili, że nie działa. Ale może spece opierali się na tym co zostało napisane w instrukcji, bo z tego co mówili ogien i ja byliśmy jedynymi którzy montowali rozszerzenie webasto w M6. Ostatnią funkcją w pilocie jest czas grzania webasto przy załączaniu timerem lub ręcznie.

Zdecydowanie brakuje mi jeszcze w pilocie możliwości regulacji parametrów takich jak siła nawiewu i temperatura,
oraz wł/wył obiegu wewnętrznego. Ew. jakichś 2-3 presetów. Jak się zapomni przy wysiadaniu ustawić któryś parametr,
to rano jest lipa...

mariomix napisał(a):Napisz ile trwała przeróbka na ogrzewanie w tej firmie koło Lubonia

U ognia trwało to około 8h. U mnie – 3,5h. ;)

mariomix napisał(a):czy były jakieś zagadki nie ujętę w schemacie

Tego niestety nie wiem... bo ogien poszedł na pierwszy ogień ;) Zdawał mi telefoniczną relację na bieżąco, i gdzieś w okolicach 6-7h spece napotkali jakiś problem. Nie chciało to działać jak trzeba i musieli szukać jakiegoś sygnału w CAN. Jeśli szukali, tzn. mogło nie być to ujęte w schemacie. Przynajmniej tak przekazali ogniowi, a ogień mnie. Ostatecznie im się udało wszystko... więc z pewnością się da to zrobić. ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Tobo » 24 lut 2010, 13:17

Myjk napisał(a):Ostatecznie im się udało wszystko... więc z pewnością się da to zrobić. ;)

Wszystko super, ale cena przeróbki powala.
Pozdrawiam
Tobo
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 wrz 2009, 09:30
Auto: M6'06 GY MZR-CD 121KM

Postprzez Myjk » 24 lut 2010, 13:30

No cóż, 1600 zł brutto kosztuje sam sterownik z pilotem, anteną i wiązkami. Do tego jeszcze pompka wody i instalacja.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez kobyll » 24 lut 2010, 15:23

Najniższy koszt rozbudowy:
1. Wyświetlacz owalny można kupić za 200zł kostkę można zrobić samemu.
2. Pompka wody około 120zł kostkę można znaleść na szrocie.
3. Przewody, złącza, przekaznik, bezpieczniki około 50 zł.
4. Najdroższy etap to robocizna, tu już jest różnie z ceną.
Jeżeli zrobimy to samemu to może nas to kosztować nie więcej niż 400zł. Pilot jest fajnym bajerem ale już powiększa koszta.
Forumowicz

Od: 27 lut 2008, 22:01
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez Tobo » 24 lut 2010, 15:29

kobyll napisał(a):Jeżeli zrobimy to samemu to może nas to kosztować nie więcej niż 400zł. Pilot jest fajnym bajerem ale już powiększa koszta.

Tak, i to jest cena która nie daje plaskacza w czoło na dzień dobry :)
Czy masz rozbudowane webasto u siebie? Jeśli tak, to masz pewnie przedlifta (brak info w profilu).
Pozdrawiam
Tobo
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 wrz 2009, 09:30
Auto: M6'06 GY MZR-CD 121KM

Postprzez rafusmaximus » 24 lut 2010, 15:38

Czyli jest różnica w cenie jeżeli chodzi o "przed", a "po" lifcie???
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez Myjk » 24 lut 2010, 16:21

Temat poliftowców nie jest zbyt dobrze "rozkminiony"... teoretycznie nie powinno być różnic w cenie jeśli ma się te same podzespoły
i wie się co trzeba zrobić. No właśnie, ale ta wiedza czasem kosztuje więcej – i nie ma w tym nic dziwnego, przynajmniej dla mnie.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez kobyll » 24 lut 2010, 17:49

Tobo napisał(a):
kobyll napisał(a):Jeżeli zrobimy to samemu to może nas to kosztować nie więcej niż 400zł. Pilot jest fajnym bajerem ale już powiększa koszta.

Tak, i to jest cena która nie daje plaskacza w czoło na dzień dobry :)
Czy masz rozbudowane webasto u siebie? Jeśli tak, to masz pewnie przedlifta (brak info w profilu).

Mam przedlifta, cos po zmianie forum usuneło moje dane z profilu. Posiadam pełne webasto z zegarkiem owalnym i pilotem T90 juz takie było w chwili zakupu w Niemczech.

rafusmaximus napisał(a):Czyli jest różnica w cenie jeżeli chodzi o "przed", a "po" lifcie???

Patrząc na części potrzebne do rozbudowy to nie ma. Potwierdzone informacjami od pracownika serwisu Webasto na forum elektrody. Może na schematach jest inne wcięcie w uruchomienie zasilania wentylatora dmuchawy wewnątrz samochodu, ale pozatym jest wszystko to samo.
Forumowicz

Od: 27 lut 2008, 22:01
Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM

Postprzez Myjk » 26 lut 2010, 09:25

kobyll napisał(a):Patrząc na części potrzebne do rozbudowy to nie ma. Potwierdzone informacjami od pracownika serwisu Webasto na forum elektrody. Może na schematach jest inne wcięcie w uruchomienie zasilania wentylatora dmuchawy wewnątrz samochodu, ale pozatym jest wszystko to samo.

Tak, zresztą chyba właśnie z tym mieli problem przy instalacji u mnie i ognia. Piec się załączał, a wentylatory nie chciały.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez maly1 » 28 lut 2010, 14:02

Witam mam pytanie czy przy włączonym Webasto można odpalać auto czy powinno się najpierw piec wyłączyć i dopiero odpalać ?
Początkujący

Od: 18 gru 2008, 16:43
Auto: Mazda CX5

Postprzez Myjk » 28 lut 2010, 14:48

Jest to urządzenie całkowicie niezależne, więc IMHO można odpalać silnik podczas pracy.
webasto najbardziej nie lubi wyłączania i włączania, zatem wyłączanie jest nawet nie wskazane.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez mariomix » 11 mar 2010, 20:02

Proces rozpalania pieca trwa kilkadziesiąt sekund i wygaszania również dlatego słychać jeszcze po wyłączeniu silnika jakby lądujący samolot
a tak na marginesie
<szok> Mam ostatni zestaw do rozbudowy na ogrzewanie postojowe w Mazda 6 z oryginalnym pilotem WEBASTO Telestart T91 lub Timer (owalny) po starych cenach, zainteresowani proszę o kontakt na PW <szok>
WEBASTO rozbudowa na ogrzewanie postojowe M6 przed liftem i po lifcie 2002 -2007 woj. lubelskie pilot, zegar do wyboru, warunek: sprawny piecyk webasto, info na PW
Forumowicz

Od: 26 wrz 2008, 20:23
Auto: M6 i nie tylko

Postprzez dominik146 » 19 kwi 2010, 17:23

Witam.
Czy jest ktoś z okolic Śląska (Rybnik, Racibórz itp) kto mógł by mi rozbudować webasto w M6 2003??(oczywiście odwdzięczę się)
Jakoś nie mam odwagi sam się za to zabrać.
Forumowicz

Od: 8 kwi 2010, 09:22
Auto: Mazda 6 GH diesel 2008

Postprzez Lorento » 19 kwi 2010, 21:50

Myjk napisał(a):Jest to urządzenie całkowicie niezależne, więc IMHO można odpalać silnik podczas pracy.
webasto najbardziej nie lubi wyłączania i włączania, zatem wyłączanie jest nawet nie wskazane.

Nie po raz enty niestety, <płacze> spotykam się z ignorancją techniczną osoby moderującej tematy w działach technicznych forum mazdaspeed ( zwłaszcza tej konkretnej osoby). Szkoda, że jedynym kryterium mianowania na moderatora jest aktywność na forum, wg mnie to troszku za mało, bo wskazana jest elementarna jednakowoż wiedza. Ale cóż do rzeczy. Tłumaczę i instruuję: Odpalanie silnika w trakcie pracy webasto załączonego przez niezależny sterownik prowadzi do szybkiego wykończenia pomki obiegu wody webasta ( o wiele silniejsza pompa wody tę pomkę, która chodzi w czasie ręcznego odpalenia niszczy ). Webasto jako piec nie dostaje żadnego uszczerbku na skutek właczania i wyłaczania, jak twierdzi J.P. Moderatus. Ten proces jest nieszkodliwy i zupełnie normalny w trakcie zimnych pór roku, gdzie piec webasta niezależnie od kierownika uruchamia ECU, nawet kilkanaście razy dziennie... :]
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Myjk » 20 kwi 2010, 14:43

Lorento napisał(a):Nie po raz enty niestety[...]

Tak, tak, najlepiej słuchać tylko sfrustrowanego i zakompleksionego trollorento, który musi się leczyć na... forum internetowym.

PS "Nie po raz pierwszy", albo "Po raz enty" – to tak na przyszłość... za bardzo się śpieszysz w drodze na krawężnik – zwolnij, bo się potłuczesz.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Lorento » 20 kwi 2010, 14:54

Jasne. Najlepiej mnie zwyzywać, poobrażać bo śmiałem wykazac niewiedzę techniczną ( po raz kolejny zresztą ) moda. W tym jesteś akurat dobry, co ze smutkiem konstatuję. Czy nie mógłbyś w związku z tym moderowac hide-parku, czy czegoś podobnego, a nie działów stricte technicznych, na których zresztą udzielasz wadliwych porad. Po prostu-nie wiesz, nie wypowiadaj sie, zapytaj kogoś, nie przyniesie Ci to ujmy na honorze, na prawde...
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez Myjk » 20 kwi 2010, 15:18

Weź się popłacz jeszcze (po raz kolejny zresztą), buuu.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez rafusmaximus » 20 kwi 2010, 19:59

Myjk napisał(a):za bardzo się śpieszysz w drodze na krawężnik

czy jest coś o czym nie wiem? Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę: krawężnik w tym przypadku, to synonim policjanta? Lorento pracuje w policji? hahaha
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19