Na wstępie chciałbym podziękować koledze tomas7 z forum MazdaSpeed.pl był on moim masterem i znosił każde moje wypytywanie o każdą pierdołę
Jak rozebrać radio, aby dostać się do płytki:
Wyciągnięte radio z auta na stole.
Odkręcany te 2 śruby zaznaczone czerwonym kółkiem, robimy to także z drugiej strony. Odpinamy także wtyczkę która jest wpięta do panelu radia.
Odkręcany te 3 śruby zaznaczone czerwonym kółkiem, robimy to także z drugiej strony, aby rozdzielić radio od zmieniarki. I pozbyć się blaszki.
W miejscach zaznaczonych na zdjęciach podwadzamy śrubokrętem o rozdzielamy CD od radia.
Rozebrane 2 części osobno.
Odkręcany te 3 śruby zaznaczone czerwonym kółkiem, aby pozbyć się zawadzającej blachy.
Odkręcamy te 2 śruby zaznaczone czerwonym kółkiem, aby zluźnić obudowę która blokuje nam dostęp do płytki radia.
Odkręcamy te 7 śrub zaznaczonych czerwonym kółkiem, aby zdjąć radiator od radia. Zaznaczonym żółtym kółkiem przeprowadzimy kabel RCA.
Odkręcamy 6 śrub zaznaczonych czerwonym kółkiem i pozbywamy się obudowy przedniej, a naszym oczom ukazuje się płyta radia.
Gdzie się wlutować i jak to zrobić? Co zastosować?
Potrzebujemy kabel gdzie będziemy mieli 2x wtyk RCA(chinch), najlepiej aby kabel był jak najlepszej jakości, ekranowany. Pamiętamy o dobrej izolacji, każda "nieszczelność" może zakończyć się zwarciem/spaleniem radia.
Kable masy (w moim przypadku białe) lutujemy razem, do nich lutujemy "oczko" i przykręcamy to do obudowy radia.
Teraz trzeba sprawdzić model i nr scalaka jaki mamy (w moim przypadku to TOSHIBA TA8263BH). Odczytany numer trzeba wpisać w wyszukiwarce schematów. Trzeba wejść na stronę http://www.alldatasheet.com/. Na tej stronie, jest napis "Part Name", następnie rozwijana lista [match] i kolejne to pole, w które musisz wpisać nazwę modelu scalaka i klikamy [search]. Teraz w tym dokumencie trzeba znaleźć rozpiskę pinów końcówki mocy, musimy szukać pinów oznaczonych "IN" lub "INPUT". Ja pokazałem na zdjęciu scalak z mojego 2 radia które jest spalone i było wykorzystywane do zdjęć, oczywiście w dobrej jednostce końcówka jest pionowo, ja urwałem ją specjalnie aby zrobić zdjęcie.
My wpinamy się do tych pinów, na schemacie to nr 11 i 14, na płytce nr C353 C253.
Na schemacie (w moim przypadku na 8 stronie opisu) trzeba jeszcze znaleźć czy przed wejściem kanałów nie ma jakichś kondensatorów. Okazuje się, że na każdym kanale jest 220uF i takich kondensatorów użyjemy. Parametry to 220uF 16V, lutujemy je + od strony płytki radia, – do kabli sygnałowych RCA. Kondensatory zakładamy w celu odseparowania, aby w razie syknięcia sygnału z masą nie spaliło nam radia i czegoś więcej
Tak układamy kable sygnałowe i masy, nie żałujemy kleju na gorąco. Musimy to "utopić" w kleju, ponieważ miejsca lutowania są bardzo małe, aby to trzymało się na samej cynie, a znamy nasze polskie drogi, więc pewnie by się to szybko urwało.
Luty z bliska i ułożenie elementów. Do pinów NIE powinno się lutować z użyciem lutownicy transformatorowej, istnieje możliwość odklejenia ścieżek, najlepiej użyć stacji lutowniczej i temperatury lutowania około 300-350stC.
Gotowe wyprowadzenie wtyków RCA, sprawdzone, działa, więc zalane wszystko klejem
Jak zamontować subwoofer w aucie?
Zaczynamy od przeprowadzenia kabli:
Kabel +, przeciągamy go lewym progiem, ponieważ tam jest przejście w ścianie grodziowej. Niestety w tej gumie nie ma miejsca aby przeprowadzić kabel 10mm2, więc ktoś może nawiercić dziurę w gumie ( ja osobiście się bałem aby nie pociąć kabli, a jest tam spora wiązka), więc wywierciłem dziurę zaraz obok niej, pozostało pociągnąć kabel, aż do bagażnika. W komorze silnika zamontować bezpiecznik. Nic nie podpinamy na razie!
Kabel –, ja osobiście podpiąłem go do śruby którą jest przymocowany pas bezpieczeństwa z tyłu po lewej stronie. Sprawdziłem miernikiem czy jest "przejście, obwód masy", był więc gra gitara
Kable RCA(chince) poprowadziłem pod wykładziną tunelu środkowego, aby było wygodniej odkręciłem tylne siedziska i tunel środkowy, wszystko przeciągnięte sztywnym drutem aby było lepiej.
Kabel Remote (załączający wzmacniacz) jest poprowadzony razem z kablami RCA tunelem środkowym. Kabel Remote jest podłączony pod kabel + zapalniczki, ponieważ w tym samym czasie jest podawane zasilanie na radio co i zapalniczkę.
Efekt końcowy