Postanowiłem przy okazji czyszczenia mojego zaworu SPV zrobić fotorelacje i podzielić się z wami poradami.
UWAGA

Wykręcamy zawór SPV kluczem nasadowym 38 i wyjmujemy z głowicy pompy wraz gniazdem.
Odkręcamy górę zaworu kluczem 14, jednocześnie trzymając cały zawór kluczem np.francuzem
Wyjmujemy z zaworka cewkę wraz z rdzeniem
Za pomocą np.małego płaskiego śrubokręcika rozwieramy blaszkę w 4 miejscach tak aby można było wyjąć tłoczek(ja użyłem najmniejszy śrubokręcik płaski zegarmistrzowski)
Tutaj po odgięciu
Wyjmujemy tłoczek
Rozbieramy tłoczek na elementy
Myjemy wszystko w myjce ultradźwiękowej ( ja myłem wszystko wodą z mydłem prócz cewki!!! później ponownie wszystko umyłem w ON)
Tłoczek ma kanalik musi być dobrze wymyty i drożny
W korpusie są małe dziurki i kanaliku muszą być dobrze umyte i drożne (można po umyciu przedmuchać sprężonym powietrzem)
Cewke myłem tylko w ON i zanurzyłem tylko od dołu do uszczelki oring zaznaczony czerwoną strzałką. Element zaznaczony na dole strzałką ma się swobodnie ruszać w cewce.
Po umyciu wszystkiego składamy tłoczek i ruszamy naciskając mocno do środka (ma się tak zakmnąć aby dziurka w tłoczku była zasłonięta przez tłoczek ) wszystko ma chodzić bez zacięć.
Wsadzamy tłoczek do korpusa i zaciskamy z powrotem 4 miejsca , ja zaciskałem szczypcami
Składamy cały zaworek do kupy.
Sprawdzamy czy tłoczek tyka po podaniu napięcia 12V na cewkę ( po podaniu napięcia cewka ma nie buczyć!! tylko tłoczek tykać)
Zawór wyczyszczony teraz trzeba go wkręcić z powrotem do pompy. Ja w gnieździe od spv wsadziłem do środka podkładkę miedzianą o wymiarach 12x16x1 ma pasować idealnie w tym dołku gniazda.
Na zdjęciu podkładka jest troszkę inna bo robiąc zdjęcie nie miałem poprawnej.
Podkładkę wsadzić najlepiej wtedy kiedy po wykręceniu i wkręceniu zaworu auto niechce zapalić. Podejrzewam że ciśnienie ucieka pomiędzy spv a gniazdem, wtedy najlepiej podkładke zastosować. Zawór SPV dokręciłem z wyczuciem nie z całej siły!!
Jeśli zawór działa elektrycznie to musi działać!!!
W wolnym czasie dam fotorelacje z regeneracji pompy wtryskowej.
Pozdrawiam wszystkich