Rozmiar płytek regulujących luz zaworowy,regulacja zaworów
Strona 1 z 1
Witam.Przymierzam się do regulacji zaworów w swojej Madzi.Regulacja niestety za pomocą płytek.Autko z silnikiem 2.0 benzyna,131km 2001r.Może ktoś wie,jaką średnice i grubość mają te płytki do tego silnika? I jaka jest ich orientacyjna cena? Dostanę to w sklepie motoryzacyjnym,czy ratuje mnie tylko serwis?

- Od: 25 wrz 2015, 14:35
- Auto: Mazda Premacy
2.0 benzyna 131km
2001r. po lifcie
CP
Jak dobrze pamietam to srednica 27 mm. Grubosc +/– 3mm. U mnie w okolicy byly dostepne w jednym sklepie na zamowienie cena ok 14 zł sztuka. 14 zł x 16 sztuk = 224 zł Dlatego pozamienialem plytki na inne zawory zeby byl odpowiedni luz a reszte plytek dalem do szlifowania na magnesowce koszt 0,5 l

Magik w jednym z warsztatów, powiedział mi ,że koszt takiej płytki do tego konkretnego silnika to ok 40zl +robota 100+uszczelka dobrej klasy ok 60. W drugim krzyknąl 700 bez rozgraniczenia co ile, powiedział tylko, ze będzie trzeba rozpinac rozrząd i ze ogólnie jest z tym duzo roboty
Znalazlaem tylko jedną stronke która oferuje coś takiego i koszt różnych waha się od ok 10 do nawet 70zl
Co trochę mnie przeraziło. Ale jeśli byłoby to 14zł to byłbym na prawdę szczęśliwy.
Co trochę mnie przeraziło. Ale jeśli byłoby to 14zł to byłbym na prawdę szczęśliwy.
2.0 benzyna 131km
2001r. po lifcie
CP
da sie je zmienic bez rozpinania rozrzadu. Pierwsza metoda polega na tym ze jednym srubokretem wciszkasz szklanke a drugim podwazasz plytke. Ja natomiast poluzowałem walki i mogłem bez wciskania wyciagac plytki. A ci twoi mechanicy podaja cene z kosmosu. Wolał bym wtedy kupic cala glowice uzywana. Ogolnie zabieram sie regeneracje drugiej glowicy i jak bym ja zmienił to miałbym troche plytek o roznych grubosciach to za jakas flaszke oddam
Ale to dopiero jak sie cieplej zrobi
Witam ponownie. Wszystko kosztowało 170zł. Robocizna mechanika ze szlifem płytek 130zł +uszczelka 40zł. Okazało się,że do szlifu były tylko dwie płytki,reszta w normie. Autko na dzień szlifu 25tyś na gazie.

2.0 benzyna 131km
2001r. po lifcie
CP
Strona 1 z 1