Oświetlenie schowka
Strona 1 z 1
Witam!
W mojej M5 jest oświetlenie schowka-działa przy włączonych światłach postojowych.
Wcześniej nie działało(spalona żarówka)-wymieniłem przy okazji wyciągania całej "kieszeni".
Cztery wkręty-dwa u góry,które widać po otworzeniu pokrywy,a dwa na dole widoczne po ściągnięciu pokrywy(ostrożnie nacisnąć ograniczniki otwarcia pokrywy od góry,i odczepić "amortyzator"otwierania-na dole po prawej stronie-pokrywę pochylić jeszcze bardziej w dół i wyciągnąć ją z zawiasów.Wtedy jest dostęp do dwóch wkrętów na dole.Następnie lekko podważyć u góry cały schowek tak aby wysunął się z zatrzasków(raz z jednej raz z drugiej strony),pociągnąć (z czuciem z dołu schowek) i powinien się zacząć wysuwać(uwaga na boczne plastiki).U góry schowka jest żaróweczka w oprawce na wcisk(lekko podważyć śrubokrętem i już jest widoczna.Składanie w odwrotnej kolejności przy zachowaniu spokoju i dużej cierpliwości.Najlepiej to robić, gdy jest ciepło-dla bezpieczeństwa plastików.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
W mojej M5 jest oświetlenie schowka-działa przy włączonych światłach postojowych.
Wcześniej nie działało(spalona żarówka)-wymieniłem przy okazji wyciągania całej "kieszeni".
Cztery wkręty-dwa u góry,które widać po otworzeniu pokrywy,a dwa na dole widoczne po ściągnięciu pokrywy(ostrożnie nacisnąć ograniczniki otwarcia pokrywy od góry,i odczepić "amortyzator"otwierania-na dole po prawej stronie-pokrywę pochylić jeszcze bardziej w dół i wyciągnąć ją z zawiasów.Wtedy jest dostęp do dwóch wkrętów na dole.Następnie lekko podważyć u góry cały schowek tak aby wysunął się z zatrzasków(raz z jednej raz z drugiej strony),pociągnąć (z czuciem z dołu schowek) i powinien się zacząć wysuwać(uwaga na boczne plastiki).U góry schowka jest żaróweczka w oprawce na wcisk(lekko podważyć śrubokrętem i już jest widoczna.Składanie w odwrotnej kolejności przy zachowaniu spokoju i dużej cierpliwości.Najlepiej to robić, gdy jest ciepło-dla bezpieczeństwa plastików.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
- Od: 29 lis 2010, 11:27
- Auto: była niestety M5 jest mitsubishi Grandis 2.4
Jurgen napisał(a):Dzięki kolego! Poczekam na cieplejsze dni i się tym zajmę!
Niestety ja tez czekam...
Mam do zalozenia diode w tym miejscu...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Witam! Pogoda ładna więc ruszyłem do wymiany żaróweczki. Zgodnie z wyżej wymienionym opisem! Jednak wydaje mi się, że jeśli by mieć jakieś "szczypce"(nie wiem jak to fachowo nazwać), to można by tę opraweczkę do żarówki wydostać przez to miejsce gdzie są bezpieczniki (po otwarciu bocznych drzwi!) Warto tak spróbować mniej kłopotów. Żaróweczka mała 12V 1,7 W założyłem 12 V 3W mam nadzieję, że może być? Tak zapewnił mnie sprzedawca w sklepie! Pozdrawiam!
Jurgen napisał(a):Nie można dostać żarówki o parametrach 12V 1,7W. Ktoś ma jakieś propozycje gdzie o nią pytać?
a nie prosciej wstawic tam diode 501? mniejszy pobor pradu...
Arkana , Captur , Mii
Chcialbym odswiezyc temat. Czy moze ktos nspisac jaki dokladnie jest typ tej zarowki? Chodzi o wielkosc, oraz obudowe. Co do mocy to podobnie jak w przypadku oswietlenia konsoli lepiej kupic zarowki na 14V – trzeba sobie policzyc moc takiej zarowki, ale sa mniejsze szanse na spalenie.
Strona 1 z 1