Wymiana radioodtwarzacza

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wojtek » 30 lis 2010, 12:39

Jest to radio nieoryginalne.... <głaszcze> ...i nie sadze, aby bylo 100% kompatybilne...
I tak: jezeli masz wyswietlacz na desce rozdzielczej (zakladam ze tak), to stracisz jego funkcje...
...czyli bedzie bezuzyteczny... Co z nawiewem, temperatuta, zegarem? :>
A juz nie wspomne o komputerze pokladowym... zasieg, spalanie... <faja> <spoko>
Ale kazdy zrobi jak uwaza... :D
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez sliw » 1 gru 2010, 16:12

67igor1 napisał(a):I tak: jezeli masz wyswietlacz na desce rozdzielczej (zakladam ze tak), to stracisz jego funkcje......czyli bedzie bezuzyteczny...

hmmm a co on pokazuje? stacje radiową – to się wyświetli na monitorze przecież po to go ma

67igor1 napisał(a):Co z nawiewem, temperatuta, zegarem? :>

jak to co zostaje tak jak jest otwory pasują. co ma do tego radio

67igor1 napisał(a):A juz nie wspomne o komputerze pokladowym... zasieg, spalanie... <faja> <spoko>

no a co ma komputer pokładowy do tego, jak już to nie działają przyciski w kierownicy jak nie ma obsługi magistrali CAN, ale tutaj jeden model ma. to sa nawi dedykowane pod konkretne auto.
do tego dostajesz możliwość podłączenia kamerki cofania. wrzucasz navi jaką chcesz bo toto ma WinCE

itp itd
nadal poproszę o opinie szczególni z kimś kto sie z tym spotkał
do mazdy 6 spokojnie można to dostać w Polsce tylko 2x droższe....
M5 MZR-CD 143KM 2008r Obrazek
Początkujący

Od: 21 kwi 2010, 14:00
Auto: Mazda 5 MZR-CD 143 KM

Postprzez Wojtek » 1 gru 2010, 16:32

sliw napisał(a):
67igor1 napisał(a):I tak: jezeli masz wyswietlacz na desce rozdzielczej (zakladam ze tak), to stracisz jego funkcje......czyli bedzie bezuzyteczny...

hmmm a co on pokazuje? stacje radiową – to się wyświetli na monitorze przecież po to go ma

67igor1 napisał(a):Co z nawiewem, temperatuta, zegarem? :>

jak to co zostaje tak jak jest otwory pasują. co ma do tego radio

67igor1 napisał(a):A juz nie wspomne o komputerze pokladowym... zasieg, spalanie... <faja> <spoko>

no a co ma komputer pokładowy do tego, jak już to nie działają przyciski w kierownicy jak nie ma obsługi magistrali CAN, ale tutaj jeden model ma. to sa nawi dedykowane pod konkretne auto.
do tego dostajesz możliwość podłączenia kamerki cofania. wrzucasz navi jaką chcesz bo toto ma WinCE
....

No wlasnie... <czytaj> ze zrozumieniem <diabełek>
Ja caly czas pisalem o wyswietlaczu , a nie o przyciskach...

sliw napisał(a):...nadal poproszę o opinie szczególni z kimś kto sie z tym spotkał
do mazdy 6 spokojnie można to dostać w Polsce tylko 2x droższe....

Chciales opinii? To ja masz...niewazne pozytywna, czy negatywna... Podalem tobie co bys musial sprawdzic... i czy radio to jest w 100% kompatybilne...
wiecej <nie powiem>
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez sliw » 2 gru 2010, 11:10

dziękuję bardzo za tę opinię. każda się liczy. napisałeś jednak że: "nie sądzę". a to wielka różnica do "wiem"

co do wyświetlacza. co ma radio do spalania, kilometrów itp?
cała magistrale LCD-ka jest podpięta przez radio?

kolega wymieniał kiedys radyjko w Toyocie jedyne co stracił na wbudowanym wyswietlaczu to wyświetlanie info z RDS-a

zamieszczam zdjęcie
Obrazek

spróbuje zadać jakieś pytanie poprzez stronę zobaczymy co odpiszą...
Początkujący

Postprzez Wojtek » 2 gru 2010, 16:28

sliw napisał(a):...co do wyświetlacza. co ma radio do spalania, kilometrów itp?
cała magistrale LCD-ka jest podpięta przez radio?

<ok> jest przynajmniej w M3, M6...
zapytaj sprzedawce czy gwarantuje pelna funkcjonalnosc z twoim modelem..,
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Przechodzien » 8 gru 2010, 03:49

Zanim kolega sie podpali do tego rozwiazania proponuje zwrocic uwage na nastepujace fakty:

1. Wszyscy sprzedawcy tego rozwiazania sa z "Chin" "Tajwanu" lub innego egzotycznego kraju, gdzie prawo zwrotu bubla podobno dziala, natomiast nikt nie wie jak dziala zwrot kasy.
2. Nie znajdziesz zadnego zdjecia z zamontowanym takim radiem. Wszelkie obrazki sa z photoshopa.
Na kilku akcjach mozesz znalezc nawet obrazki z rzekomym menu. Radze wnikliwiej poogladac obrazki.
3. Jesli przeszukasz forum, to mimo wielu postow na wiele tematow nie znajdziesz ani jednego informujacego ze ktokolwiek zainstalowal to faktycznie w aucie.
4. Jesli powyzsze cie nie przekonalo to moze ostatni argument :
Orginalne Mazd'owskie DVD z GPSem oczywiscie nie tak bogate w funkcje jak ta wymarzona wersja kosztuje krocie. Spytaj w najblizszym ASO :)
Oczywiscie mozna polemizowac ze Mazda chce zlupic skore. Pewnie to prawda.
Jednak to wyposazenie mialy jedynie Mazda Entertainment , a nie sprzedano ich za wiele.

Jesli mocniej poszukasz to znajdziesz jedyny sklep w UK, ktory posiada rzeczywisty istniejacy model DVD z GPS do Mazdy. Jest to realny sklep, w ktorym mozesz nabyc, zaplacic karta i miec :
a) gwarancje na towar
b) zwrocic w ciagu 28 dni bez podania przyczyny ( na zasadach ogolnych obowiazujacych w uk)

gdzie wiec haczyk ? kosztuje okolo 750 funtow.

Zatem pomysl czemu te misie z daleka sprzedaja produkt za ulamek ceny ?
Moze dlatego ze nie istnieje ?

Dla pocieszenia, w koncu swieta ida, trzeba konstruktywnie do tematow podchodzic.
Poszukaj urzadzenia np. http://xcarlink.co.uk ale pewnie jest tez w pl.
Zwroc uwage na model ( bo sa rozne do roznej wersji Mazdy )
To rozwiazanie da ci :
– MP3 odluchiwane np. z karty SDHC i/lub pendrive USB
– bloototh (dodatkowy modul) jako zestaw glosnomowiacy

Nie rozwiaze problemu: kamery cofania czy ogladania filmow.
Ale kosztuje jakies 120 funtow z bloototh'em i co najwazniejsze , istnieje i dziala.
Przechodzien

Postprzez ru35 » 14 gru 2010, 23:56

Są firmy w kraju które sprzedają dedykowane DVD/GPS do konkretnego modelu i dają pełną gwarancję i serwis , to że jest wyprodukowane w Chinach jescze zle o produkcie nie świadczy nawet nie zdajecie sobie sprawy co tam jest produkowane , nie wspominając o samochodach made in Germany
Forumowicz

Od: 16 sty 2008, 22:17
Auto: M6 MZR-CD 143 DPF

Postprzez Wojtek » 15 gru 2010, 00:13

Przechodzien napisał(a):Ale kosztuje jakies 120 funtow z bloototh'em i co najwazniejsze , istnieje i dziala.

89 GBP :)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez sliw » 8 sty 2011, 12:31

dzięki za odpowiedzi. co do xcarlinka to mam pod zmieniarkę podpiętą taka usb/sd i działa super.

co do rozwiązania o które pytam wystarczy wskoczyc na ebay i spokojnie mozna kupić i z niemiec i z UK w cenie o wiele niższej niż 750 funtów. a dałem link do stronyy w chinach bo znając życie oni własnie stamtąd to mają. a pisze na forum właśnie dlatego bo szukam kogoś kto to widział w działaniu na żywe oczy. może ból w tym, że w niewłaściwym dziale pytam. w 5 nikt tego nie ma nie mozna równiez nigdzie dostac w polskim sklepie. do 6 i do 3 wiele firm oferuje i jak sie przyjzycie jest to ta sama "china" tylko z niezłym narzutem cenowym.
Początkujący

Postprzez Wojtek » 8 sty 2011, 16:34

sliw napisał(a):a pisze na forum właśnie dlatego bo szukam kogoś kto to widział w działaniu na żywe oczy. może ból w tym, że w niewłaściwym dziale pytam. w 5 nikt tego nie ma nie mozna równiez nigdzie dostac w polskim sklepie

... zawsze mozesz byc tym pierwszym :)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez slawekgm » 14 lut 2011, 20:50

wspieram Cię kolego w próbie ustalenia czy dziala i jak ten sprzęt. Mnie bardzo się podoba to rozwiązanie i jestem bardzo ciekaw , czy zdecydowales się na zakup tego "kombajnu". Z tego co poczytalem powinno wszystko dzialać . W dzisiejszych czasach jak na czymś nie ma napisu " made in china" to wielce prawdopodobne , że jest to podróba. Sam jestem zaisteresowany takim radiem i chciałbym wiedzieć czy warto , czy nie wtopię. Może ktoś coś powie , opisze swoje doświadczenia. Pozdrawiam
slawekgm

Postprzez sliw » 9 cze 2011, 17:44

nie niestety nie widziałem nigdzie tego cuda w działaniu. można to kupić również w UK za dużo lepsze pieniądze niż w Polsce (pisze o M6, M3 – bo do 5 niestety nic nie ma u nas). no i niestety dopóki nie zobaczę to nie kupię.
Początkujący

Postprzez Wojtek » 14 sie 2011, 00:14

wczoraj "z nudow" dostalem sie do radia i posprawdzalem to i owo... ;)

koledzy, mozecie w M5 zmieniac radia na jakie chcecie... jedno czy dwu dinowe...
potrzebna wam bedzie facia (maskownica do radia z kieszenia) i przejsciowka kabli z mazdy na ISO (czy jak sie to tam nazywa...) a ona jest w zaleznosci od wersji sprzetu jaka macie np z BT czy bez...

wyswietlacz bedzie dzialal w czesciach:
– zegar wraz ze spalaniem, sr. predkoscia i zasiegiem...
– klimatronik i temperatura...

nie bedzie dzialac srodkowy panel, tam gdzie wyswietlane sa informacje z radia seryjnego...

pozdrawiam
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez qqpp » 6 paź 2011, 08:04

Cześć, jak sądzicie czy mogę bezproblemowo wymienić radio w "5" z wersji US na wersje "EU" ze zmieniarką i mp3, czy mogą pojawić się jakieś problemy?

Muszę wymienić bo padł w moim radiu moduł AUX, a tym samym mogę słuchać jedynie CD lub radia – nieparzyste częstotliwości.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na uwagi.

Pozdrawiam
Piotr
Forumowicz

Od: 19 lis 2009, 21:38
Auto: Mazda 5 2.3L – 2008 r. – 153 KM

Postprzez Wojtek » 12 paź 2011, 21:51

wogo napisał(a):czy ktoś może próbował już podłączyć jakikolwiek inny radioodtwarzacz niż fabryczny ? znalazłem samą ramkę i zastanawiam się czy będzie działało sterowanie z kierownicy

pEvo napisał(a):Również ponawiam prośbę

67igor1 napisał(a):koledzy, mozecie w M5 zmieniac radia na jakie chcecie... jedno czy dwu dinowe...
potrzebna wam bedzie facia (maskownica do radia z kieszenia) i przejsciowka kabli z mazdy na ISO (czy jak sie to tam nazywa...) a ona jest w zaleznosci od wersji sprzetu jaka macie np z BT czy bez...

wyswietlacz bedzie dzialal w czesciach:
– zegar wraz ze spalaniem, sr. predkoscia i zasiegiem...
– klimatronik i temperatura...

nie bedzie dzialac srodkowy panel, tam gdzie wyswietlane sa informacje z radia seryjnego...

a tutaj przyklad... z mojej M5
Załączniki
DSCF0004.JPG
DSCF0003.JPG
DSCF0002.JPG
DSCF0001.JPG
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez linisko » 17 sty 2012, 14:42

Witam, napisałeś kiedyś:

koledzy, mozecie w M5 zmieniac radia na jakie chcecie... jedno czy dwu dinowe...

W mojej 5 mam cd, ale bez zmieniarki. Nie mam również komputera. Zastanawiam się czy brak powyższego uniemożliwi mi wymianę radia. Poradż, (jak wiesz). Pozdrawiam Artur.
Forumowicz

Od: 26 mar 2011, 11:11
Auto: MAZDA 5 2.3 manual

Postprzez Wojtek » 17 sty 2012, 15:11

linisko napisał(a):W mojej 5 mam cd, ale bez zmieniarki. Nie mam również komputera

witam,
najlepiej bedzie jak zdemontujesz panel i odlaczysz swoje fabryczne radio ... wtedy sam zobaczysz jak to wyglada w Twojej Madzi ;)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez gryfel1997 » 6 lut 2012, 00:07

Witam. mam chęć zamontować takie radio jak u pana tylko mam problem z panelem.Czy odcień na srebrnego u pana w m5 różni się bo panel jest z przed liftem a zdaje się ma pan m5 po lifcie .pozdrawiam
Forumowicz

Od: 13 lis 2010, 21:21

Postprzez Wojtek » 6 lut 2012, 01:55

gryfel1997 napisał(a):mam chęć zamontować takie radio jak u pana

tylko mi tu nie panowac... prosze ;)

gryfel1997 napisał(a):Czy odcień na srebrnego u pana w m5 różni się bo panel jest z przed liftem a zdaje się ma pan m5 po lifcie

zdaje sie dobrze... otoz... napisze tak...
sa dostepne dwa rozmiary sprzetu 2DIN -owego do M5 ... i roznia sie wielkoscia montazowa sprzetu...
ja mam w aucie panel srebrny (nieoryginalny), poniewaz otwor na sprzet ma 180mm szerokisci...
a w domku mam oryginalny panel i ma on otwor 178mm szerokosci ...
roznica w kolorze jest zauwazalna, ale mi to nie przeszkadza... tzn oba sa srebrne... tylko, ze oryginal jest troszke przybrudzony (ciemniejszy), a nie jak opisuja inni panel do lifta... kolor tytanowy...

niestety, powyzszego nie wiedzialem, jak kupowalem sprzet... czlowiek uczy sie na bledach... <głaszcze>

ps. a tak powaznie, to nie ma podzialu na panel do przed czy po lefta... oba sa takie same
(przynajmniej te na sprzet 2 DIN-owy) ;)
ps2. zawsze mozna sobie przemalowac, czy pooklejac panel..

dla wyjasnienia...
w tym watku, w poprzednich moich postach, na zdjeciach jest widoczny oryginalny panel do lifta 2008 – 2011, natomiast post kolegi gryfel1997 przenioslem z fotorelacji montazu kamerki cofania, gdzie widoczny jest inny panel srebrnego koloru... (kolor taki byl przed liftingiem)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez linisko » 9 lut 2012, 22:02

Cześć, koledzy jaka jest wasza opinia o XTRONS, warto go kupić?
Forumowicz

Od: 26 mar 2011, 11:11
Auto: MAZDA 5 2.3 manual