Terkotanie z okolic licznika / zegarów

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez cheatah » 12 lut 2013, 21:41

heyslawek napisał(a):2.podczas jazdy słychać delikatne denerwujące "terkotanie" z licznika. Nasila się i ustaje to , w momencie dociskania i odpuszczania pedału przyspieszenia.

tez to mam, przy czym ja mam wrazenie ze pojawilo mi sie to po jakims czasie. Do tego mam wrazenie ze polaczone jest z innymi odglosami w komorze silnika. Nie mialem czasu sprawdzic z druga osoba.
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez cheatah » 19 kwi 2013, 10:57

cheatah napisał(a):heyslawek napisał(a):
2.podczas jazdy słychać delikatne denerwujące "terkotanie" z licznika. Nasila się i ustaje to , w momencie dociskania i odpuszczania pedału przyspieszenia.

tez to mam, przy czym ja mam wrazenie ze pojawilo mi sie to po jakims czasie. Do tego mam wrazenie ze polaczone jest z innymi odglosami w komorze silnika. Nie mialem czasu sprawdzic z druga osoba.

zglosilem problem do ASO mazdy. Okazalo sie ze problem jest rozpoznany, w systemie mazdy widnieje instrukcja jak sie go pozbyc i ' terkotanie' ustalo :). Takze jezeli ktos ma podobne odczucia co do tertkotania to ASO powinno rozwiazac problem. Dobrze sie dowiedziec, ze nie tylko ja slysze rzeczy, ktorych wiekszosc nie slyszy :)
Forumowicz

Postprzez tubis85 » 19 kwi 2013, 19:40

Też to ma ale nie mam czasu podjechać do ASO.A co to takiego może nie trzeba do aso jechać tylko sam to zrobię w wolnej chwili w domu chyba że to wymaga rozebrania i poświęcenia dużej ilości czasu.
Forumowicz

Od: 24 sty 2012, 19:14
Auto: Mazda Cx5 4x4 Pb

Postprzez cheatah » 22 kwi 2013, 10:47

cheatah napisał(a):zglosilem problem do ASO mazdy. Okazalo sie ze problem jest rozpoznany, w systemie mazdy widnieje instrukcja jak sie go pozbyc i ' terkotanie' ustalo . Takze jezeli ktos ma podobne odczucia co do tertkotania to ASO powinno rozwiazac problem. Dobrze sie dowiedziec, ze nie tylko ja slysze rzeczy, ktorych wiekszosc nie slyszy

niestety dzis rano 'terkotanie' wrocilo. Przez 3 dni bylo juz ok. Konieczna bedzie kolejna wizyta.
Forumowicz

Postprzez symcaty » 20 lut 2015, 00:43

Witam,
czy komuś udało się może zlikwidować to terkotanie z okolic licznika? U mnie niedawno się pojawiło, ale terkocze tylko gdy we wnętrzu jest zimno (np. po mroźnej nocy) i po ok. 15 minutach przestaje.
symcaty

Postprzez yaroo » 27 lut 2015, 14:26

To terkotanie to podobno jakiś przewód wpadający w rezonans podczas jazdy. Mnie to niby usunęli.
Forumowicz

Od: 18 mar 2012, 20:06
Auto: Mazda CX-5 2.5 AT SkyPassion 2019 Machine Gray

Postprzez yaroo » 15 kwi 2015, 10:56

Po drugiej naprawie terkotanie ustało.
Forumowicz

Od: 18 mar 2012, 20:06
Auto: Mazda CX-5 2.5 AT SkyPassion 2019 Machine Gray

Postprzez tubis85 » 23 wrz 2016, 14:01

Jako że ranki coraz zimniejsze to i mi zaczęło przeszkadzać terkotanie z okolicy licznika.Czy ktoś może mi powiedzieć co trzeba zrobić żeby to ustało bo nie chce jechać na serwis i mówić im żeby szukali co to chciałbym żeby odrazu zabrali się za naprawę usterki.
Forumowicz

Od: 24 sty 2012, 19:14
Auto: Mazda Cx5 4x4 Pb