Z marką Mazda związany jestem od blisko 4 lat i muszę przyznać, że nie żałuję
Moim poprzednim autem była Mazda 323f BJ 1.8 16v z 99r. Auto nigdy mnie nie zawiodło, więc postanowiłem znów zaufać marce i jak na razie jestem (odpukać) zadowolony z wyboru.
Muszę przyznać, że bardzo długo chorowałem na Lexusa IS200 lub 300 Sportcross i przed zakupem M3 właśnie takiego auta szukałem. Jako że do dyspozycji miałem kwotę pozwalającą na zakup zadbanego egzemplarza zakupienie takiego okazało się bardzo trudne, żeby nie powiedzieć niemożliwe. Z obawy przed kupnem "ulepa" i bijąc się z myślami – rocznik podobny do Bj-tki, ale to w końcu Lexus itp., itd. odpuściłem. Czas miał i trzeba było się na coś zdecydować – wybór padł na M3 w wersji TOP SPORT z pełnym wyposażeniem, z benzynowym silnikiem 2.0 150km. Przebieg w dniu zakupu 61500km – tak wiem, też nie wierze, mam jednak porównanie do auta w rodzinie – Toyota Corolla z 2006 roku kupiona w polskim salonie – ma dziś niecałe 100000km i wszystko pracuje identycznie (czytaj jak nowe) – skrzynia biegów, sprzęgło, zawieszenie, układ kierowniczy, więc może i tak jest. Auto przed zakupem gruntownie sprawdzone w serwisie Boscha – pełna ścieżka, komputer, miernik lakieru oględziny spodu auta itd., itp.
do rzeczy:
Kolor: srebrny metalic (sunlight silver)
Silnik: 2.0 16V benzynowy
Moc: 150 KM (6000 rpm)
Moment obrotowy: 187 Nm (4500 rpm)
Skrzynia biegów: manual 6
Przebieg: w dniu zakupu 61 500 km dziś 64000km
Wyposażenie TOP SPORT:
ABS/DSC/TCS
4 poduszki+4 kurtyny
elektryczne szyby x4
elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka
czujnik deszczu/sensor zmierzchu
podgrzewane fotele
climatronic
skórzana tapicerka
komputer pokładowy
skórzana kierownica wielofunkcyjna
tempomat
navi
nagłośnienie BOSE/zmieniarka 6cd
centralny zamek
wspomaganie
ISOFIX
lampy ksenonowe+samopoziomowanie+spryskiwacze reflektorów
halogeny
tylne lampy LED
domykanie szyb z pilota
oryginalne alu 17" opony Bridgestone Potenza 205/50/17
pakiet stylistyczny KINTARO
Modyfikacje/naprawy/plany:
jak na razie dość skromnie:
wymieniłem olej na ELF EVOLUTION FULL-TECH LLX 5W30
kupiłem felgi stalowe z Mazdy 6 16" z rocznymi zimowymi oponami Pirelli Winter SnowControl
Po długich poszukiwaniach na forach zmusiłem Navi do współpracy – mapy z Land Rovera

zamontowałem podkładki klubowe – sklep nieczynny ale jakoś sobie poradziłem
zakup nowego fotelika samochodowego + mata na fotel Prince Lionheart
w planach:
wymiana świec
zakup oryginalnych welurowych dywaników
zakup oryginalnych kołpaków 16"
może CAI SIMOTA i małe conieco z wydechem
z czasem coś się wymyśli
moje poprzednie wozidło:

razem:

i M3

podkładki: