Wreszcie nadszedł ten długo wyczekiwany moment, kiedy to będę mógł się z Wami przywitać, prezentując przy okazji swój nowy nabytek.
Po długich miesiącach oczekiwania, dwa tygodnie temu, odebrałem swoją nową Matsudę Axelę w naszych długościach geograficznych znaną pod mało sexowną nazwą Mazda 3<jupi> W chwili obecnej auto ma przejechane niecałe 500 km i cały czas jestem na etapie odkrywania jego zalet połączonego z niecierpliwym oczekiwaniem kiedy wreszcie będzie można nim poszaleć i przepędzić koniki drzemiące pod maską.
Kilka dodatkowych informacji:
– wersja: SkyPassion 165KM + NAVI
– kolor: Soul Red
– akcesoria:
-- mata bagażnika (BHR1-V9-540),
-- haczyki w bagażniku (BHN9-V0-520),
-- dywaniki (BHS2-V0-351),
-- folia ochronna progów (BJD9-V1-370)
Zaraz po odebraniu auto trafiło w łapki profesjonalistów, którzy:
– naprawili to co udało się już zepsuć ASO w kwestii lakieru (mikrorysy powstałe po ich pierwszym myciu)
– położyli na lakier warstwę ceramiczną GYEON Q2 MOHS+
– na wszystkie szyby nałożyli niewidzialną wycieraczkę
– zabezpieczyli alufelgi
– zabezpieczyli plastiki zewnętrzne i wewnętrzne
– zaimpregnowali tapicerkę
Plany na przyszłość:
– aluminiowe nakładki na pedały i podstopnica (pewnie jakiś ebay lub aliexpress)
– oświetlenie powitalne w kolorze czerwonym (handmade)
– rozpoznanie OpenCar API, nieśmiała próba napisania testowej aplikacji i wgrania jej do auta – takie skrzywienie zawodowe
Poniżej kilka fotek i link do pełnej galerii z realizacji zabezpieczenia mojej Axeli:
– http://detailerworkshop.pl/mazda-3_260_264.html
10.11.2014 – aktualizacja
Auto ma szczęśliwie przejechane 8500 km. Ze względu na nadchodzącą zimę, przyszedł czas na zimowy outfit. Mój wybór padł na trio:
– ANZIO Vision 6,50x16 5x114,30 ET45,00
– Goodyear Ultra Grip 9 205/60 R16 92 H
– dekielki z logo Mazdy by Allegro
Na jednym ze zdjęć zestawiłem oryginalną 18'' felgę wzór 152 z moim zimowym 16'' zamiennikiem.
Jeśli chodzi o pakiet powłok GYEON, to po około 5 miesiącach ich użytkowania mogę śmiało napisać, że spełniły, a nawet przewyższyły, moje wszystkie oczekiwania. Przez ten czas auto myłem tylko 1(!) raz dotykowo. Do efektu mnie zadowalającego wystarcza mycie bezdotykowe (dwukrotne mycie pianą aktywną, płukanie i zdmuchiwanie wody poprzez przepędzenie auta po kawałku obwodnicy Wawy lub zdjęcie wody mikrofibrą). Dzięki temu, lakier nie dorobił się jeszcze żadnego hologramu (który bym dostrzegł), nie znalazłem też na aucie jeszcze (odpukać) żadnej rysy. Powłoka wręcz odpycha brud. Efekt hydrofobowy powłoki jak i niewidzialnej wycieraczki na aucie nie mytym od 2 tygodni na zdjęciu. Jeśli chodzi o niewidzialną wycieraczkę, to ciągle działa (przy większych opadach, jadąc z prędkością +80km/h nie używam wycieraczek), choć zaraz po położeniu efekt był jeszcze bardziej spektakularny.