Udało mi się kupić kolejną Mazdę

Ostatnią była 323F BA Z5 (zdjęcie poniżej) również miała kiedyś swój temat na forum. Po narodzinach pierwszej córki stała się za mała (gondola wózka, stelaż i było po bagażniku). Ciężko było mi się z nią rozstać, ale nie było wyjścia.
Zmieniliśmy Mazdę na Seata Toledo 1.9 TDI. Tam na miejsce w bagażniku nie narzekałem, ale z kolei córki rosną i zaczęło być im ciasno z tyłu (szczególnie temat dotyczył miejsca na nogi).
Zapadła decyzja o zmianie na coś większego – koniecznie kombi. Wybrałem kilka modeli aut. Oczywiście najpierw przeszły przez filtr żony (ten nie bo nie, ten brzydki, ten francuski itp. ) Oprócz kombi szukałem manualnej skrzyni, sporej ilości miejsca z tyłu, dość dobrego wyposażenia. Silnik benzyna lub diesel początkowo był obojętny. Po delikatnych negocjacjach z żoną pozostały do wyboru diesle Audi A4, Skoda Octavia i Superb, Peugeot 508, Opel Insignia oraz benzyna Honda Accord, Mitsubishi Outlander oraz właśnie Mazda 6. Poszukiwania trwały dłuuuuugo. W końcu przypadkiem trafiłem na ogłoszenie, zadzwoniłem, umówiłem się i chętnie wybrałem się w podróż do Ustki (stwierdziliśmy, że jak będzie lipa to przynajmniej pooddychamy świeżym morskim powietrzem
Auto z polskiego salonu. Pierwszym właścicielem był salon w Szczecinie (auto demo), drugim sprzedający. Kupiony od salonu z przebiegiem 600 km. Pełna historia serwisowa to był dla mnie ogromny plus. Zakupiona z przebiegiem 124500 km. Wersja wyposażenia Kirei.
Wersja wyposażenia – Kirei http://samochody.mojeauto.pl/mazda/katalog/mazda_6,2010-2012,1735,kombi_5-drzwiowy,2011-fl_2_0_mzr_155_km_kirei,57708.html
dodatkowo odczepiany hak
Co zrobiłem po zakupie:
Auto przy takim samym naciskaniu pedału przyspieszenia różnie reagowało więc po przeczytaniu kilku wątków została przeczyszczona przepustnica oraz przepływomierz, a także wymienione świece. Poza tym:
Odkurzanie – środek był po prostu piaskownicą
Pielęgnacja skóry
Wymieniony dywanik gumowy kierowcy (stary miał dziurę od obcasa)
Kupione felgi do opon letnich ( wybór padł na oryginalne Mazdy od młodszej siostry 3)
Wymiana wycieraczek (wszystkie 3 Bosch)
Założone organizery dla dzieci, aby nie kopały w fotele
Założona siatka do bagażnika
Plany:
renowacja felg przy zimówkach

korekta lakieru i zabezpieczenie
polerowanie przedniej szyby (są ryski tak jakby na wycieraczce był brud i stąd taki efekt)

ponowna konserwacja podwozia i profili zamkniętych

wymiana klocków hamulcowych (cały komplet ATE tarcze + klocki prżód i tył)

malowanie zacisków
dokupienie drugiego kompletu nakrętek (może pod kolor zacisków

wymiana końcówek wydechu lub tłumików końcowych
być może montaż czujników parkowania z tyłu
przyciemnienie szyb

i coś na pewno jeszcze wpadnie do głowy
Na tą chwilę tylko kilka słabych zdjęć. Czekam na lepszą pogodę
Pozdrawiam