Chciałbym przedstawić wszystkim mój nowy nabytek, a jest to Mazda6 GH L5 2.5 170KM LPG w nadwoziu Hatchback i wersji wyposażenia TOP.
Na początek kilka zdań o mnie i mojej krótkiej historii.
Jestem Dawid, ale osobiście wolę Dejwid, mieszkam na Śląsku, Górnym Śląsku, a konkretnie w Gliwicach. Poza pracą w branży motoryzacyjnej, która zajmuje 8h z mojej doby dziennie to od czerwca 2016 roku interesuję się autodetailingiem, często gęsto spotykam się ze znajomymi i rodziną, a także lubię jeździć na snowboardzie, jednak z racji specyfiki tego sportu uprawiam go tylko zimą. W miarę możliwości podróżuję i zwiedzam.
Od czterech lat jestem użytkownikiem Hondy Civic VIgen '96 1.4i 90KM 5-cio drzwiowej. Mieliśmy w swojej przeszłości lepsze i gorsze dni jak w starym dobrym małżeństwie. Były wzloty i upadki, a nawet jeden "wypadek". W ciągu tych 4 lat moja wiedza o samochodach marki Honda z poziomu laika wzrosła do prawie eksperta, głównie za sprawą ogromnego forum CKPL, nie ma tematu którego bym nie przeczytał na tym forum, szczególnie jeżeli chodzi o mój konkretny model. Równolegle narodziła się we mnie miłość do japońskiej motoryzacji. Od dawna planowałem przesiadkę na coś lepszego, marzyła mi się Honda Accord VII generacji, ale po długich i nieowocnych poszukiwaniach stwierdziłem, że trzeba poszerzyć swoje horyzonty.
Oto jestem na forum Klubu MazdaSpeed! Miesiąc mocnych poszukiwań, czytania forum, nauki o modelu, wersjach wyposażenia itd... Wytypowałem kilka sztuk, według zasady – kompromis zawsze pozostawia niedosyt, które mogłyby mnie zaspokoić.
08 stycznia 2017 roku wybrałem się pełny nadziei oglądać pierwszą wybraną Mazdę, niestety rzeczywistość szybko zweryfikowała ogłoszenie z internetu. Prawa strona szpachla, cała reszta podwójny lakier, wszystkie elementy odkręcane poza drzwiami. Rdza szalała na podłużnicach pod maską. Z plusów to wersja Dynamic która na żywo robi ogromne wrażenie no i dobra instalacja gazowa była założona. Pierwsza bitwa przegrana, ale nie poddajemy się. Jedziemy dalej!
"Panie Niemiec płakał jak odjeżdżałem" – tak mniej więcej wyglądało i ogłoszenie i stan pojazdu wizualny. Niestety, znowu, okazuje się, że Niemiec płakał, ale ze szczęścia. Silnik rozgrzany zaczął dziwnie głośno i nierówno pracować, wydech do wymiany, łyse opony i do tego letnie, zimówek brak. Komisant nie chciał się targować nawet o 200 złotych, więc musiałem ruszyć dalej. 2:0
Witamy w Tomaszowie Mazowieckim, na myśl przyszedł mi od razu Ford Transit którego razem z Tatą kupiliśmy w tej miejscowości 6 lat temu. To piękne miasto już raz przyniosło nam szczęście.
Między blokami na parkingu stoi granatowa rakieta. Pierwszy w ruch idzie miernik, lakier OK, ale okropnie zaniedbany, szczotki myjni automatycznych go nie oszczędzały. Pierwsze spojrzenie do wnętrza i szok, niedowierzanie, prawie odruch wymiotny. Tak zaśmieconego i zagraconego auta dawno nie widziałem. Śmieci, papierki, paragony, butelki, ciuchy, fotelik dziecięcy i mnóstwo, ale dosłownie mnóstwo zabawek rocznego synka właściciela, bagażnik pełny alkoholu i prezentów oraz dla odmiany zabawek. Wsiadam, przekręcam kluczyk, jazda próbna, dokładnie przyglądam się wszystkiemu pod maską, szybka negocjacja ceny i kupione!
Jest, jest, jest! Mamy to! 3x TAK!
Faktura, dowody, komplet dokumentów, kluczyki i już chciałem odjeżdżać, ale przecież trzeba jeszcze ten majdan ogarnąć. Przerzucenie tego wszystkiego do drugiego auta zajęło nam spokojnie 30 minut, a robiliśmy to w 4 osoby.
Mazda 6 GH 2008 2.5l 170KM 16v DOHC LPG
5-cio drzwiowy Hatchback w kolorze Stormy Blue (code: 35J) wyposażenie TOP czyli:
– skórzane, podgrzewane i elektryczne fotele (pamięć 3 ustawień fotela kierowcy)
– oryginalna nawigacja z Polską mapą
– komputer pokładowy
– reflektory ksenonowe z systemem doświetlania zakrętów – AFS
– system nagłośnienia BOSE SOUND – 8 głośników, zmieniarka na 6 płyt CD
– zegary z wersji Dynamic (niebieskie podświetlenie, białe wskazówki)
– dwustrefowa i automatyczna klimatyzacja
– wielofunkcyjna i skórzana kierownica
– elektrycznie składane i regulowane lusterka boczne,
– elektryczne wszystkie szyby boczne
– fotochromatyczne lusterko wsteczne
– czujniki parkowania przód i tył
– czujniki zmierzchu i deszczu
– czujniki ciśnienia powietrza w oponach
– światła przeciwmgłowe
– system Bluetooth
– tempomat
– podłokietniki
– całe mnóstwo systemów bezpieczeństwa i komfortu ABS, DSC, AAA, BBB, CCC itd...
– przyciemnione tylne szyby
Ponadto Madzia posiada zamontowaną 12 grudnia 2013 instalację gazową STAG 4, butla w miejscu wzmacniacza BOSE 55L, reduktor Zavoli ZETA S do 250KM, wtryski HANA, która aktualnie sprawuje się bez najmniejszych problemów. Filtry wymienione 11.10.2016r.
Modyfikacje:
– wymiana modułu świateł z "wersji skandynawskiej" – zrobione;
– montaż zaślepek ozdobnych z aliexpress – zrobione;
– większe końcówki wydechu – Buzzer ZZ102X fi100 – zrobione;
– montaż modułu komfortu kierunkowskazów – oczekuje na montaż;
– montaż modułu automatycznego domykania szyb – oczekuje na montaż;
– montaż modułu składanych lusterek z pilota – oczekuje na montaż;
– światła do jazdy dziennej – oczekują na montaż;
– Eibach Pro-Kit;
– rozpórka przednia górna;
– lotka na klapę bagażnika z wersji Dynamic;
– atrapa przednia z wersji Dynamic;
Roboty wykonane:
– wymiana świec zapłonowych – NGK ITLR5A-13G – 13.01.2017r. – 176550km
– wymiana filtra kabinowego – 13.01.2017r. – 176550km
– czyszczenie przepustnicy i przepływomierza – 28.01.2017r. – 177550km
– wymiana uszczelki pokrywy zaworów ELRING + sprawdzenie luzów zaworowych (dzięki Tadziol!) – 04.04.2017r. – 182250 km;
– wymiana oleju silnikowego i filtra – Penrite HPR 5W40 + MANN HU 711/2 – 10.05.2017r. – 185600 km;
– wymiana wycieraczek przód i tył hybrydowe DENSO – 15.05.2017r. – 185900 km;
– wymiana klocków (TEXTAR 2404501) i tarcz hamulcowych tylnych (BREMBO 08.A112.11) – 26.05.2017r. – 186100 km;
– wymiana chłodnicy klimatyzacji (NRF 35949), próba szczelności, uzupełnienie czynnika w układzie, ozonowanie – 30.05.2017r. – 186300 km;
– wymiana filtrów gazu fazy ciekłej i lotnej, wymiana wlewu gazu – 06.06.2017r. – 186830 km;
LINK do mojego pojazdu na motonotes.pl
LINK do mojej karty pojazdu na motostat.pl
Galeria:
Zdjęcia z aukcji oraz w dniu zakupu – 08.01.2017r.
W towarzystwie starszej kuzynki: