Mam na imię Roman, posiadaczem Mazdy 6 jestem od 2014 roku, jednak w rodzinie jeździ już ona ponad 7 lat.
W roku 2008 moi rodzice – posiadacze Hondy Civic 1.6 iLS 97r postanowili zmienić auto.
Celem początkowo było Audi A4, jednak ciężko było znaleźć coś w rozsądnej cenie. Wtedy to przypomniała mi się gazetka w której widziałem kilka lat wcześniej pewien samochód. Nie kojarzyłem marki lecz w pamięci utknęło mi zdjęcie. Przejrzałem wszystkie i . . . . . znalazłem „ Auto Świat 24.04.2002” strona nr 20 ( szukałem również teraz
I od tego momentu szukaliśmy Mazdy 6, pomimo tego, że nie były często spotykane na naszych drogach. Trochę czasu minęło, jednak w końcu trafiliśmy w Niemczech na Mazdę 6 GG hatchback z silnikiem benzynowym 2,0 z przebiegiem 45tys km. Miała uszkodzony tylny zderzak, który został naprawiony i pomalowany zaraz po powrocie do Polski.
Przez te wszystkie lata nas nie zawiodła, wymieniane wszystko na czas, konserwacja podwozia, no i te nadkola, które jak sądzę nie są Wam – użytkownikom tego modelu obce.
W roku 2014 miała być sprzedana celem szukania czegoś nowszego, i ostatecznie tak się stało, tyle że nowym właścicielem zostałem Ja – użytkownik tego forum od około roku ( teoretycznie, bo praktycznie już dużo wcześniej śledziłem powstające tu nowe tematy, szczególnie te w dziale „Nasze Mazdy” )
Wybór nowego auta tym razem nie był trudny ( tylko wybór bo szukanie trochę trwało ) i w garażu zagościła Mazda 6 GH z tym samym silnikiem i typem nadwozia. Przedstawię ją tylko na zdjęciach, gdyż temat dotyczy starszego modelu
Sam „szóstkę” użytkuję około roku. Kilka miesięcy temu myślałem o sprzedaży jednak pojawiło się pytanie "Co dalej? Wiesz co masz, nie wiesz co kupisz". Ostatecznie została ze mną

Oto ona:
Marka / Model : Mazda 6
Typ nadwozia : hatchback
Rok produkcji : 2004
Silnik : 2,0 benzyna
Skrzynia biegów : manaulna 5-cio biegowa
Aktualny przebieg : 135 tys km
Wyposażenie:
– elektryczne szyby
– elektryczne lusterka
– klimatyzacja automatyczna
– tempomat
– system kontroli trakcji
– ABS
– oryginalne felgi 16 cali
– kierownica wielofunkcyjna
– X-carlink ( założony ze względu na brak odtwarzacza CD )
Plany:
– felgi 17 cali
– obniżenie zawieszenia – sprężyny EIBACH ( już czekają na odpowiednie felgi
– przyciemnienie szyb
– wymiana żarówek na Osram cool blue intense
– malowanie zacisków
– usunięcie rdzy z nadkoli lub wycięcie i wstawienie reperaturki