Szale goryczy przelało zdarzenie z 12.03.2011 Jeden baran Toyotą Rav4 wjechał w tył mojego auta gdy grzecznie stałem przed przejściem dla pieszych :/. Obecnie auto czeka na odpowiedź firmy ubezpieczeniowej (niech Wartę piekło pochłonie, a jej zarząd ma pypcia wiecie gdzie) bo ich wycena była z patyka wzięta..
Zacząłem się rozglądać Już wcześniej za autem , starsze miało iść na trening dla małżonki, bo jest w trakcie robienia uprawnień..
Lubię Mazdę, nigdy mnie nie zawiodła, a naprawy naprawdę nie są drogie
Znajomy gorąco mnie przekonywał nad Volvo S60 lub S80, nawet oglądałem jedno ładne 2,5T 210KM AWD wersję amerykańską z 2004 , Piękne było , ale weryfikacja vinu w carfaxie mną wstrząsnęła i zwróciła na prawidłowe tory.
Szukam, szukam wiecie że ciężko znaleźć zadbaną Mazdę z tego rocznika bez przekrętów i blacharki. Okazało się że można , na forum Grzyby wystawił swoją Madzinę, Miała wszystko to co nie chciałem
No to sru na stronę ASO w poszukiwaniu telefonu żeby się umówić na oględziny. W poszukiwaniu telefonu odwiedziłem zakładkę "Sprzedaż samochodów używanych" . Patrzę stoi Magdalena 2004 147tyś w hatchbacku(usilnie chciałem tą bryłę) i w dislu (sic!). Telefon podany – zadzwonię , ogłoszenie aktualne umawiam się na oględziny.
Spotykam się z właścicielem opowiada historię auta, jedziemy w trasę przesiadamy się , Wiem że auto jest moje
Suchych faktów troszkę.
Auto rocznikowo 2003r. Zarejestrowane w 2004 i tego będziemy się trzymać.
Do Polski trafiło z Aso Mazdy w 2007r z przebiegiem 88k km. Specjalnie na zamówienie poprzedniego właściciela. W Niemczech serwisowane w ASO (tak twierdzi książka) w Polsce serwisowane w ASO – karty przeglądów, cała historia w komputerze , wszelakie modyfikacje także robione u nich.
Chyba wersja Top nie mogę znaleźć podziału na serie.
Ma wszystko prócz Navi i skórzanej tapicerki
Na budziku obecnie ma 147k
– automatyczna klimatyzacja
– 6 poduszek
– Radio ze zmieniarką(podłączony czytnik SD i USB)
– Immobilizer
– Centralny zamek + pilot
– ABS, TCS, ESP
– Welurowa tapicerka
– 4x elektryczne szyby
– 2x elektryczne lusterka
– Wielofunkcyjna kierownica + tempomat
– Komputer pokładowy
– BOSE z subwooferem
– Podgrzewane przednie siedzenia.
– xenony
-kolor 25h silver contrail
– Opony lato: Kleber Dynaxer Hp 3
-Opony zima: BF Goodrich Winter G
Parę zdjęć zaraz po zakupie.

Co w planach:
– Wymiana welurowych dywaników ;> (Zrobione)
– Podkładki klubowe
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
– Uzupełnienie zaślepki na hak (Zrobione)
– zrobienie czegoś z gałką biegów bo strasznie wyślizgana. (Zrobione)
– zaopiekowanie się lakierem , usunięcie ubytków i odprysków(wcześniej była tylko chyba myta
– Zaopiekowanie się tylnymi nadkolami wykwity się pojawiły (jest szansa na akcję serwisową) (Zrobione)
– Wymiana podkładek pod wtryski, sprawdzenie smoka (Zrobione)
– Regeneracja felg (Zrobione)
– Wyjaśnienie sprawy świateł przeciwmgielnych z przodu.. (Zrobione)
Wymieniono olej na Mobil 5w50, filtry oleju,powietrza,kabinowy.
Naprawy – reszta na bieżąco uzupełniana w motostat
2011-03-02 Podkładki pod wtryski, Uszczelka pod pokrywę mazda OE
2011-06-11 wymiana siłownika centralnego zamka , wymiana czujnika cofania.
2011-08-02 Wymiana kompletu sprzęgła(tarcza, docisk, łożysko wyciskowe) Exedy ,2x końcówki drążków Yamato
2012-06-13 164 569km Wymiana żarników Philips
2012-07-05 165450 Filtry Knecht powietrza,paliwa,oleju +Dexelia 5w30
2013-03-04 Wymiana 6 wahaczy Oyodo na przód.
Kilka nowszych zdjęć: