Znalazłem chwilę wolnego czasu i chciałbym przedstawić swojego drugiego japończyka. Zdjęcia trochę stare. Postaram się przy okazji cyknąć coś nowego i wrzucić. Po 3-letniej przygodzie z Toyota Avensis 2000r. D4D przyszedł czas na zmiany. Obowiązkowo miał to być japończyk + nadwozie liftback.
Po długich wyszukiwaniach kolejnego auta została znaleziona Madzia.
Po spotkaniu ze sprzedawcą została sprawdzona w ASO Auto Księżno na ul. Liwskiej. Została kupiona w ubiegłe wakacje w sierpniu 2010r.
Rok produkcji 2004, choć I rejestracja odbyła się dopiero w 2005r. Samochód jest sprowadzony z Niemiec od 1 właściciela. Przyjechał na własnych kołach. Sprzedający przedstawiał ten samochód jako bezwypadkowy, co ASO oraz mój znajomy mechanik pracujący w ASO Toyoty potwierdzili.
Kolor srebrny(tak jak poprzedni) choć szukałem czarnego. Trafiła się srebrna w dobrym stanie, więc już nie wybredzałem co do koloru. Nadwozie liftback, dwu-litrowy silnik 121 km, przebieg przy kupnie 175tys. Obecnie 180. Zaciski hamulcowe są pomalowane na kolor nadwozia.
Po zakupie zostało wymienione:
I Kompletny rozrząd + pompa wody orginał
II Filtr oleju + olej na Mobil 1 5 w 50
III Filtr powietrza, kabinowy, paliwa
IV Gumki drążka stabilizacyjnego przód i tył orginał
V Drążek kierowniczy
Przy wymienianiu oleju została odkręcona miska olejowa i wyczyszczony smok.
Została także sprawdzona geometria kół.
Części zostały zakupione w sklepach Nipppon Car oraz Nippon Auto na ul. Radzymińskiej.
Wyposażenie standartowe:
1. 2 poduszki przednie, 2 boczne, 2 kurtyny powietrzne przednie, 2 kurtyny powietrzne tylne
2. ABS, ASR, DSC, ESP
3. Tapicerka materiałowa czarna
4. Klimatronic
5. Komputer pokładowy
6. 4 elektryczne szyby
7. Skórzana kierownica
8. Tempomat
9. Centralny zamek + Immobilizer
10. 2 kluczyki + 2 piiloty
11. Webasto
Samochód obecnie stoi na felgach stalowych + opony zimowe Michelin Alpin 195/65 R 15. Na lato przygotowane są alufelgi + opony Kumho 205/55 R 16.
Zbieram się do:
a) przyciemnienia szyb tył
b) założenia czujników parkowania tył
c) zamontowania świateł LED do jazdy dziennej
d) może malutki spojlerek na tylnej klapie

Na zakończenie pozwolę sobie na porównanie Mazdy vs. Toyota Avensis 2.0 D4D 110 Km Kombi 2000r.
– Mazda sztywniejsze zawieszenie , Toyota typowy kanapowiec
– Mazda lepsze prowadzenie w zakrętach, być może, że Toyka była kombi + Madzia szersze opony
– Mazda zrywniejsza, lepiej się zbiera, choć mam takie złudzenie, że na wolnych obrotach jakoś toyka była lepsza
– silnik Toyoty bardziej elastyczny, Mazda dławi się na dużym biegu + mała prędkość, Avka nie miała tego
Pomimo, że Mazda nie jest w kombi, jego bagażnik jest naprawdę bardzo duży. Mam nadzieję, że jazda i eksploatacja też będzie taka bezproblemowa jak w przypadku toyki.
Pozdrawiam wszystkich