Historia
Moim pierwszym samochodem był Nissan Almera N16 mojej mamy
Obecna M3 BK jest hiszpanką, przeszła przez dwóch właścicieli zanim trafiła do mnie. Auto bardzo ładne, zrywne jak potrzeba, pakowne, a przy tym tak ładne
Dane techniczne
Silnik: Benzynowe Z6-VE
Pojemność: 1598 ccm
Moc: 105 KM
Moment: 145 NM
Skrzynia: Manualna
Nadwozie: 5-drzwiowy hatchback
Przebieg: ~200000 km
Wyposażenie
Automatyczna klimatyzacja
Radio CD + 4 głośniki + xCarLink
Wielofunkcyjna skórzana kierownica
Wspomaganie kierownicy
ABS, TCS
6 poduszek powietrznych
Pełna elektryka – szyby + lusterka
Fabryczne 16" alufelgi + 15" stalówki na zime
Naprawy/wymiany
Jedyną awarią do tej pory był spalony czujnik stukowy w samochodzie. Wymieniłem i auto od razu odżyło. Tak to Mazda jest bezawaryjna. Owszem czasem lubi się obrazić i na przykład zgasić oświetlenie zegarów i panelu radia – jestem w trakcie ustalania co jest przyczyną tego zjawiska
W marcu 2017 wjechały nowe tarcze i klocki na przód i tył.
Modyfikacje mechaniczne i wizualne
Pierwszą modyfikacją była końcówka wydechu – nakładka wydechu, założona parę dni po zakupie. Dlaczego? Nie podobała mi się goła rurka z tyłu
Założyłem dolot powietrza z Mazdy2, wszystko PlugIn więc żadnych problemów nie było.
Na początku stycznia 2017 doszedł xCarLink do radia i w końcu słucham tego czego chce i kiedy chce.
Niedawno (początek Marca 2017) dołożyłem dokładkę przedniego zderzaka.
Obowiązkowym dodatkiem jest również ramka klubowa
I to narazie tyle. W planach jest lotka, którą ciężko dostać, ładniejsze felgi, sprężyny obniżające i customowy wydech. Czas i finanse pokażą czy uda się to wszystko spełnić. Mazda ma mi służyć jako auto na dojazd na uczelnie i w każde inne rejony Miasta i Wsi więc raczej nie planuje zglebić auta i założyć wielkich felg. Bardziej kieruję się w stronę małej rajdówki.
Tutaj chciałbym bardzo podziękować za pomoc która była, jest i będzie (mam nadzieję
>>>Aktualizacja na wiosnę 2020 – auto jeździ na zawieszeniu z MPS'a w tym momencie, wydech dalej nie zrobiony, felgi i lotka wjechały na pokład, a co do reszty to zapraszam do lektury bo warto
Miłego oglądania. Galeria z czasem będzie się powiększać.