Mazda6 GY1 L8 '07 1,8l MZR 120KM

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez hacker » 13 lis 2011, 18:15

Witam.
W końcu udało mi się wyrwać do dojczlandu i zakupić moją nową pszczółkę. Madzia jest w wersji kombi bo wraz z córeczką doszło wożenie wózka, tony pieluch i innych bagaży.... niemniej jednak każdy użytkownik forum potwierdzi że to auto wciąż ma duszę i linię sportowca ;].
Troszkę szczegółów: zakupiona 5 dni temu z salonu Mazdy, jeden właściciel, do końca serwisowana w salonie i oddana w rozliczeniu. przebieg to 93700 km.

Wyposażenie ACTIV (cokolwiek to znaczy ponieważ widziałem mazdy w wersji exl. z gorszym wyposażeniem, tą trafiłem chyba jako dodatkowo jakąś wersję limitowaną):
– kolor Haiti Blue Metalic
– radio + zmieniacz płyt, zestaw BOSE, fajnie rozwiązane umiejscowienie subwoofera w kole dojazdowym
– pełna elektryka szyb, lusterek i fotela (podgrzewane lusterka i siedziska)
– regulacja kolumny kierownicy
– ksenony
– światła przeciwmgielne
– klimatronik
– tempomat
– 6 poduszek powietrznych
– czujnik zmierzchu oraz automatyczne wycieraczki
– system DSC, ABS, system czyszczenia reflektorów SRA

Pewnie jest tych bajerów więcej ale na razie studiuje książkę użytkownika (jeśli ktoś ma takową do konkretnie mojego modelu w jezyku PL w pełnej wersji np PDF proszę o pomoc)
Mnie konkretnie urzekł wygląd i kolor oraz wspaniale zadbane i zachowane auto oraz wielkość bagażnika ( przesiadam się z Hondy Civic '92 ;]), zaś znajomych mi mechaników samochodowych którzy wybrali się ze mną w podróż po auto zachwyciła praca silnika, stan techniczny zarówno odczytany z książki serwisowej jak i z komputera a także stan blach (na to kazałem im zwrócić szczególną uwagę).

Myślę że dobrze zainwestowałem, na pewno czeka mnie trochę jakiś inwestycji (bo to w końcu samochód) ale jestem zadowolony i cieszę się iż znów wkraczam do grona posiadaczy Japońca, tym razem pod inną tylko flagą. Jeśli są osoby ze Szczecina lub okolic chętne pomóc mi w wyjaśnieniu paru szczegółów oraz w zlokalizowaniu miejsc gdzie mógłbym ją serwisować, poddać zabiegowi chroniącemu przed korozją itp. sprawami proszę o kontakt –> czapeel@tlen.pl lub tutaj na forum.
Zdjęcia takie z pierwszego ujęcia po przyjeździe:

Obrazek
Obrazek

A oto już pełniejszy obraz mojej Madzi (jak pogoda i czas dopisze pojawią się zdjęcia z ładniejszą oprawą w plenerze):
1. to ten fajny bajer basiku BOSE z dojazdówki:
Obrazek

2. moja córcia pierwsza wybrała sobie miejscówkę (na szczęście z tyłu, muszę jeszcze tam żonę obok umieścić:P):
Obrazek

3. a tak wygląda w całej swej okazałości:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PLANOWANE INWETYCJE/ULEPSZENIA:
– na początek nakładki na progi i rant bagażnika (gdzie to kto sprzedaje?)
– wbudowanie systemu nawigacji z podłączeniem kamerki cofania (już chłopaki mi tłumaczą, jak się połapię co kupić i jak skleić dam fotorelację, no chyba że spalę samochód przy tej modernizacji)
– opony zimowe + felgi stalowe (praktyk nie szpanerek)
– się zobaczy ..... (może coś podpatrzę na zlotach i spotach to zgapię :P)
Ostatnio edytowano 31 sie 2013, 22:18 przez Rafał_, łącznie edytowano 13 razy
Powód: Poprawienie tytułu na zgodny z regulaminem.
awatar pozlotowy
Forumowicz

Od: 26 cze 2011, 21:57
Auto: Mazda6 GGY1 1,8l
MZR 120KM '07

Postprzez mlodyMazda » 13 lis 2011, 18:23

Witamy kolejną M6 na forum ;)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae

https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
Some say..
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 00:07
Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06

Postprzez Fans » 13 lis 2011, 18:25

Witamy w gronie posiadaczy M6. Opis jest, ale fotki się nie wyświetlają. Czekamy na foteczki.
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Forumowicz

Od: 30 lip 2010, 12:16
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

PostTen post został usunięty przez s i w y 7 gru 2012, 15:53.
Powód: porządki

PostTen post został usunięty przez s i w y 7 gru 2012, 15:55.

PostTen post został usunięty przez s i w y 7 gru 2012, 15:54.

Postprzez Fans » 13 lis 2011, 19:17

Widać fotki <jupi> .
Super furka. Życzę zadowolenia i bezawaryjności. Kolorek <spoko> <ok>
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Forumowicz

Od: 30 lip 2010, 12:16
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez mlodyMazda » 13 lis 2011, 20:37

No teraz <spoko> środek ładniutki

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez hacker » 13 lis 2011, 21:00

jak wspomniałem wyedytuję jeszcze raz bardziej profesjonalne fotki, jak ją umyję (mimo przywozu lawetą spod samego salonu mazdy strasznie się zakurzyła, mit niemieckich autostrad padł po mojej wizycie piątkowej, jak je zobaczyłem na własne oczy:P)
awatar pozlotowy
Forumowicz

MZR 120KM '07

Postprzez mlodyMazda » 13 lis 2011, 21:04

hacker napisał(a): mit niemieckich autostrad padł po mojej wizycie piątkowej, jak je zobaczyłem na własne oczy:P)

to znaczy?

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez hacker » 14 lis 2011, 23:05

prawda... maja ich dużo, od wschodu do zachodu dojechałem 1 autostradą po prostej niemalże, niestety nie sa w tak idealnym stanie, dużo się remontuje, zdażają się też , zwłaszcza we wschodniej części nawierzchnie "płytowe".., wiele odcinków ma niewykoszone i zarośnięte zdrowo pasy zieleni pomiędzy jezdniami, dziury tyż się zdarzają... no ale chciałbym aby taka.... ilość dziur doskwierała nam na naszych "autostradach" ;]
Nie mniej jednak jakość autostrad i ich ilość na przykład w Portugalii czy Hiszpanii jest znacznie lepsza i liczniejsza

P.S. do Moderatorów : czy coś mam jeszcze dodać do opisu aby zaistnieć w dziale poświęconym naszym Madziom?
awatar pozlotowy
Forumowicz

MZR 120KM '07

Postprzez mlodyMazda » 15 lis 2011, 19:19

hacker napisał(a):prawda... maja ich dużo, od wschodu do zachodu dojechałem 1 autostradą po prostej niemalże, niestety nie sa w tak idealnym stanie, dużo się remontuje, zdażają się też , zwłaszcza we wschodniej części nawierzchnie "płytowe".., wiele odcinków ma niewykoszone i zarośnięte zdrowo pasy zieleni pomiędzy jezdniami, dziury tyż się zdarzają... no ale chciałbym aby taka.... ilość dziur doskwierała nam na naszych "autostradach" ;]
Nie mniej jednak jakość autostrad i ich ilość na przykład w Portugalii czy Hiszpanii jest znacznie lepsza i liczniejsza

P.S. do Moderatorów : czy coś mam jeszcze dodać do opisu aby zaistnieć w dziale poświęconym naszym Madziom?

Tylko spójrz ile niemieckie autostrady mają lat i w jakim są stanie a zobacz nasze "nowe" drogi po kilku latach.I oni mają naprawdę dobre drogi nie mówię tylko o autostradach ,u nas np A2 czy A4 są w miarę nowe i może dlatego lepiej wyglądają ale ja zdecydowanie wole przejechać przez Niemcy 800 km niż w Polsce zrobić 200 km i jeszcze za to płacić nie małe pieniądze.
Pozdrawiam

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

PostTen post został usunięty przez s i w y 7 gru 2012, 15:55.

Postprzez Sabat » 15 lis 2011, 20:44

nooo i fajnie że nowa 6 w Szczecinie będzie się bujać :)
odnośnie pytań zapraszam do działu zachodniopomorskie , tam znajdziesz infortmacje gdzie autko serwisować :)
będę wyglądać na drogach, dzisiaj podobną mijałem jak leciałem ze Stargardu.

Opis i więcej zdjęc :)
Forumowicz

Od: 29 wrz 2006, 14:11
Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004

Postprzez hacker » 15 lis 2011, 22:17

Sabat spokojnie, zdjątka będą, a jak szczęście dopisze, kasy starczy oraz nerwy pozwolą to do piątku zakończe proces rejestracji, więc może i byśmy w sobotnie, piątkowe popołudnie się gdzie spotkali poplotkować o naszych Madziach, muszę szybko uzyskać info gdzie ją zakonserwować, gdzie tanio dostane w regionie oponki zimowe felgi i jakie oraz czy dalej pchać się w kontynuację książki serwisowej czy czegoś w tym rodzaju, czy może jest gdzie w pobliżu jakiś zaufany warsztat ogarniający bebechy Madziaków?

Jak co mój fonik to : 509 541 590
mail: czapeel@tlen.pl ( w pracy szybciej sprawdze maila niż zasiąde do studiowania forum:P)
awatar pozlotowy
Forumowicz

MZR 120KM '07

Postprzez mlodyMazda » 16 lis 2011, 17:37

hacker napisał(a):to do piątku zakończe proces rejestracji,

co tak długo? u nas rejestracja auta z zagranicy zajmuję mniej więcej 6 h ze wszystkim (tlumacz ,przegląd ,skarbowy,celny,komunikacja) zawsze jak rano zaczynam o 14-15 mam już autko na PL blachach.

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez Grzyby » 18 lis 2011, 01:09

hacker napisał(a):– 8 poduszek powietrznych

6 nie 8

I mnie osobiście ten kolor jakoś "nie leży" na Maździe.
Niebieski przedliftowy był ładniejszy :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez hacker » 18 lis 2011, 12:08

kwestia gustu i upodobań.... lepszy taki niż biały, czerwony itp.... a srebrny metalic to połowa w miaście aut posiada, dodatkowo mnie się podoba zmiana odciania w zależności od oświetlenia lakieru (efekt kameleona). a po trzecie najpierw patrzałem co mi powiedzą moi mechanicy przy oględzinach, a później się zastanawiałem czy mi się tak naprawdę podoba.

Mazd jest zbyt mały wybór (w porównaniu na przykład do fiata, passatów, audii itp.) więć znaleść u sprzedawcy w idealnym stanie, sprawną, z małym przebiegiem i rocznikiem, odpowiednim wyposażeniem i jeszcze dobrać kolor który Ci będzie odpowiadał... graniczy z cudem. a ja czasu na cuda nie miałem ( a tym bardziej kasy:P). zresztą wyrosłem już z młodzieńczego szpanu więc auto raczej oceniam z jego środka a nie podniecam się zewnętrznym lansem, kolorystyką, felami...

a może cos faktycznie źle poklikałem z tymi poduszkami:D obym odpukać nigdy nie musiał sprawdzać ile to ich może mi się otworzyć docelowo:D
awatar pozlotowy
Forumowicz

MZR 120KM '07