W końcu udało mi się wyrwać do dojczlandu i zakupić moją nową pszczółkę. Madzia jest w wersji kombi bo wraz z córeczką doszło wożenie wózka, tony pieluch i innych bagaży.... niemniej jednak każdy użytkownik forum potwierdzi że to auto wciąż ma duszę i linię sportowca ;].
Troszkę szczegółów: zakupiona 5 dni temu z salonu Mazdy, jeden właściciel, do końca serwisowana w salonie i oddana w rozliczeniu. przebieg to 93700 km.
Wyposażenie ACTIV (cokolwiek to znaczy ponieważ widziałem mazdy w wersji exl. z gorszym wyposażeniem, tą trafiłem chyba jako dodatkowo jakąś wersję limitowaną):
– kolor Haiti Blue Metalic
– radio + zmieniacz płyt, zestaw BOSE, fajnie rozwiązane umiejscowienie subwoofera w kole dojazdowym
– pełna elektryka szyb, lusterek i fotela (podgrzewane lusterka i siedziska)
– regulacja kolumny kierownicy
– ksenony
– światła przeciwmgielne
– klimatronik
– tempomat
– 6 poduszek powietrznych
– czujnik zmierzchu oraz automatyczne wycieraczki
– system DSC, ABS, system czyszczenia reflektorów SRA
Pewnie jest tych bajerów więcej ale na razie studiuje książkę użytkownika (jeśli ktoś ma takową do konkretnie mojego modelu w jezyku PL w pełnej wersji np PDF proszę o pomoc)
Mnie konkretnie urzekł wygląd i kolor oraz wspaniale zadbane i zachowane auto oraz wielkość bagażnika ( przesiadam się z Hondy Civic '92 ;]), zaś znajomych mi mechaników samochodowych którzy wybrali się ze mną w podróż po auto zachwyciła praca silnika, stan techniczny zarówno odczytany z książki serwisowej jak i z komputera a także stan blach (na to kazałem im zwrócić szczególną uwagę).
Myślę że dobrze zainwestowałem, na pewno czeka mnie trochę jakiś inwestycji (bo to w końcu samochód) ale jestem zadowolony i cieszę się iż znów wkraczam do grona posiadaczy Japońca, tym razem pod inną tylko flagą. Jeśli są osoby ze Szczecina lub okolic chętne pomóc mi w wyjaśnieniu paru szczegółów oraz w zlokalizowaniu miejsc gdzie mógłbym ją serwisować, poddać zabiegowi chroniącemu przed korozją itp. sprawami proszę o kontakt –> czapeel@tlen.pl lub tutaj na forum.
Zdjęcia takie z pierwszego ujęcia po przyjeździe:

A oto już pełniejszy obraz mojej Madzi (jak pogoda i czas dopisze pojawią się zdjęcia z ładniejszą oprawą w plenerze):
1. to ten fajny bajer basiku BOSE z dojazdówki:

2. moja córcia pierwsza wybrała sobie miejscówkę (na szczęście z tyłu, muszę jeszcze tam żonę obok umieścić:P):

3. a tak wygląda w całej swej okazałości:

PLANOWANE INWETYCJE/ULEPSZENIA:
– na początek nakładki na progi i rant bagażnika (gdzie to kto sprzedaje?)
– wbudowanie systemu nawigacji z podłączeniem kamerki cofania (już chłopaki mi tłumaczą, jak się połapię co kupić i jak skleić dam fotorelację, no chyba że spalę samochód przy tej modernizacji)
– opony zimowe + felgi stalowe (praktyk nie szpanerek)
– się zobaczy ..... (może coś podpatrzę na zlotach i spotach to zgapię