Witam
Nadszedł czas aby pochwalić się światu moim nowym nabytkiem. O Xedosie myślałem od lat, ale wcześniej jakoś do niego "nie dorosłem". Jeździłem Madzią 323 F BA, dzięki której zakochałem się w tej marce, później chciałem kupić szóstkę... ale kupiłem Mondeo. Fajne auto, ale jakoś bez duszy – wszystko ładnie jeździło, było przestronne, wygodne, ale brakowało tego czegoś. Po czterech latach i wyremontowaniu mieszkania uznałem, że teraz albo nigdy. No i potrzebowałem kasy na jakieś meble
Poszukiwania auta zacząłem od wbicia sobie do głowy, że patrzę tylko na Xedosy 6 2.0. Mimo że było dużo głosów odnośnie innych wozów, stwierdziłem że to musi być to. Po pobieżnym zapoznaniu się z ofertami na otomoto-podobnych stronach zacząłem rozmawiać z kilkoma osobami z forum. Konkretne rozmowy kontynuowałem z dwoma forumowiczami, miałem jednak na oku trzeci wóz, nie publikowany w dziale "Nasze Mazdy". Po rozważeniu plusów i minusów zdecydowałem się właśnie na ten trzeci. A więc do rzeczy...
Dane techniczne
• model: Mazda Xedos 6 CA
• silnik: 2.0 V6 – 140 KM
• rok produkcji: 1996
• przebieg: ok. 280.000 km
• skrzynia biegów: manualna
• kolor lakieru: Z8 – Deep Sea
• kolor wnętrza: CA2 – Off-Black
• rynek docelowy: Europa – Niemcy
Wyposażenie
• poduszka powietrzna kierowcy i pasażera
• tempomat
• światła przeciwmgielne przednie
• skórzana tapicerka – czarna
• podgrzewane przednie fotele
• elektrycznie sterowane szyby
• elektrycznie sterowane lusterka + podgrzewanie + składanie
• elektrycznie sterowany szyberdach
• elektrycznie sterowany fotel kierowcy
• automatyczna klimatyzacja
• podświetlane lusterka w daszkach przeciwsłonecznych
• oryginalne 15-calowe alufelgi
• o wspomaganiu kierownicy, abs, dzielonej tylnej kanapie itp. nawet nie piszę...
Ciekawostki
Mój samochód został wyprodukowany 16.05.1996 roku. Był pierwszym egzemplarzem z sześciu, które tego dnia zjechały z taśmy. Wóz był 15 946 na 20 057 które zbudowano na rynek niemiecki, i 26 881 z 34 833 wypuszczonych na Europę.
Fotogaleria
2012-10-06 – podróż do domu

2012-10-09 – po przerejestrowaniu i zdjęciu pogańskich tablic

2012-10-13 – pierwsza sesja, choć można było lepiej domyć samochód...

2015-06-09 – Mazdalena z nowym sercem

2015-10-16 – mały jubileusz

2016-04-15 – Madzia w nowych pantoflach 205/45/R17

2016-07-13 – nowe klocki i tarcze z tyłu

2016-07-14 – wymiana podświetlenia deski rozdzielczej na LED