chciałbym Wam dzisiaj przedstawić moją Mazdę – coraz częściej zaglądam na forum i pomyślałem sobie, że jest to jedno z najlepszych miejsc w sieci gdzie można się dzielić opiniami oraz wrażeniami z innymi użytkownikami BJ-tek. Kilka słów o samochodzie. Samochód zakupiłem w październiku 2010, został on dla mnie sprowadzony z niemieckiego salonu Mazdy "Steinbruch" gdzie poprzedni właściciel zostawił samochód w rozliczeniu. Auto było serwisowane do końca w tym samym salonie co zostało zakupione. Jestem drugim właścicielem Mazdy. W chwili obecnej ma przejechane 107 562 km.
Z racji tego, że samochód jest w rewelacyjnym stanie postanowiłem więcej w niego zainwestować aby móc się nim cieszyć jak najdłużej.
Oto najważniejsze modyfikacje:
– założona sekwencyjna instalacja gazowa BRC (w autoryzowanym salonie Hyundaia)
– nowy komplet opon zimowych oraz letnich
– przyciemnianie tylnych szyb
– zmiana fabrycznego nagłośnienia na sprzęt marki Inifiniti (wykorzystałem fabryczne otwory – całkowicie spełnia moje wymagania)
– wymiana pompy paliwowej
– drobne wymiany materiałów eksploatacyjnych
Jeżeli chodzi o wyposażenie – standardowo jak na ten model:
– klima
– ABS/TSC
– 4 poduszki
– elektryczne szyby oraz lusterka
– relingi dachowe
– itd.
W niedalekiej przyszłości planuję troszkę podrasować mój egzemplarz aby był bardziej "indywidualny" – nie jestem zwolennikiem mocnego tuningu więc raczej będą to kosmetyczne zmiany – zacznę od ringów na zegary – z moją czarną tapicerką podejrzewam, że będzie bardzo ładnie wyglądać. Bardzo Was proszę o sugestię oraz uwagi co można jeszcze dodać lub zmienić.
Moim poprzednim samochodem był Renault Megane. Przed kupnem następnego byłem tylko i wyłącznie nastawiony na zakup VW Passat B5 oraz Skody Octavi – jednak jak przejechałem się kiedyś Mazdą 323F BJ wiedziałem, że to będzie dobry wybór. Nie żałuje. Ponadczasowa sylwetka, nieśmiały wdzięk i to "coś" kiedy się siedzi za kierownicą wchodząc perfekcyjnie w każdy zakręt, sprawiają, że pokochałem ten samochód mimo tego, że ma już swoje lata. Oto ona: jak prawdziwa Japonka – trzeba dłużej zatrzymać wzrok aby dostrzec to piękno i się nim zachwycić.
Pozdrawiam wszystkich – Patryk
Mazda 323f BJ 2000:
W wersji Black&White:
Wnętrze:
Nocne sesja na ulicach miasta: