Mazda 323f BA GT Z5 '95 kremowa bra str. 58

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez Mieczyslaw » 16 lip 2015, 20:44

Bede reanimowal z5 dalej bo prawdopodobnie uszczelka znow poszla gdyz poniewaz nie byla planowana glowica przy ostatniej wymienie i razem z olejem ucieka plyn chlodniczyc. Kaluz pod autem nie ma wwiec sie spala takze prawdopodobnie jest winowajca.
Jesli mialbym robic swapa to na zwykle 1.8 ale jak sie zepne i nazbieram kasiory Vka wleci
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

Od: 3 lut 2008, 16:38
Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez Gared » 17 lip 2015, 07:36

Kasiory powiadasz.
Pordzewiała 323f z kfem na części, do tego sensowny KL/KLZE i do tego mechanik. To może lepiej bpt albo b6t? :P
Obrazek
Miód jest dla mięczaków. Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu. Prawdziwi mężczyźni żują pszczoły.
Forumowicz

Od: 20 lut 2008, 19:25
Auto: Było:
323f bg B6
mx-3 K8
mx-3 KL
323f BA GT KL
Jest:
Saab 9-5@270KM

Postprzez rafał88 » 17 lip 2015, 07:47

Albo F2-T :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez Gared » 17 lip 2015, 13:00

Więcej rzeźby. Poza tym na sprzedaż jest właśnie b6t ;) Prawdę mówiąc to bym wolał to b6t niż KLa.
Obrazek
Miód jest dla mięczaków. Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu. Prawdziwi mężczyźni żują pszczoły.
Forumowicz

323f bg B6
mx-3 K8
mx-3 KL
323f BA GT KL
Jest:
Saab 9-5@270KM

Postprzez czarek1991 » 18 lip 2015, 13:39

Kurcze Mieciu, za kase z tych remontów to bys KL-DE juz wsadził a moze i nawet ZE :D A powiedz mi jak to sie stalo, ze nie planowana byla glowica przy wymianie uszczelki? :D To tak jakby wymienic pasek rozrządu bez rolek i napinaczy :D Niby sie da ale... :P Pakuj 2JR, naped na tyl sie jakos ogarnie :D Najwyzej sie wytnie tunel srodkowy a wydech zrobi w przednich blotnikach albo pod progami :D :D
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez rafał88 » 20 paź 2015, 09:26

Brawo ku..a brawo dla mechanikow co robili przy tym silniku.. Pakowac tyle hajsu i miec checi do tego ,zeby auto jezdzilo jak najlepiej, a do tego wygladało kozacko, a mechanicy maja w <dupa> i łoją tylko kase...

Silnik jest znow do rozebrania.. Sciagana 2 razy glowa przez 5-6 miesiecy i co ? I silnik puszcza na tlokach .. Bo sie nie chcialo mechanikowi sciagnac dolu i sprawdzic/wymienic pierscieni przy ostatniej wymienie UPG...Zreszta mistrzu przed 6 miesiacami stwierdzil ,ze nie trzeba glowicy planowac ... <glupek2> Teraz odmami napi..la olejem tak, ze z dolotu kapie olej...
A kazdy wyjazd do PL Mietka niestety ale kosztuje nie malo, a lepierze zamiast zrobic raz a porzadnie partolą... Z uszczelniacza na walku sie lalo , silnikon na mocowaniu na walkach , znaczy sie pod nim :| Rozrzad za bardzo naciagniety ,ze pasek az skrzypiał... Rece opadaja jak sie to rozbiera.. A co ciekawe wszystko albo robione na OE gratach albo BDB dobrych zamiannikach a i tak sie bałwanom nie chce..
Szkoda najbardziej MIetka bo przez taki partaczy ma dosc tego auta.. W sumie pewnie nie jeden by tak mial...
Co ciekawe silnik ma takie cisnienie, ze zaslepienie 1 odmy , tej od dolotu powotuje wypie..enie tej od listy wtryskowej dosc efektownym pierd...ciem..
Sprawdzalem to u siebie i niczego takiego nie ma. Zreszta na jalowym czuc zapach PB i widac dym z odmy jedej i drugiej a po odkreceniu korka wlewu oleju silnik po kilkunastu sekundach caly zawalony olejem.
Silnik rowno pracuje , moc jest no alleeee wlasnie takie kwiatki, bo sie nie chcialo poswiecic godziny na sciagniecie dolu silnika i wyjecia tlokow.. A ile czesci niepotrzebne wpakowane .. :| Ktore i tak nic nie daly.

Takze jeszcze raz brawo dla "mechanikow" co grzebali przy tym aucie <killer>
Szczegolnie ,ze sa polecani...
Szkoda ,ze nie mam sam kanalu, bo silnik bylby w nocy rozebrany i pewnie do 11 zlozony i jezdzilby tak jak moj.
I zebys wiedzial Czarek ,ze to byloby najlepsze,tylko ze jakby znow bylo u takich patałachow robione to nie pomogloby KL, bo pewnie jeszcze wiecej byloby zyebane przy V'ce..
A tu kilka fotek co sie zmienilo pod , maska dla poprawienia nastroju dla Miecia ;)
Załączniki
IMG_20151019_213251.jpg
IMG_20151019_213227.jpg
IMG_20151019_213237.jpg
Ostatnio edytowano 20 paź 2015, 09:36 przez rafał88, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Postprzez DamianoV6 » 20 paź 2015, 09:35

Przeczytałem!! :D <jupi> <jupi> <jupi>

Takich gości to po prostu pojechać skopać siedzenie!! i im to powiedzieć w oczy przy klientach!!
Damian
Klubowicz

Od: 27 wrz 2014, 18:22

Postprzez rafał88 » 20 paź 2015, 09:56

Aaa wez maasakra, normlanie mialem ochote Mietkowi dac moja Efke zeby mial czym spokojnie wrocic do Radomia a ja zrobilbym mu silnik do weekendu :)

A co do Mietka bardzo wporzadku gosc <spoko> I jest ok, szkoda wobec niego nie sa wszyscy tak ok ..
Obrazek
Forumowicz

Postprzez deejay27 » 20 paź 2015, 15:38

Ja właśnie odebrałem auto, od tego samego mechanika :( Mam nadzieje ,że nie będzie takich kwiatków.
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez KoRnFUN » 20 paź 2015, 17:18

Dobrze ze ktos ogarniety wkoncu sie zajmie tym autem
Mietek przekazal pozdro?
Rafal zmien mu ten stozek od scanii na jakis mniejszy :D
Dawid
Klubowicz

Od: 13 sty 2009, 00:13
Auto: 323F BA Z5-->KL 95r
626 GE KL 92r
323F BA BP 94r

Postprzez rafał88 » 21 paź 2015, 22:59

3 gary pękniety ... Masakra... Tyle jesli chodzi o stary silnik. Juz MIeczysław kupił drugi i bedzie ten zrobiony, ktory dzisiaj nabył ze starego tyylko glowica zostaje.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez luki_92_92 » 22 paź 2015, 00:03

Heh skąd ja to znam, z moim Z5 było tak że był w bardzo dobrym stanie przez prawie 260tys do czasu aż się przegrzał z mojej nieuwagi a od tego momentu zaczął chlać płyn i olej jak głupi, dodatkowo spadek mocy i wiele innych części eksploatacyjnych które trzeba było wymienić przyczyniły się do decyzji o SWAPie, a gdy po wszystkim rozebraliśmy Z5 okazało się że uszczelka pod głowicą między 2 a 3 cylindrem nie istniała, głowica z powypalanymi zaworami, wałki powycierane w miejscach gdzie są mocowane (nie wiem jak się to nazywa), gładzi w cylindrach brak, tłoki poupalane, pierścienie w stanie agonalnym <nie powiem> Dobrze że SWAP się udał i wszystko śmiga cacy i jestem mega zadowolony i Mieczysław napewno też będzie jak już to ogarniecie <piwo>
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez rafał88 » 22 paź 2015, 09:08

Ale ten silnik byl remontowany 40kkm temu. Mocy mu nie brakowalo, jechal normalnie i odpala,jedyne co to czuc bylo Pb w oleju i dziwnie smierdzialo z wydechu , no i najgorsze wywalanie oleju odmą.

Silnik juz jest drugi i robi go ogarniety koles i nie naciagacz jakis. Wymieni to co trzeba, czyli UPG, pierscienie , glowca ,ze starego silnika(byla po regeneracji, wszystko nowe). Uszczelanienia i ma smigac, podobno takie ze szrotu zawsze jezdza najlepiej , albo ktore maja isc na szrot :P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Mieczyslaw » 29 paź 2015, 13:27

Siemka. Dawno mnie tu nie bylo bo mialem dosc wszystkiego przez to auto albo raczej przez ludzi, ktorzy dotykali silnik w tym samochodzie, ale od poczatku.

Kilka razy w tym roku pojechalem do mechanika poleconego przez kolege z klubu bo cos ta msie dzialo z silnikiem. Koszty podrozy do Polski, noclegu w hotelu, zycia tam, koszty czesci itd byly i tak nizsze niz jakbym mial to robic w Kopenhadze. Problem polegal na tym, ze po pierwszym razie nic mi w glowie nie odskoczylo, ze ten gosc powinien skladac dlugopisy, a nie bawic sie w mechanika. Niby wszystko bylo zrobione ale jednak nie bylo. Czlowiek robil tylko wtedy jak mu sie stalo nad glowa i pokazywalo palcem co trzeba zrobic. Jesli ktos nie ma czasu albo ochoty to sie za to brac nie powinien. Bylem u niego 3 razy w tym 2x byla wymieniana UPG bo ja wydmuchalo. Problem polaga na tym, ze ten czlowiek mial rozebrany silnik, prosilem go zeby rozebral gore i dol i sprawdzil czy wszystko jest ok bo to az niemozliwe zeby co poltora miecha rozbierac silnik. Niestety tego nie zrobil. Niestety bo okazalo sie, ze sa pekniete 3 tloki (pomijam fakt, ze byly zakladane nowe jakies 40kkm temu bo tamten czlowiek zdarl ze mnie strasznie i nie mam pewnosci, ze to wszystko wymienil). W kazdym razie jakby gosc rozebral dol to by zauwazyl cos takiego: Obrazek
Na trzech tlokach byl taki widok, tloki cale czarne i okopcone. Mieli bysmy wiecej czasu na myslenie, a raczej kupno silnika w stanie podchodzacym pod igle w mniejszej cenie, w ogole byloby wiecej czasu na wszystko. Dodam tylko, ze bylem u niego ok 3mce temu, a stan tlokow wskazywal na to, ze te pekniecia powstaly duzo duzo wczesniej.

Przyjechalem do Polski ostatnio, tutaj jakas domowka, tutaj wizyta u Rafala, generalnie plan pobytu byl nienaganny i mozliwy do zrealizowania. Do Rafala jechalem bo neistety po zlozeniu silnika po poprzednim magiku znow zaczal cieknac olej plus od czasu do czasu olej dostawal sie przez odme do dolotu. Na wlasne oczy widzieli te chlopaki z Lodzi, przy ktorych na ziemie wylalo sie ok 200ml. Podroz obyla sie bez zbednych przygod, korkow i niemilych sytuacji na drodze. Krajobrazy natomiast rozpieszczaly oko.Obrazek
Obrazek
Sobie mysle co moze sie nie udac? Wszystko bedzie dobrze :) Spotkalismy sie, szybka wymiana spojrzen, spostrzezen i bralismy sie do roboty.
Obrazek
Obrazek
Szlo wszystko w miare. Rafal co chwile lapal sie za glowie jak mozna bylo zrobic to tak albo tak albo to jeszcze inaczej, a sylikon byl doslownie wszedzie. Dobrze, ze uszczelki byly gumowe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Winny okazal sie jeden z uszczelniaczy. Niestety nie zrobilem zdjecia bo mi telefon padl wtedy ale wygladaly jakby nie byly uzyte tylko raz. gdzies scisniete, jakies male rowki na nich, generalnie do wymiany. zamowilismy nowe i trzeba bylo troche poczekac. Nie proznowalismy jednak bo mielismy jeszcze kilka rzeczy do zrobienia ;) Obrazek
Rafal niestety musial podniesc maske i pokazac swoje cudo Obrazekwiec udalismy sie do sklepu nie tylko po piwko ale tez farbki i zaczelo sie najpierw czyszczenia, a pozniej malowanie. Tak wyglada klawiatura po wyczyszczeniu
ObrazekObrazek
i malowanie Obrazek
Z uszczelniaczem byly przeboje bo trzeba bylo gdzies po niego podjechac. Mialbyc ok 14tej takze przed 15 dzwonione, nie ma. Nie ma i mialo nie byc wiec zaczyna sie nerwowka, co jak i dlaczego. Szybka decyzja, w auto i do sklepu, w ktorym kupowalismy farbki (okazuje sie, ze maja tam wszystko) Zamykaja o 16, wpadamy doslownie 15.45, gosc mowi, ze juz mial zamykac ale sa, udalo sie dostac, mieli na miejscu. Dzida do garazu i skladanie zabawki plus caly czas malowanie, dogladanie, piwko i jakos sie krecilo.
Obrazek
Zrobilo sie pozno, pozniej, az w koncu nastala noc. Niewiadomo kiedy zlecialo od 8.30 do 22. Wszystko udalo sie zlozyc, pomalowac, buzi na do widzenia i w droge. Zaslepiona byla odma, ktora wywalalo olej do dolotu i po przejechaniu kilku km w strone domu wystrzelilo w powietrze druga i dolot sie urwal, a olej byl wszedzie.
Telefon, memory fajf, Rafal. i wszystko jasne,
Przyjechal Rafal podumalismy pogdybalismy i nic. Prawdopodobnie pierscienie, a cisnienie w silniku bylo dosc duze. Auto do garazu i rozbieranie znow. Nicego nie znalezlismy, godzina 3.30 wiec decyzja: pora spac. Szybka kima, rano powrot bo to stierdzilismy, ze najlepsza z opcji bo zaden mechanik w okolicy nie ma jak przyjac auta z miejsca.
Wrocilem jakos do Radomia po drodze dzwoniac do mechanikow. Okazalo sie, ze tadziomaru1 ode mnie z Radomia ma mechanika, ktory sie zgodzil wziac auto na warsztat od razu. Pojechalem, pogadalem samochod bedzie robiony. Okazaly sie pekniete 3 tloki. Szybka akcja co teraz co teraz. Nowych sie nie oplaca wiec co, silnik trzeba kupic. Wczesniej wspomniany tadziomaru1 okazuje sie, ze ma na szrocie taki jeden. Mechanior pojechal, obejrzal, pogadal i kupil. Z nowego silnika wpadly tloki z korbowodami i oslona kolektora wydechowego.
Obrazek
Cala historia dziala sie w przeciagu 4 dni.

Nowe tloki, pierscienie, uszczelki, uszczelniacze, nowy znajomy i duzo nerwow.
Silnik pracuje, odpukac zrobilem juz prawie 2kkm i nie wciagnal oleju, a kolor jest taki jak w butelce, jak miod. Zalalem Valvoline syn power 5W40

Molbym ksiazke napisac o ludziach, ktorzy naprawiali to auto, drzec z nimi koty, wrzucac i krzyczec ale nie mam juz chyba sily. Ten czlowiek wyglada na ogarnietego i wiedzacego co sie dzieje i co trzeba zrobic. Spokojny i z duza wiedza. Mam nadzieje, ze byla to ostatnia osoba, ktora musiala naprawiac ten silnik.

Dziekuje bardzo Rafalowi (arafal) za ogarniecie tego auta, slowa otuchy, dobre jedzenie i cieply kat na noc :) <spoko> Dobry z Ciebie czlowiek jednak :P
Dzieki wielkie rowniez dla tadziomaru1 za pomoc w znalezieniu odpowiedniej osoby do tej pracy. Gdyby nie Ty to nie wiem gdzie bym byl teraz.

ciekawe kto przeczytal calosc :P
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

Od: 3 lut 2008, 16:38
Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez Gared » 29 paź 2015, 14:13

Ja :P
Obrazek
Forumowicz

323f bg B6
mx-3 K8
mx-3 KL
323f BA GT KL
Jest:
Saab 9-5@270KM

Postprzez Zbyk » 29 paź 2015, 16:23

I ja.
Nie złe streszczenie ale i przykro się czyta chodź z podziwem dla Ciebie.
Forumowicz

Od: 9 maja 2015, 14:19
Auto: Mazda 6 Sport Wagon, GL 2018, 2.0
silnik benzyna 165KM
wersja SkyEnergy

Postprzez czarek1991 » 29 paź 2015, 16:38

ja tez :) dobry olej wybrales :) teraz to juz tylko kilometry bedziesz nabijac i raz na jakis czas wymienial olej :)
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez Wojtek » 29 paź 2015, 16:45

Mam nadzieję, że Twoje "przygody" z silnikiem się już skończyły i teraz już będziesz się tylko cieszyć z jazdy tym autkiem... ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kajol » 29 paź 2015, 17:25

Wychodzi na to że ten pierwszy mechanior nie wszędzie zajrzał, jeden tłok pozostał dobry :D
Forumowicz

Od: 10 sty 2011, 22:24
Auto: 626 GF 2.0FS
Honda CBR 600

Postprzez tadziomaru1 » 29 paź 2015, 18:57

Spoko Mieciu... Aż się wzruszyłem...
Martwiłem się, bo po dojechaniu nad morze miałeś jakiego sms-a wysłać, ale stwierdziłem, że brak wiadomości to najlepsza wiadomość, no i wierzyłem też w umiejętności mojego kolegi, czyli mechanika którego Ci poleciłem.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM