Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Paryżu zadebiutuje odnowiona Mazda2. Zostaną także zaprezentowane modele o niskim zużyciu paliwa i ograniczonej emisji spalin.
http://www.mazdaspeed.pl/#c384
Odmłodzona Mazda2 trafia do Europy
Strona 1 z 1
Przynajmniej 2 poszła w stronę 6 nowej, bo 3 i 5 nadal maja francuski pysk 
Ten "nowy" 1.6 MZ-CD to pewnie to samo tylko dłubnięte ECU i dodany jakiś filtr/kat
Ten "nowy" 1.6 MZ-CD to pewnie to samo tylko dłubnięte ECU i dodany jakiś filtr/kat
CezaR83 napisał(a):Przynajmniej 2 poszła w stronę 6 nowej, bo 3 i 5 nadal maja francuski pysk
Cezar, gdzie Ty masz oczy?
Przecież upodobniła się do nowej 3 i 5 a nie do 6
CezaR83 napisał(a):Ten "nowy" 1.6 MZ-CD to pewnie to samo tylko dłubnięte ECU i dodany jakiś filtr/kat
Być może…
Moc wyższa o 6 KM, moment obrotowy o 12%, przy niższym zużyciu paliwa 4,4 litra na 100 km i emisji spalin 117 g/km.
Seraf napisał(a):a jak ja mówię wszystkim że mazda 3 BL wygląda jak peugeot to mi nikt racji przyznać nie chceCezaR83 masz u mnie piwo
Francuskie Diesle też montują no i co z tego?

No nie wiem.... ja to inaczej widze.
2 po FL

6 po FL

PS. Montują te silniki no cóż widocznie sa lepsze niz ich Japońskie
– ale stylistykę mogli by zostawić francuzom i pójść w innym kierunku 

2 po FL

6 po FL

PS. Montują te silniki no cóż widocznie sa lepsze niz ich Japońskie
No to jeszcze dla porównania 3

I co, nadal nie widzisz wspólnych cech, tj. dużej roześmianej paszczy z charakterystycznym łukiem powyżej tablicy z numerami?
Sprowokowałeś mnie do rozwinięcia tematu...
Opinie jakoby Mazda czerpała swe stylistyczne inspiracje we francuskich autach są równie powszechne, co w istocie bezpodstawne. Jedyny tak naprawdę wspólny, celowo nie napiszę zapożyczony, element to ta „uśmiechnięta mordka”, która widocznie zarówno francuzom jak i japończykom wyjątkowo przypadła do gustu
Tylko ten charakterystyczny, rzucający się w oczy a przy tym kontrowersyjny szczegół nadwozia sprawił, że te dwie marki kojarzone są ze sobą, chyba jak żadne inne. Jednak nazywanie tego naśladownictwem "francuskiego stylu" to moim zdaniem spore nadużycie – Jak wiele dzieli te auta, poza grilem i silnikiem Diesla, wie dobrze ten, kto poznał je nie tylko z jednej strony 

I co, nadal nie widzisz wspólnych cech, tj. dużej roześmianej paszczy z charakterystycznym łukiem powyżej tablicy z numerami?
Sprowokowałeś mnie do rozwinięcia tematu...
Opinie jakoby Mazda czerpała swe stylistyczne inspiracje we francuskich autach są równie powszechne, co w istocie bezpodstawne. Jedyny tak naprawdę wspólny, celowo nie napiszę zapożyczony, element to ta „uśmiechnięta mordka”, która widocznie zarówno francuzom jak i japończykom wyjątkowo przypadła do gustu

Ok, uśmiech maja wszystkie nowe Mazdy z tym sie całkowicie zgadzam chłopaku... ale zobacz na zderzaki i osadzenie logotypu
w 3 i w 5 jest jakoby przedłużeniem maski (wypisz wymaluj po francusku), a w tych powyżej modelach lekko zaznaczony grill o to sie mnie rozchodzi ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
CezaR83 kup sobie Peugeota i bedziesz miał swiety spokuj
Smieszy mnie nazywanie przez Ciebie "francuski pysk"
Stylistyka nowej 3 bylaby gorsza gdyby swiatla byly tak jak u Ciebie. Do nowej ni ich przypiął ni wypiął.
Peugeot juz od jakiegos czasu jest projektowany przez Japonczykow. W głownej mierze przez Toyotę. Po czesci przez Mitsubishi. Mam znajomoego co od lat jest zwiazany z Pugiem i tam tez pracuje. Sam mowil ze z Peugeota pozostał tylko francuski znak. Nic wiecej. Wiec smialo mozna powiedziec ze Peugeciki mają japonską mordę
Smieszy mnie nazywanie przez Ciebie "francuski pysk"

Peugeot juz od jakiegos czasu jest projektowany przez Japonczykow. W głownej mierze przez Toyotę. Po czesci przez Mitsubishi. Mam znajomoego co od lat jest zwiazany z Pugiem i tam tez pracuje. Sam mowil ze z Peugeota pozostał tylko francuski znak. Nic wiecej. Wiec smialo mozna powiedziec ze Peugeciki mają japonską mordę
-
Szalotka
CezaR83 napisał(a):Ok, uśmiech maja wszystkie nowe Mazdy z tym sie całkowicie zgadzam chłopaku... ale zobacz na zderzaki i osadzenie logotypuw 3 i w 5 jest jakoby przedłużeniem maski (wypisz wymaluj po francusku), a w tych powyżej modelach lekko zaznaczony grill o to sie mnie rozchodzi
Oczywiście, że wszystkie są już „uchachane”, bo firma zmierza do ujednolicenia wizerunku modeli, ale 2,3,5 śmieją się pełną gębą a 6-ka jakby półgębkiem

Strona 1 z 1