Witam wszystkich.
Po niefortunnej próbie włożenia na swoje miejsce oprawki żarówki w drzwiach zrobiłem zwarcie
i od tej pory nie mam automatycznego oświetlenia kabiny,ręczne działa.Brak również oświetlenia drzwi i schowka.Sprawdzałem bezpieczniki są ok.Prawdopodobnie uszkodzony sterownik oświetlenia kabiny nazywany Ściemniaczem .Problem w tym że nie wiem gdzie on jest i jak wygląda.
Znalazłem podobny problem w archiwum ale dotyczy mazdy 626 i prawdopodobnie sterownik jest prosty do naprawy wystarczy wymienić spalony tranzystor.Tylko gdzie ten sterownik.
jak ktoś na ten temat coś wie proszę o pomoc.Pozdrawiam.
Oświetlenie kabiny-awaria
Strona 1 z 1
Witam ponownie.
Czy naprawdę nikt nie wie co to oświetlenie kabiny czy sterownik tegoż oświetlenia.
Gdy rok temu poruszyłem ten temat to mi grzecznie temat usunięto z powodu niby złego sformułowania tematu. pomału mam wrażenie że to temat tabu.
Czy naprawdę nikt nie wie co to oświetlenie kabiny czy sterownik tegoż oświetlenia.
Gdy rok temu poruszyłem ten temat to mi grzecznie temat usunięto z powodu niby złego sformułowania tematu. pomału mam wrażenie że to temat tabu.
- Od: 14 lis 2008, 15:13
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 1,8 benzyna 2008 r.
tam od razu tabu, nie przesadzaj – temat tabu, to jest rozmowa o niechęci do gejów i lesbijek w redakcji TVN, tudzież w siedzibie SLD
Możliwe, że nikt jeszcze tego nie miał, albo ten co wie coś na ten temat nie widział jeszcze Twojego tematu.
Spróbuj może w dziale elektroniki, możliwe, że tam będzie kilku speców dla których nieistotny jest dany model Mazdy. Po prostu ważny jest problem...
Możliwe, że nikt jeszcze tego nie miał, albo ten co wie coś na ten temat nie widział jeszcze Twojego tematu.
Spróbuj może w dziale elektroniki, możliwe, że tam będzie kilku speców dla których nieistotny jest dany model Mazdy. Po prostu ważny jest problem...
niedawno przerabiałem ten sam problem i tez nie moglem nic znaleźć.
pomogę ci tak ze urządzenie odpowiadające ze ci nie przygasa
przymocowane jest na prawym przednim słupku.
musisz zdjąć schowek- ten przed pasażerem i włożyć tam głowę i spojrzeć do góry i w prawo.
jest przykręcony dość wysoko i demontaż trzeba robić prawie na oślep.
jeśli chodzi o ten tranzystorek to u mnie w mieście nigdzie go nie mieli.praktycznie nie dostawany ,Hitachi jesli dobrze pamiętam.
kolega elektronik poszperał cos w parametrach i znalazł mi jakiś zamiennik a żeby było zabawniej wylutowal go z płyty głównej komputera. i działa.
pomogę ci tak ze urządzenie odpowiadające ze ci nie przygasa
musisz zdjąć schowek- ten przed pasażerem i włożyć tam głowę i spojrzeć do góry i w prawo.
jest przykręcony dość wysoko i demontaż trzeba robić prawie na oślep.
jeśli chodzi o ten tranzystorek to u mnie w mieście nigdzie go nie mieli.praktycznie nie dostawany ,Hitachi jesli dobrze pamiętam.
kolega elektronik poszperał cos w parametrach i znalazł mi jakiś zamiennik a żeby było zabawniej wylutowal go z płyty głównej komputera. i działa.
- Od: 10 sty 2010, 17:46
- Auto: mazda 6 2004/5 r
>>> Elektronika
Dzięki Marrecz za podpowiedz .Jak będę to rozbierał to zrobię fotorelację może się komuś przyda.Ja mieszkam między Olsztynem a Gdańskiem to może w tych miastach znajdę ten tranzystor jak tak to kupię ze trzy sztuki dla kogoś kto będzie miął ten sam problem . To rozbieranie mogę zacząć dopiero w przyszłym tygodniu.Jak każdy na własnym ZUS-e chroniczny brak czasu.
Jeszcze raz serdeczne dzięki. Odezwę sie na powno.
EDIT(05.12)
Witam ponownie.
Foto relacji nie zrobiłem bo demontaż schowka i odkręcenie sterownika jest dziecinnie proste.
początkowo nie mogłem dostać tego tranzystora więc kupiłem cały sterownik używany. I tu zaczęły się
schody.Wszystko zaświeciło jak trzeba ale ten sterownik jest też sterownikiem centralnego zamka i przestał działać centralny zamek, myślałem ,że to zbieg okoliczności.Postarałem się o ten tranzystor ,nie dostałem oryginału ale zamiennik .Naprawiłem mój sterownik,zamontowałem i wszystko wróciło do normy.Zastanawiam się czy istnieje możliwość dostosowania pilota do innego sterownika.Ja mam nie oryginalne piloty i nie wiem jak to ktoś zgrał z oryginalnym sterownikiem.
Jeszcze raz serdeczne dzięki. Odezwę sie na powno.
EDIT(05.12)
Witam ponownie.
Foto relacji nie zrobiłem bo demontaż schowka i odkręcenie sterownika jest dziecinnie proste.
początkowo nie mogłem dostać tego tranzystora więc kupiłem cały sterownik używany. I tu zaczęły się
schody.Wszystko zaświeciło jak trzeba ale ten sterownik jest też sterownikiem centralnego zamka i przestał działać centralny zamek, myślałem ,że to zbieg okoliczności.Postarałem się o ten tranzystor ,nie dostałem oryginału ale zamiennik .Naprawiłem mój sterownik,zamontowałem i wszystko wróciło do normy.Zastanawiam się czy istnieje możliwość dostosowania pilota do innego sterownika.Ja mam nie oryginalne piloty i nie wiem jak to ktoś zgrał z oryginalnym sterownikiem.
- Od: 14 lis 2008, 15:13
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 1,8 benzyna 2008 r.
Witam mam ten sam Problem . Czy po zamontowaniu jakiegoś innego sterownika mój centralny będzie współgrał z pilotem?? czy musze szukac takiego samego sterownika o takim samym numerze ja mam np numer Gj6A 675DOA
- Od: 31 sty 2014, 16:01
- Auto: Mazda 6 2.0CITD rok produkcji 2003 Sedan
Strona 1 z 1