Oświetlenie kabiny-awaria

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lechcool » 11 lis 2010, 20:17

Witam wszystkich.
Po niefortunnej próbie włożenia na swoje miejsce oprawki żarówki w drzwiach zrobiłem zwarcie
i od tej pory nie mam automatycznego oświetlenia kabiny,ręczne działa.Brak również oświetlenia drzwi i schowka.Sprawdzałem bezpieczniki są ok.Prawdopodobnie uszkodzony sterownik oświetlenia kabiny nazywany Ściemniaczem .Problem w tym że nie wiem gdzie on jest i jak wygląda.
Znalazłem podobny problem w archiwum ale dotyczy mazdy 626 i prawdopodobnie sterownik jest prosty do naprawy wystarczy wymienić spalony tranzystor.Tylko gdzie ten sterownik.
jak ktoś na ten temat coś wie proszę o pomoc.Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 14 lis 2008, 15:13
Auto: Mazda 6 GH Kombi 1,8 benzyna 2008 r.

Postprzez lechcool » 17 lis 2010, 00:21

Witam ponownie.
Czy naprawdę nikt nie wie co to oświetlenie kabiny czy sterownik tegoż oświetlenia.
Gdy rok temu poruszyłem ten temat to mi grzecznie temat usunięto z powodu niby złego sformułowania tematu. pomału mam wrażenie że to temat tabu.
Początkujący

Postprzez rafusmaximus » 17 lis 2010, 16:32

tam od razu tabu, nie przesadzaj – temat tabu, to jest rozmowa o niechęci do gejów i lesbijek w redakcji TVN, tudzież w siedzibie SLD ;)

Możliwe, że nikt jeszcze tego nie miał, albo ten co wie coś na ten temat nie widział jeszcze Twojego tematu.

Spróbuj może w dziale elektroniki, możliwe, że tam będzie kilku speców dla których nieistotny jest dany model Mazdy. Po prostu ważny jest problem...
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez marrecz » 17 lis 2010, 19:23

niedawno przerabiałem ten sam problem i tez nie moglem nic znaleźć.

pomogę ci tak ze urządzenie odpowiadające ze ci nie przygasa :D przymocowane jest na prawym przednim słupku.
musisz zdjąć schowek- ten przed pasażerem i włożyć tam głowę i spojrzeć do góry i w prawo.
jest przykręcony dość wysoko i demontaż trzeba robić prawie na oślep.

jeśli chodzi o ten tranzystorek to u mnie w mieście nigdzie go nie mieli.praktycznie nie dostawany ,Hitachi jesli dobrze pamiętam.
kolega elektronik poszperał cos w parametrach i znalazł mi jakiś zamiennik a żeby było zabawniej wylutowal go z płyty głównej komputera. i działa.
Początkujący

Od: 10 sty 2010, 17:46
Auto: mazda 6 2004/5 r

Postprzez siegu » 17 lis 2010, 20:27

>>> Elektronika
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez lechcool » 17 lis 2010, 22:22

Dzięki Rafusmaximus za słowa otuchy zaczynam wierzyć,że to forum czemuś służy.
Początkujący

Postprzez lechcool » 17 lis 2010, 22:39

Dzięki Marrecz za podpowiedz .Jak będę to rozbierał to zrobię fotorelację może się komuś przyda.Ja mieszkam między Olsztynem a Gdańskiem to może w tych miastach znajdę ten tranzystor jak tak to kupię ze trzy sztuki dla kogoś kto będzie miął ten sam problem . To rozbieranie mogę zacząć dopiero w przyszłym tygodniu.Jak każdy na własnym ZUS-e chroniczny brak czasu.
Jeszcze raz serdeczne dzięki. Odezwę sie na powno.

EDIT(05.12)
Witam ponownie.
Foto relacji nie zrobiłem bo demontaż schowka i odkręcenie sterownika jest dziecinnie proste.
początkowo nie mogłem dostać tego tranzystora więc kupiłem cały sterownik używany. I tu zaczęły się
schody.Wszystko zaświeciło jak trzeba ale ten sterownik jest też sterownikiem centralnego zamka i przestał działać centralny zamek, myślałem ,że to zbieg okoliczności.Postarałem się o ten tranzystor ,nie dostałem oryginału ale zamiennik .Naprawiłem mój sterownik,zamontowałem i wszystko wróciło do normy.Zastanawiam się czy istnieje możliwość dostosowania pilota do innego sterownika.Ja mam nie oryginalne piloty i nie wiem jak to ktoś zgrał z oryginalnym sterownikiem.
Początkujący

PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 24 lut 2012, 14:55.
Powód: post pod postem

Postprzez miszugin85 » 31 sty 2014, 16:07

Witam mam ten sam Problem . Czy po zamontowaniu jakiegoś innego sterownika mój centralny będzie współgrał z pilotem?? czy musze szukac takiego samego sterownika o takim samym numerze ja mam np numer Gj6A 675DOA
Początkujący

Od: 31 sty 2014, 16:01
Auto: Mazda 6 2.0CITD rok produkcji 2003 Sedan

Postprzez Mc_Fly2 » 29 kwi 2016, 13:44

Witam. Wznawiam temat. Kolego lechcool czy jesteś w stanie podać jakiego rodzaju jest to zamiennik? W sensie producent, model tranzystora?
Początkujący

Od: 13 paź 2015, 20:14
Auto: Mazda 6 GG Hatchback, 1.8 B/G, 2004r.