Podświetlanie zegarka – Mazda 323f 2003
1, 2
Witam,
wszystko fajnie.. zegary świecą mi się na czerwono, przełączniki od klimy też, nawet radio kupiłem z czerwonym panelem. Tylko zegarek z tą swoją "zielonością" się nic a nic nie komponuje z resztą. Ma ktoś może pomysł, jak zmienić podświetlanie na czerwone? Próbowałem znaleźć na necia, ale nigdzie nie da się kupić innego koloru.
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam,
Patryk.
wszystko fajnie.. zegary świecą mi się na czerwono, przełączniki od klimy też, nawet radio kupiłem z czerwonym panelem. Tylko zegarek z tą swoją "zielonością" się nic a nic nie komponuje z resztą. Ma ktoś może pomysł, jak zmienić podświetlanie na czerwone? Próbowałem znaleźć na necia, ale nigdzie nie da się kupić innego koloru.
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam,
Patryk.
-
baterby
rozbierz zegarek i spróbuj pokombinować ze zmianą podświetlenia wyświetlacza, zmiana kolory diody/żaróweczki podświetlającej wyświetlacz zmieni kolor świecenia, tylko nie nastawiaj się, że jak włożysz tam czerwoną diodę, to Ci będzie świeciło na czerwono.
w jednym z aut zakładając białe diody otrzymałem ładne niebieskie/bursztynowe podświetlenie.
Ci się uda tracić.
w jednym z aut zakładając białe diody otrzymałem ładne niebieskie/bursztynowe podświetlenie.
Ci się uda tracić.
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Przepraszam, że odświeżam temat sprzed roku, ale sam szukałem porad na zmianę koloru podświetlenia zegarka w mojej BJ i udało mi się to zmienić, więc tak dla przyszłych majsterkowiczów. Oryginalna porada pochodzi od kolegi Neonixos666, tylko była w skróconej formie
Po zmianie radia z fabrycznego na lepsze lukę w desce wypełniłem oryginalnym zegarkiem z BJ i faktycznie, wszystko łącznie z radiem czerwone, tylko ten zegarek daje po oczach zielenią... Wystarczy go wyjąć, odkręcić 2 śrubki i potem płytka sama zejdzie jak się ją delikatnie pociągnie. Z wyświetlacza na obudowie wyjmujemy zielony plastik, który nadawał barwę zegarkowi, bo oryginalna żarówka jest biała. Nic tam już nie wkładamy, chyba, ze ktoś chciałby pokombinować. Teraz wystarczy sprawić, żeby żarówka świeciła na czerwono – ja moją pomalowałem czerwonym markerem, wyszło mocno pomarańczowo/lekko czerwono, ale że podświetlenie całej deski rozdzielczej nie jest też jakoś krwiście czerwone to się ładnie skomponowało. Myślę, że jeszcze lepszy efekt uzyska się kupując taką żaróweczkę w żądanym kolorze. Składamy zegarek do kupy, montujemy i cieszymy się z tego że już nic zielonego nie rzuca się na naszej desce w oczy
Pozdrawiam, mam nadzieje, ze kiedyś komuś taki szerszy opis się przyda.
Po zmianie radia z fabrycznego na lepsze lukę w desce wypełniłem oryginalnym zegarkiem z BJ i faktycznie, wszystko łącznie z radiem czerwone, tylko ten zegarek daje po oczach zielenią... Wystarczy go wyjąć, odkręcić 2 śrubki i potem płytka sama zejdzie jak się ją delikatnie pociągnie. Z wyświetlacza na obudowie wyjmujemy zielony plastik, który nadawał barwę zegarkowi, bo oryginalna żarówka jest biała. Nic tam już nie wkładamy, chyba, ze ktoś chciałby pokombinować. Teraz wystarczy sprawić, żeby żarówka świeciła na czerwono – ja moją pomalowałem czerwonym markerem, wyszło mocno pomarańczowo/lekko czerwono, ale że podświetlenie całej deski rozdzielczej nie jest też jakoś krwiście czerwone to się ładnie skomponowało. Myślę, że jeszcze lepszy efekt uzyska się kupując taką żaróweczkę w żądanym kolorze. Składamy zegarek do kupy, montujemy i cieszymy się z tego że już nic zielonego nie rzuca się na naszej desce w oczy
Michał napisał(a):Myślę, że jeszcze lepszy efekt uzyska się kupując taką żaróweczkę w żądanym kolorze.
Też tak myślę, moja pomalowana markerem świeciła około 2 miesiące, później już na żółto.
Pozdrawiam
A teraz ja mam jeszcze pytanko dotyczące zegarka, ale nie będę już zakładał nowego tematu, a mianowicie jaki macie format czasu w zegarkach w swoich BJ? Bo ja mam 12 godzinny, a chciałbym 24 godzinny, żeby np. zamiast 8 wieczorem była 20... Ma ktoś tak ustawione? Jeżeli tak to jak to zrobić? Czy niestety ten zegarek ma tylko format 12 godzinny? Bo kombinowałem z przyciskami żeby zmienić ale nic nie wskurałem... Pozdrawiam.
tylko 12 godzinny
Witam i od razu prepraszam że odgrzewam kotleta
padło mi podświetlenie zegarka
i jakos nie mam pomysłu jak się dobrać do niego aby go wymontowac ( nie niszcząć niczego do okoła)
Jakies porady mile widziane
padło mi podświetlenie zegarka
i jakos nie mam pomysłu jak się dobrać do niego aby go wymontowac ( nie niszcząć niczego do okoła)
Jakies porady mile widziane
Wyjmij schowek i ręką wypchnij od środka.
ten schowek który jest od str pasażera ?
Bowiem
zrobiłem jak pisaliście:
– "wyszarpnąłem " konsolę centralną – można ( faktycznie miejsca na manewry raczej nie ma :/ )
– odkręciłem 2 śruby
– powalczyłem i poległem
( na razie nic na siłę i chyba dlatego jeszcze nic nie zniszczyłem)
rozumiem że jak ponownie zdejmę/wyszarpnę konsolę i odkręcę śruby to mam ten zegarek wraz z "poółeczką" wypchnąć od str schowka (na pierdoły )
Bowiem
zrobiłem jak pisaliście:
– "wyszarpnąłem " konsolę centralną – można ( faktycznie miejsca na manewry raczej nie ma :/ )
– odkręciłem 2 śruby
– powalczyłem i poległem

rozumiem że jak ponownie zdejmę/wyszarpnę konsolę i odkręcę śruby to mam ten zegarek wraz z "poółeczką" wypchnąć od str schowka (na pierdoły )
jaką konsole centralną nic się nie odkręca ,wsadź płaski śrubokręt pomiędzy obudowę zegarka a osłonę konsoli środkowej(czerwona strzałka ) i podważ ,zaczepy są po bokach(zobacz sobie na allegro jak wygląda ) .jest też sposób tak jak neonixos666 pisze zdemontuj schowek pasażera wsadź rękę i spróbuj wypchnąć .
xedos1972
Wielkie dzięki
jutro będę "tworzył"
i coś mi mówi że i radyjko zmienię
bowiem ze starego autka mam właśnie takiego "Pionka" i widzę że to wygląda super
Walczyłem walczyłem i odpuściłem
boję się że połamię
na spocie dowiem się jaki jest na to "sposób"
jutro będę "tworzył"
i coś mi mówi że i radyjko zmienię
bowiem ze starego autka mam właśnie takiego "Pionka" i widzę że to wygląda super
Walczyłem walczyłem i odpuściłem
boję się że połamię
na spocie dowiem się jaki jest na to "sposób"
No tym razem ja na spocie nie podpowiem
Bo takowego po prostu nie posiadam
ale chłopaki pewnie coś wymyślą 
Z wyjęciem zegarka nie ma problemu , właśnie to ostatnio przerabiałem bo wszystko na czerwono a to świeci zielonym . Ja wyciągnąłem radio i przez otwór wypchnąłem półkę z zegarkiem. Rozkręcenie też nie problem , dwie śrubki. Rozebranie samego zegarka banalnie proste . Jest tam założony zielony filtr , trzeba go wyciągnąć. Z malowaniem żarówki nie polecam , krótko wytrzymuje . Można założyć czerwony kapturek, dostępne na allegro. Ja zastosowałem diodę czerwoną z oprawka 12v , do kupna w sklepach z częściami elektronicznymi. Z tym że dioda dość mocno świeci więc dołożyłem czerwony filtr .
Po złożeniu i zamontowaniu w samochodzie wszystko pięknie oświetlone na czerwono tak jak powinno być.
W razie pytań pisać na PW to wszystko wyjaśnię a jak ktoś z okolic Wrocławia to pomogę w pracach .
Po złożeniu i zamontowaniu w samochodzie wszystko pięknie oświetlone na czerwono tak jak powinno być.
W razie pytań pisać na PW to wszystko wyjaśnię a jak ktoś z okolic Wrocławia to pomogę w pracach .
Żyję po to aby jeździć , jeżdżę po to aby żyć
- Od: 18 lip 2010, 06:16
- Auto: Mazda 6 , 2.3 Benzyna
2007r Lift
Panowie a czy w takiej kwestii da się coś zrobić, wyjąłem ten zegarek tak jak pokazał xedos1972 posprawdzałem wszystkie luty są całe fabryczne, nie ma nic nadpalone. Dociskałem ten filtr kostka cała jest ale nie ma żadnego rezultatu jest na to jakaś rada czy wymiana kompletnego zegarka mnie czeka??

Tam jest taka gumka przewodząca która daje styk do wyświetlacza zdejm ją i wyczyść , mógł sie dostać jakiś brud i nie przewodzi , jest z tym trochę delikatnej zabawy ale do zrobienia , miałem to samo .
2007r Lift
Faktycznie z zegarkiem i jego denomtażem nie ma problemu ( jak się wie gzie trzeba nacisnąć aby zaczep puścił)
wymieniłem żaróweczkę ale zgubiłem filtr
i teraz mam zegarek z podświetleniem "bursztynowym" czyli standardzik żarówkowy :/
i teraz mam zegarek z podświetleniem "bursztynowym" czyli standardzik żarówkowy :/
No to jednak musisz poszukać zegarka , nie są drogie . Szkoda że się nie udało .
Dopisano 18 lut 2014, 20:15:
Jak chcesz to mam ten zielony filtr mogę CI go wysłać , ja go nie będę zakładał.
Dopisano 18 lut 2014, 20:15:
Skazony napisał(a):Faktycznie z zegarkiem i jego denomtażem nie ma problemu ( jak się wie gzie trzeba nacisnąć aby zaczep puścił)
Jak chcesz to mam ten zielony filtr mogę CI go wysłać , ja go nie będę zakładał.
2007r Lift
1, 2