Podłączenie wzmacniacza do radia bez systemu Bose

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Marine_4000 » 29 lis 2013, 22:29

To są schematy kostek podłączeniowych (od strony kabli).
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 424 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Postprzez Andrus86 » 8 maja 2014, 06:48

Znalazłem na necie tutorial http://megane.com.pl/topic/8896-tutorial-jak-zrobic-wyjscie-rca-z-radia-fabrycznego/ do radia z Renault jak samemu wyciągnąć sygnał RCA z fabrycznego radia. Wyglada to na na prawde 5 min roboty. Dysponuje ktoś fotkami albo takim tutorialem dla mazdy 6 2004 rocznik?
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2014, 09:27
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG

Postprzez airbob » 8 maja 2014, 09:14

Idea zawarta w opisie dobra ale widać że gość nigdy nie widział na oczy schematu jak się realizuje wyjścia RCA.
Widać to po ignorancji w doborze kondensatorów nie wspominając o innych elementach których nawet nie zastosował. I co z tego że gra, adapter HI-Lo też jakoś gra.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Andrus86 » 8 maja 2014, 10:06

Czyli twierdzisz, że nie jest to dobre rozwiązanie?? Ma ktoś może fotki jak wygląda takie radio w maździe po przeróbce przez profesjonalnego elektronika?
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2014, 09:27
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG

Postprzez Przemek323c » 8 maja 2014, 10:44

airbob napisał(a):Widać to po ignorancji w doborze kondensatorów nie wspominając o innych elementach których nawet nie zastosowal


Co bys tam jeszcze dodal ? Pociagnal sygnal z pinu wejscia koncowki czyli juz zza kondensatora odcinajacego skladowa stala z przedwzmacniacza, z reszta dodal taki sam jak byl w datasheecie. Teoretycznie to powinno wystarczyc bo na wejsciu kazdego innego urzadzenia czy wzmacniacza bedzie juz odpowiednio dobrany uklad wejsciowy. Fakt ze mogl to zrobic inaczej i wpiac sie jeszcze wczesniej i z wiekszym kondensatorem ale wg mnie nie ma tragedii.
Przemek323c
 

Postprzez airbob » 8 maja 2014, 13:01

Wzmacniacz zewnętrzny ma inną impedancję wejściową niż końcówka mocy stąd kondensator o innej pojemności, ma to wpływ na pasmo przenoszenia. Dodatkowo jeszcze odpowiedni dzielnik rezystancyjny, aby podłączenie wzmacniacza nie miało większego wpływu zwłaszcza na poziom sygnału na końcówce mocy. Ideałem było by zastosowanie dodatkowego bufora ze stopniem wyciszającym. Jest jeszcze kilka zależności na które trzeba zwrócić uwagę aby to dobrze działało.
Ot takie drobne sprawy na które producenci fabrycznego i markowego sprzętu zwracają uwagę, a chińczyki maja to w d... i to stanowi o różnicy w jakości sprzętu.

"wg mnie nie ma tragedii"
To też napisałem że idea jest dobra tylko wykonanie kuleje.
Przerabianie i projektowanie elektroniki nie polega na poskładaniu ze sobą klocków przedstawionych w kartach katalogowych konkretnych układów scalonych.

Jak mam jeszcze coś wytknąć to to że autor odekranował przewody sygnałowe na całej długości wewnątrz radia, tam jest najwięcej zakłóceń. Kolejnym błędem jest spięcie tych ekranów razem a następnie podłączenie ich do masy w całkowicie innym miejscu niż linie sygnałowe.
Długość przewodów poza radiem też nie nastraja optymistycznie co do wkładania tego radia na swoje miejsce, ciekawe jak mu się upychało za radiem taką kulę żelastwa w postaci gniazd i wtyczek RCA. Ale to już są zastrzeżenia z innej bajki.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Przemek323c » 8 maja 2014, 13:23

airbob napisał(a):Przerabianie i projektowanie elektroniki nie polega na poskładaniu ze sobą klocków przedstawionych w kartach katalogowych konkretnych układów scalonych.


Uzywajac ukladow scalonych co w dzisiejszej elektronice jest wrecz wymagane niestety lub stety trzeba korzystac z dokumentacji producenta i proponowanych ukladow.

airbob napisał(a):Dodatkowo jeszcze odpowiedni dzielnik rezystancyjny, aby podłączenie wzmacniacza nie miało większego wpływu zwłaszcza na poziom sygnału na końcówce mocy.


Przy wartosciach Rwe rzedu dziesiatek kiloomow to musialby byc bardzo lipny pradowo bufor w przedwzmacniaczu.

airbob napisał(a):Ideałem było by zastosowanie dodatkowego bufora ze stopniem wyciszającym.


Owszem ale nie w tej cenie jaka chce zaplacic typowy Kowalski. Chcac zrobic to dobrze trzeba plytke, elementy a i sam projekt musi sie zwrocic.
Przemek323c
 

Postprzez airbob » 8 maja 2014, 14:22

Cóż każdy ma swoje wizje.
Odsyłam do lektury jakiegokolwiek schematu firmowego radia z wyprowadzonymi fabrycznie RCA.
Żaden producent nie robi tego w taki prosty i ubogi sposób jak zaprezentowany powyżej. W dzisiejszych czasach nikt nie daje nawet jednego zbędnego rezystora gratis, więc myślę że każdy wyciągnie odpowiednie wnioski.

"Uzywajac ukladow scalonych co w dzisiejszej elektronice jest wrecz wymagane niestety lub stety trzeba korzystac z dokumentacji producenta i proponowanych ukladow."

Owszem ale połączenie poszczególnych stopni wymaga już większej wiedzy niż tylko poszczególne karty katalogowe.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Andrus86 » 9 maja 2014, 09:47

Airbob widzę ze jesteś obeznany w temacie :)

Pytanie jeśli chodzi o te konwertery na RCA (wiem ze cudów z nich się nie uzyska) ale czy jest wielce zauważalna różnica pomiędzy tymi za 25 zł i tymi znacznie droższymi?
Czy jak się człowiek już decyduje na tanie rozwianie czyli nie wyciąganie sygnały prosto z radia to brać najtańszy?
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2014, 09:27
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG

Postprzez airbob » 9 maja 2014, 10:56

Nie znam wszystkich konstrukcji konwerterów Hi-Lo jakie są na ryku ale idea jest taka że jest to dzielnik rezystancyjny obniżający napięcie.
Idea jest taka że amplituda napięcia wyjściowego z końcówki mocy mieści się w przedziale 0-11V a wejścia RCA we wzmacniaczach akceptują przeważnie napięcia z przedziału 0-3V (oczywiście są też takie 0-6V ale to i tak nie załatwia sprawy). W związku z tym trzeba ten poziom obniżyć i stąd potrzebny dzielnik rezystancyjny. Jest to na tyle proste że poniekąd każdy może to sobie sam wykonać, najwięcej zachodu jest w obudowie, wyprowadzeniach i bieganiu za tym wszystkim.
Z racji prostoty tego urządzenia niewiele można tam zepsuć czy poprawić na dźwięku więc ja jestem za zakupem tańszych urządzeń, różnica może być w jakości wykonania. Chyba że zależy nam na dodatkowej regulacji poziomu (takie też są na rynku), ale uważam to za zbędne przecież wzmacniacz ma swoją regulację działającą na tej samej zasadzie więc nie ma sensu jej dublować.

Najważniejsze o czym trzeba pamiętać to to że nie adapter psuje dźwięk, tylko sama końcówka mocy. Od poziomu głośności 30% dźwięk zaczyna być zauważalnie zniekształcony i nawet wstawienie adaptera ze złota tego nie polepszy.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Andrus86 » 9 maja 2014, 10:58

Dzięki serdeczne za wypowiedź wysztko jasne. BTW jaki jest orientacyjny koszt wyciagniecia RCA z fabrycznego radia?
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2014, 09:27
Posty: 71
Skąd: Bydgoszcz
Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG

Postprzez Marine_4000 » 9 maja 2014, 11:27

Porządnie – 120zł.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 424 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Postprzez duzy84 » 21 maja 2014, 22:51

Planuję zamontować w 6 GG przed liftem wzmacniacz i skrzynie. Mam wersję z Bose. Najszybciej będzie chyba podpiąć się pod Hi Input przewodami które są w bagażniku.
Czy posiada ktoś schemat wtyczki pod którą jest podłączony sub w kole, bądź jest w stanie opisać który kolor odpowiada za co.
Początkujący
 
Od: 29 lis 2010, 17:34
Posty: 5
Auto: Mazda 6 GG 2005 2.3L

Postprzez Marine_4000 » 22 maja 2014, 07:39

Przeczytałeś chociaż ten temat?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 424 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Postprzez duzy84 » 24 cze 2014, 22:13

Tak przeczytałem, teraz wiem już na czym to polega. Przeszukując internet natrafiłem na konwerter sygnału zbalansowanego APART BUZZSTOP III. Czy jest szansa że to zadziała?
Początkujący
 
Od: 29 lis 2010, 17:34
Posty: 5
Auto: Mazda 6 GG 2005 2.3L

Postprzez NIKO 40 » 25 lip 2014, 19:55

Witam wszystkich mam prośbę czy mógłby ktoś opisać ten schemat podłączenia wzmacniacza bose?
Byłbym Bardzo wdzięczny.
Załączniki
Wtyczka wzmacniacz Bose.png
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2013, 11:11
Posty: 47 (0/5)

Postprzez CLAU » 25 lip 2014, 20:20

Ale co tutaj jest do opisywania jak wszystko jest opisane na obrazku ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1310 (1/41)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez NIKO 40 » 26 lip 2014, 00:21

No tak.

Nie mam pytań .
Inteligencja przewyższa szkołę.
Ostatnio edytowano 28 lip 2014, 23:01 przez NIKO 40, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2013, 11:11
Posty: 47 (0/5)

Postprzez CLAU » 26 lip 2014, 07:39

Jeżeli nie ogarniasz podstaw oznaczeń to czarno widzę instalowanie czegokolwiek związanego z audio przez ciebie.

FL – front left, lewy przedni
FR – front right, prawy przedni
RR – rear right, prawy tylny
RL – lewy tylny

Jeżeli input i output nic ci nie mowi to uzyj translatora google albo lepiej nie instaluj...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1310 (1/41)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez dyssek » 18 lis 2014, 16:19

Witam, podepnę się pod temat.
W świeżo kupionej Mazdzie 3 2.0 wersja Top z fabrycznym systemem Bose audio gra bardzo cicho i delikatnie mówiąc niezadowalająco.
Sprawdziłem wszystko i okazuje się ze pod siedzeniem kierowcy po prostu nie ma wzmacniacza. Jest jedynie etykieta z nr BP6L 66 920.
Proszę o info czy w to miejsce mogę zamontować wzmacniacz z Mazdy 6 lub RX8 np taki:
http://allegro.pl/mazda-rx8-rx-8-04r-wz ... 87894.html
http://allegro.pl/mazda6-6-wzmacniacz-b ... 23260.html

Teoretycznie na etykietach tych wzmacniaczy też jest XXXX 66 920....

Interesuje mnie tylko czy to połączenie będzie grało i czy potrzebuję nowe przewody (jeśli tak to jakie) ? Bo nawet jeśli otwory montażowe będą się mijać to spokojnie we własnym zakresie mogę to przymocować.
Początkujący
 
Od: 18 lis 2014, 16:10
Posty: 12
Auto: Mazda 3 2.0 Top

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje