Nawigacje – opinie i porady

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez deep82 » 10 kwi 2011, 19:43

Podaj cenę samego czytnika
Avatar użytkownika
 
Posty: 62
Od: 17 paź 2010, 13:13
Skąd: Częstochowa
Auto: Mazda 6

Postprzez Pikmit » 11 kwi 2011, 14:30

Sprawdzał ktoś może te DVD z mapami w Mazdzie 6 FL z fabryczną navi Denso (pliki KWI) ?

1) http://allegro.pl/mazda-dvd-2010-mapa-p ... 28706.html
2) http://allegro.pl/mazda-6-cx-7-cx-9-dvd ... 44078.html

Aktualnie mam DVD z 2009r, jednak pokrycie i aktualność map pozostawiają wiele do życzenia...
Avatar użytkownika
 
Posty: 4
Od: 9 gru 2010, 13:07
Skąd: Rzepin
Auto: Mazda 6 Sport Kombi, 2006r (Diesel 143 km)

Postprzez paweledi656 » 11 kwi 2011, 22:51

to sa mapy pod windowsc ce i mobile przynamniej ta pierwsza :)
 
Posty: 40
Od: 15 gru 2009, 21:21

Postprzez Pawelek299 » 12 kwi 2011, 20:03

Chciałem zapytać czy wszystko jest w porządku jeżeli włączam światła i ekran nawigacji przygasa, tzn, jego kolory słabną i staje się taki jakby przyćmiony. Wcześniej gdy zapalałem światła jego kolory pozostawały takie same jak przed włączeniem. Nie wiem czy to jest normalne i wszyscy tak maja czy po porstu coś jest nie ta. Proszę o porade.
 
Posty: 5
Od: 12 kwi 2011, 17:19
Auto: mazda6 GG 121km

Postprzez paweledi656 » 13 kwi 2011, 08:15

to jest normalne
mozna sobie to zmienic zeby byl caly czas jasny ukryte menu
 
Posty: 40
Od: 15 gru 2009, 21:21

Postprzez Pawelek299 » 13 kwi 2011, 09:28

Acha dzięki;) a mogłbyś mi napisać w jaki sposób to zrobić?
 
Posty: 5
Od: 12 kwi 2011, 17:19
Auto: mazda6 GG 121km

Postprzez zula37 » 17 kwi 2011, 15:36

witam, czy już ktoś montował u siebie w 6 ta navi?

http://allegro.pl/nawigacja-gps-mazda-6 ... 19504.html
ZuLa
Avatar użytkownika
 
Posty: 6
Od: 23 maja 2010, 19:05
Skąd: łódź
Auto: MAZDA 6, 2003

Postprzez Pamek » 17 kwi 2011, 15:41

Pewnie ze montowal, nawet jest fotorelacja tylko oczywiscie nie chce sie poszukac.
viewtopic.php?f=28&t=67432
 
Posty: 214
Od: 25 paź 2010, 08:21
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 6 GY 2.0 CiTD 136km 03r.

Postprzez paweledi656 » 23 kwi 2011, 21:39

montowałem ekran dotykowy do madzi i kompa w miejsce oryginalnego czytnika navi ale z powrotem wszystkie graty wsadziłem albo jazda albo ogladanie bezpieczeństwo chyba ważniejsze
 
Posty: 40
Od: 15 gru 2009, 21:21

Postprzez agnostyk » 24 kwi 2011, 01:04

miecio_20071 napisał(a):jedyny minusem to słaba widoczność w pełnym słońcu ale jak chyba innych też.


z tymi innymi, to nie do końca prawda – proponuję zobaczyć jak sprawuje się sprzęt Garmina lub TomTom`a w pełnym słońcu... super, widać idealnie.

Navroad wypada najlepiej ze wszystkich azjatyckich badziewi, podobnie Blow – one mają podobne wyświetlacze, ale i tak pozostawiają wiele do życzenia!


Co do reszty, typu GoClever, Manta, Vordon i podobne sprzęty 5-7 calowe w cenach 300-600 pln, to mają wyświetlacze "pożal się boże".

Wiem co mówię, bo testowałem Garmina, TomTom`a (tego używam), Navroad`a, Blow`a i GoClevera – testy wypadły tak jak napisałem powyżej. Garmin i TomTom miały ustawione 40% jasności, a widok był z 10 razy lepszy niż na maksie w pozostałych.
Obrazek ALL HOPE IS GONE
Avatar użytkownika
 
Posty: 257
Od: 10 sty 2011, 00:23
Skąd: Rawa Mazowiecka
Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI /VTR SX
Seat Inca 1.9 D

Postprzez miecio_20071 » 25 kwi 2011, 20:17

Kolego napisałem "chyba" a nie napewno, a jeżeli garmin świeci10 razy lepiej to musi oślepiać, poza tym ciekawe jak obliczyłeś że 10 razy a może tylko 9.Zdjęcia które zapodałem zauważ były robione w pełnym słońcu i jednak cos widać.Po drugie nie twierdzę że Hugo jest lepszy od garmina ale do zabudowy nadaje się idealnie bo wszystkie przyciski są na ekranie. <czytaj>
 
Posty: 16
Od: 12 maja 2009, 20:14
Auto: mazda 6, top kombi 136 MZR CD

Postprzez agnostyk » 25 kwi 2011, 23:48

Masz rację, 9 razy lepiej, pomyliłem się hahaha

Zdjęcia widziałem, ba! jak chyba wyczytałeś, to nawet testowałem go "live" u siebie w M6 i wiem, że dla mnie "jednak coś widać" tzn, że sprzęt nie do zaakceptowania, sorki, ale ja nie zadowalam się "jakąś tam" widocznością, tylko lubię zapłacić więcej i mieć coś porządnego. Nawet GoClever za 280 pln z rozdzielczością 800x480 HD w pochmurny dzień widoczność miał ok, ale tylko jak słońce zaświeciło, to najzwyczajniej wymiękał. Nie mam zamiaru jeździć z navi tylko w nocy albo w pochmurne dni – musi być ok zawsze i wszędzie ;)
Nie odbieram także innym chęci zaoszczędzenia na sprzęcie, każdy robi jak uważa, zaznaczam jedynie, że oprócz tych o których mowa powyżej, to są nawigacje zdecydowanie lepsze, z wyższej półki, bo jakby nie było cena robi swoje i nikt nie da Ci super sprzętu, tudzież jasności, kontrastu i rozdzielczości w dobrej jakości za małe pieniądze.
I proszę Cię bardzo, Ty także <czytaj> bo nigdzie nie napisałem, że Navroad jest słaby – jest najlepszy, jeżeli chodzi o wyświetlacz, razem z BLOW wśród tzw II ligi. Miedzy nimi, a GoCleverem i resztą chińczyków jest prawie taka sama przepaść jak między nimi, a TomTom`em i Garminem tylko w drugą stronę, ale z pewnych względów przepaść akceptowalna (cena i procek), a w Twoim przypadku także ze względu na możliwość wciśnięcia go w miejsce oryginalnej navi w M6. Ja jednak wolę dokładkę na szybę w postaci TomTom`a lub Garmina, a tam mieć schowek np., na okulary czy dokumenty ;)
Obrazek ALL HOPE IS GONE
Avatar użytkownika
 
Posty: 257
Od: 10 sty 2011, 00:23
Skąd: Rawa Mazowiecka
Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI /VTR SX
Seat Inca 1.9 D

Postprzez Leo37 » 26 kwi 2011, 21:50

a ja też wyrzuciłem starą nawigację i włożyłem kompa. Monitor kupiłem dotykowy podświetlanie led i bardzo ładnie w słońcu widać. Kompa mam na płycie intela mini-itx 2Gb ramu dysk 120 2,5" napęd DVD od laptopa. wszystko schowane w schowku. Teraz mam wszystko nawet mogę błędy kasować. w popielniczce mam transmiter FM i dodatkowe 2 USB do kompa (nie palę więc nie potrzebuję). Nie jestem audiofilem więc ta jakość mi wystarczy. Antena GPS jest na bluetooth i czego więcej potrzeba. Zasilacz do kompa ma wyjście zasilania USB więc zasilam nim antenę GPS i ładowarkę do telefonu.
W popielniczce 4 USB 2-komputer, 1 transmiter i 1 ładowarka. Jedynie 2 problemy to otwieranie monitora (to już wiem jak zrobić tylko trzeba się za to zabrać) i włącznie monitora po odcięciu zasilania – normalnie załącza automatycznie tylko jak odetnę zasilanie muszę go wzbudzić (ale z tym też sobie poradziłem). Reszta bułka z masłem – trochę zacięcia, chęci i wolnego czasu.
jeżeli ja nie pomogę Tobie a Ty nie pomożesz mi to kto nam pomoże
 
Posty: 71
Od: 28 lut 2008, 08:13
Skąd: Środa Wlkp.
Auto: Mazda 6 2008 2.0d 140KM sport excl. kombi

Postprzez konrad1981 » 18 maja 2011, 20:49

paweledi656 napisał(a):Jak by ktoś chciał to mam czytnik dvd nav po lifcie czytak kwi
i wyswietlacz ( sam )
czekam na propozycje cenowe
( a jak byś był z wawy to możemy podłączyć pod nav przed liftem )


witam, czy ogłoszenie jest aktualne :) ?
konrad1981
 

Postprzez Erix » 10 cze 2011, 19:47

witam,

postanowiłem wrócić do tematu nawigacji w naszych M6.
Na samym początku chciałem skopiować zawartość oryginalnej mapy DENSO format SDAL na płytkę DVD+RW ku mojemu zdziwieniu mapka nie ruszyła 'Cannot read file' , stwierdziłem , iż może wina leży w samym urządzeniu DVD, które nie czyta mi płyt DVD+RW , nagrałem zatem na zwykła płytkę DVD+R lecz tu znowu to samo 'Cannot read file' , pliki nagrywałem zarówno w systemie plików UDF (tak jak w oryginale płytki) jak i w systemie plików CDFS. Za każdym razem urządzenie nie czyta mi płyty skopiowanej.

Czy ktoś z forumowiczów kopiował oryginała ? Jeżeli tak jaki był rezultat? Może wina leży po stronie płyty DVD ? Może należy nagrywać na DVD-R , a nie DVD+R ?

Do czego zmierzam, na razie chcę się dowiedzieć jakie płyty urządzenie czyta? Jak to już określę, wtedy będzie mi łatwiej ingerować w pliki i nagrywać zripowane (zmienione) pliki.

Pozdrawiam.
Dobry bajer pół sukcesu :)
 
Posty: 33
Od: 28 lip 2007, 16:46
Skąd: Tilburg
Auto: Mazda 6 GY 2.0 CD

Postprzez nawidan » 16 cze 2011, 22:40

No dobra,na zwykłą płytę dvd+r nagrałem(x5) firmware update który zadziałał w wersji przedliftowej czyli z mapami w formacie sdal.Denso ma mapę w formacie sdal? <faja>
 
Posty: 18
Od: 27 cze 2010, 23:23
Skąd: Wrocław
Auto: M6 GY 2.0 CD 100kW

Postprzez Pamek » 16 cze 2011, 23:24

Tak format SDAL.
 
Posty: 214
Od: 25 paź 2010, 08:21
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 6 GY 2.0 CiTD 136km 03r.

Postprzez Erix » 17 cze 2011, 10:02

nawidan napisał(a):No dobra,na zwykłą płytę dvd+r nagrałem(x5) firmware update który zadziałał w wersji przedliftowej czyli z mapami w formacie sdal.Denso ma mapę w formacie sdal? <faja>


nawidan dvd+r (x5) nagrywałeś tyle razy czy z taką prędkością? A próbowałeś nagrać te firmware na dvd-r ?
Czy próbowałeś skopiować płytkę z oryginału , jeżeli tak czy odczytało Tobie urządznie DVD tą płytę?
Skąd pobrałeś te firmware? Czy coś nowego Ci się pojawiło w opcjach ? Jakiś nowy interface ?
Dobry bajer pół sukcesu :)
 
Posty: 33
Od: 28 lip 2007, 16:46
Skąd: Tilburg
Auto: Mazda 6 GY 2.0 CD

Postprzez jac0b » 23 cze 2011, 13:44

Witam!
Panowie bo ja dalej nie wiem czy jest sens szukać czytnika DVD w formacie KWI z jakiejś Madzi6, wmontować zamiast mojego SDAL, kupić mapy PL i będzie chodzić ??

Pozdrawiam!
Pamiętaj, że większość usterek w japończykach powstaje na skutek błędów mechaników i niewłaściwej obsługi ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Od: 24 sty 2011, 16:59
Skąd: Kraków/Czchów
Auto: Mazda 3 BK TOP 2.0L '04

Postprzez nawidan » 23 cze 2011, 21:46

Po tym jak bawiąc się menu systemowym w czasie jazdy skasowałem wszystko,zassałem upgrade nagrałem na płycie j.w.(speed x5)włożyłem do napędu dvd w aucie i działa do dziś.Nie wiem czym się różni menu ale w aucie z 2003 mam soft 2004.mam ten upgrade w kompie.
 
Posty: 18
Od: 27 cze 2010, 23:23
Skąd: Wrocław
Auto: M6 GY 2.0 CD 100kW

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje