Mazda 6 GG/GY Nawigacja dedykowana

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez dexter1515 » 4 sie 2017, 18:48

Witam

Po przejściach z nawigacją wykorzystującą goclovera czy tablet galaxy tab 2 postanowiłem zainwestować w coś gotowego . Padło na chińska nawigację z aliexpress typu Plug & Play. Poniżej krótka recenzja.


1. Paczka przyszła po ok 3 tygodniach firmą kurierską DHL. Do pakowania nie można mieć żadnych zastrzeżeń wszystko solidnie zabezpieczone.


2 Zestaw zawierał:
– nawigację
– okablowanie
– zewnętrzną antenę GPS
– transmiter FM
– zewnętrzny mikrofon
– pendrive
– rysik dotykowy

2.jpg


Transmiter Fm można wykorzystać w mazdzie przed liftem gdzie wejście aux standardowo nie działa. Po liftingu wpinamy się oczywiście z tyłu radia.

Nawigacja oparta jest o sytem android 4.4 dzięki czemu mamy dostęp do sklepu PLAY.

3. Montaż nie stanowił żadnego problemu . Wpinamy się między radio a oryginalną wiązkę . Podpinamy antenę gps , wyjście aux , mikrofon oraz jeżeli ktoś posiada kamerę cofania.
Urządzenie posiada dwa złącza video + dwa wejścia usb do których możemy podłączyć różne peryferia w tym rejestrator trasy . Urządzenie obsługuje OTG.

4. Całość prezentuje się następująco :
3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


5. Podłączona kamera cofania . Czas przełączenia ok 2 sekund.
7.jpg


6. Urządzenie obsługuje sterowanie z kierownicy. Klawisze możemy dowolnie programować.
8b.jpg


7, Antena GPS zamontowana na podszybiu .
9.jpg


8.Do urządzenia możemy podpiąć czujniki ciśnienia opon. Odbiornik podpinamy pod złącze usb
10.jpg


9. Gps łapie fixa w kilka sekund. Dokładność jest na bardzo dobrym poziomie .
11.jpg


10. Pozostałe :

– Ekran pojemnościowy – nie mam żadnych zastrzeżeń do jego pracy . Reaguje bardzo dobrze
– Urządzenie posiada z przodu wejście na kartę pamięci
– Nawigacja jest cały czas aktywna . Wybudza się po przekręceniu kluczyka w ciągu 2 sekund. Pobór prądu po ok 30 minutach od zamknięcie autka wynosi ok 70 mA ( łącznie całe auto )
– Podświetlenie ekranu wydaje się troszkę za jasne przy minimalnym poziomie ustawień . I troszeczkę za ciemne przy maksymalnym ustawieniu. Jest to jednak tylko moja subiektywna ocena.
-Urządzenie współpracuje z modułem OBD2 elm 327. Program torque działa bez problemu.
-Fizyczne klawisze funkcyjne są podświetlane i uruchamiane razem ze światłami.

Ogólnie jestem zadowolony. W razie pytań zapraszam.

Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez wsebastian » 5 sie 2017, 19:42

Jaka cena?? ma wbudowany modem??
Początkujący
 
Od: 8 sie 2016, 17:30
Posty: 12
Skąd: Żory
Auto: GY 2.0 147KM 2005

Postprzez dexter1515 » 5 sie 2017, 22:41

cena jaką zapłaciłem to 362 $ razem z przesyłką. Można znaleźć taniej .
Modemu nie posiada. Ale obsługuje OTG tak więc można podpiąć.

Osobiście udostępniam internet z telefonu. Odpowiednia konfiguracja i telefon sam aktywuje punkt dostępowy po wejściu do samochodu.

Czasem zabieram przenośny router,
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez airbob » 7 sie 2017, 23:00

Całkiem przyzwoicie to wygląda. Jak ze spasowaniem z deską ? Trochę jak by wystawało ?
Obsługa przycisków fizycznych chyba trochę utrudniona, niewiele je chyba widać z pozycji kierowcy.
Tą antenę GPS to docelowo chyba inaczej zamontowałeś niż na zdjęciu ?
Możesz coś więcej napisać o tych czujnikach ciśnienia w oponach ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Zoomi » 7 sie 2017, 23:42

Ogólnie spoko rozwiązanie to które wmontowałeś <spoko>
Trochę szkoda że nie ma modemu przy obecnych cenach połączeń z netem, ale jak na sprzęt za 1000zł to i tak widzę dużo oferuje. Nie można mieć wszystkiego za te pieniądze. Poza tym nie musisz martwić się odpadającym tabletem z szyby :) jak ja gdy leciał swoim dużym ekranem 8" wprost na drążek zmiany biegów. Od tego czasu używam telefonu do nawigacji niestety, a uchwyt za kilka stów który podczas jazdy utrzyma te ponad 300gram nie wchodzi w grę.
Poziom sygnału GPS nawet 45 to bardzo dobrze (w porównaniu do Galaxy Tab 3, gdzie mam prawie tyle a działa porządnie).

Dołączam się do prośby o jakieś szczegóły odnośnie czujników ciśnienia i współpracy z tą dedy.kowaną nawigacją. Jak się te urządzenia komunikują?
No i przede wszystkim napisz gdzie dokładnie zamocowałeś antenę podczas gdy mierzyłeś poziom sygnału satelit GPS, bo to bardzo ważne, szczególnie napisz także czy w szybie posiadasz ogrzewanie elektryczne i czy miałeś je wtedy załączone (czasem można się zdziwić jak skutecznie takie ogrzewanie może zakłócać). Jeśli będziesz testował z ogrzewaniem elektrycznym to nie włączaj go na długo przy takich upałach jak obecnie bo można coś uszkodzić w ogrzewaniu lub w szybie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 cze 2017, 23:41
Posty: 180 (2/3)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda 323 S VI BJ, 1.6 ZM benzynka 98KM/72kW, 2002r.

Postprzez dexter1515 » 8 sie 2017, 20:54

*Wg mnie spasowanie jest b.dobre . Oryginalny schowek tak nie pasował dobrze .

*Przyciski fizyczne faktycznie słabo widać ale ogóle ich nie używam. Mamy tam głośność , muzyka przód , muzyka tył , menu i power. Głośność i przewijanie obsługują przyciski w kierownicy. Power działa po stacyjce a menu to chyba nawet nie próbowałem.

*Docelowe zamontowanie anteny:
gps.jpg


*Czujniki ciśnienia . W zestawie jest odbiornik i 4 czujniki. Odbiornik wpinamy w usb nawigacji. Czujniki wiadomo w koła. Całość działa radiowo. Każdy czujnik mam wbudowaną baterię którą teoretycznie wymienia się co 4 lata. Sami ustawiamy alarmy niskiego/wysokiego ciśnienia. Aplikacja działa cały czas w tle. Zdjęcie :
czujniki.jpg


* Z ogrzewaniem nie sprawdzałem sygnału GPS. Zrobię to jutro.

*Z ciekawostek:

– dotyk jest 5 punktowy . Reaguje bardzo dobrze . Planuje kupić tracker bezprzewodowy, Parę groszy a możemy sterować sobie jedną ręką całą nawigacją bez potrzeby klikania paluchem. Słowem jak w oryginale.

– do urządzenia można podpiąć czujniki parkowania . Gdy w opcjach wybierzemy :
opcja.jpg


Przy cofaniu pojawi nam się :
COFANIACZUJ.jpg


Z ustawień wynika że można też podpiąć przednie czujniki.

Zdjęcia menu:
menu1.jpg

menu2.jpg


Nawigacja ma ciekawą opcję gdy mamy podłączenie z internetem. T.z opcję omijania zdarzeń na drodze.
Dzisiaj się o tym przekonałem gdy przez remont chodnika prowadziła mnie objazdem

zd1 (1).jpg

zd2.jpg


Odnośnie języka wyświetlania . W menu nie ma j,polskiego ale możemy sobie edytować pliki językowe.
Dlatego łatwo tą nawigację spolszczyć. Zrobię to w wolnej chwili i dodatkowo prześlę chińczykowi żeby polski był w standardzie,


Pozdrawiam
Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez wsebastian » 13 sie 2017, 09:11

Napisz jak zachowują sie aplikacje podczas uśpienia i wybudzenia urzadzenia :) Czy aplikacje typu: odtwarzacz , yanosik startują wraz z systemem jeśli nie zostaly wył. przed uśpieniem urządzenia? Czy trzeba kombinować z apkami typu Tasker?
Początkujący
 
Od: 8 sie 2016, 17:30
Posty: 12
Skąd: Żory
Auto: GY 2.0 147KM 2005

Postprzez dexter1515 » 15 sie 2017, 20:43

Odtwarzacz muzyczny startuje automatycznie jeżeli go przed wyłączeniem urządzenia nie zamknęliśmy. Podobnie program nawigacyjny który wybraliśmy w ustawieniach. Zachowuje się tak jeszcze manager plików.

Generalnie wszystkie programy są przy wyłączeniu " ubijane " celem oszczędzania energii.
Czy tasker tu zadziała to nie wiem. Niby mamy dostęp do plików systemowych więc root (chyba?) jest.
Jednak przez tryb oszczędzania energii będzie on neutralizowany.

Co zaobserwowałem:

– w momencie gdy wyciszymy dźwięk lub przełączymy się na kamerę cofania która również dźwięk wycisza a następnie wrócimy do stanu "z dźwiękiem" przez około 2-3 sekundy jakość dźwięku jest pogorszona. Trochę jak by szumiało. Dzieje się to za każdym razem.

– ekran niestety jest błyszczący a nie matowy jak być powinno. Odbija się to negatywnie na widzialności w dużym słońcu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez Roman8 » 17 sie 2017, 10:55

1. Jak wyglada u Ciebie kwestia radia FM ?
2. Działa Ci sklep Play i mozesz logować sie na swoje konto?
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2012, 12:08
Posty: 226 (0/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GY – Pb+LPG 2.0 – 2005 FL

Postprzez dexter1515 » 18 sie 2017, 21:18

Nie bardzo rozumiem pytania o radio. Nawigacja radia nie posiada.

Sklep Play działa normalnie bez żadnych problemów. Nie logowałem się kontem z telefonu. Założyłem nowe.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez D2idek » 20 sie 2017, 21:50

bardzo fajnie że ktoś to kupił :D bo sam szukam czegoś do 3-ki, a jest właśnie identyczna dostępna opcja do BK tyle że w formie otwieranego LCD...
Jesli mogę mam kilka pytań ...
-kostka z acc+ pasuje pod radio czy trzeba coś rzeźbić ?
-jaki jest czas uruchomiania na zimno/ciepło ?
-jaki jest czas uruchomienia kamery cofania zaraz po włączeniu acc (w sensie czy długo trzeba czekać na obraz po uruchomieniu silnika pod marketem ;) )
– nie bardzo rozumiem ustawień klawiszy kierownicy, te przecież sterują ori radiem a to zostaje przy montażu takiego lcd...
– kamera cofania jakaś konkretna ?
-dvr zakładałeś na usb ? jesli tak to jaki ?
-ile doszło cła i vatu ? 10%+23% ?

chyba tyle ;)[/quote]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 cze 2017, 11:39
Posty: 71
Skąd: łódzkie
Auto: MAZDA3 BK LF

Postprzez Danmazda » 20 sie 2017, 22:53

U mnie też siedzi takie cudo. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż przerabianie oryginalnej nawigacji. Zakupiłem na początku grudnia, też jakoś po 3 tygodniach dotarło do mnie. Do dziś nie mam ze stacją żadnych problemów, wszystko działa płynnie i prawidłowo.
Co do sklepu play, nie działa i z tego co się dowiedziałem nie będzie działał jak korzystam z internetu telefonu, nie wiem jak by było z modemu, nie potrzebuje tego więc nie zgłębiam tematu.
D2idekPraktycznie na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi w tym wątku :)
Kilka zdjęć podglądowych stacji....
DSC_6176.JPG
DSC_3761.JPG
DSC_2982.JPG
DSC_3241.JPG

Filmik przedstawia działanie internetu.

Znalazłem nagranie z pierwszego uruchomienia, jeszcze chińska muzyka w tle :P
Obrazek
Daniel
Avatar użytkownika
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 21 paź 2009, 19:04
Posty: 5921 (52/152)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez D2idek » 21 sie 2017, 06:12

Podtrzymuje swoje pytania, bo nie lubię się domyślać odpowiadając sobie na pytania swoje ;)
ale bardzo mnie cieszy że jest więcej zadowolonych użytkowników <spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 cze 2017, 11:39
Posty: 71
Skąd: łódzkie
Auto: MAZDA3 BK LF

Postprzez dexter1515 » 21 sie 2017, 20:19

-kostka z acc+ pasuje pod radio czy trzeba coś rzeźbić ?

wszystko pasuje plug & play

-jaki jest czas uruchomiania na zimno/ciepło ?

stacja cały czas jest aktywna. startuje w ok 2-3 sekundy. Wyjątkiem jest całkowite odcięcie zasilania np przy rozłączeniu akumulatora wtedy potrzebuje kilkanaście sekund

-jaki jest czas uruchomienia kamery cofania zaraz po włączeniu acc (w sensie czy długo trzeba czekać na obraz po uruchomieniu silnika pod marketem ;) )

ok 2 sekund

– nie bardzo rozumiem ustawień klawiszy kierownicy, te przecież sterują ori radiem a to zostaje przy montażu takiego lcd...

nie przeszkadza to aby klawisze sterowały również nawigacją. W trybie AUX naciśniecie strzałki w górę na kierownicy nie powoduje żadnej reakcji radia, nawigacja natomiast jak chcemy może zmienić utwór.

– kamera cofania jakaś konkretna ?

ja mam dedykowaną do mazdy 6 w oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Wada to przesunięty obraz do którego trzeba się przyzwyczaić. Drugim razem kupiłbym kamerę w ramce tablicy rejestracyjnej która jest na środku

-dvr zakładałeś na usb ? jesli tak to jaki ?

kamerkę mam zwykłą na przyssawkę do szyby. Zaczyna mi ona ostatnio przeszkadzać dlatego planuje model na usb przyklejany do szyby za lusterkiem wstecznym. cena ok 50 eur.

-ile doszło cła i vatu ? 10%+23% ?

cło 0 zł vat 23 procent . Ale tylko dlatego że miałem pecha . To jest loteria . Gdy paczka była już w warszawie dostałem telefon od firmy DHL że wg nich paczka ma zaniżoną wartość i chcą skan z aukcji o potwierdzenie przelewu. Nie chciałem nic kombinować i przesłałem oryginały. Zapłaciłem kurierowi przy odbiorze .

Jak już pisałem sklep Play działa bez problemu

20170821_201224_HDR.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez D2idek » 22 sie 2017, 06:47

dzięki Ci dobry człowieku <spoko>
nie mam więcej pytań, kwestia tylko się przełamać z budżetem i zamówić, do trójki z vatem wychodzi ok 1700zł
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 cze 2017, 11:39
Posty: 71
Skąd: łódzkie
Auto: MAZDA3 BK LF

Postprzez Marecky96 » 2 gru 2017, 17:55

Kojarzycie może, czy da się zakupić cały mechanizm, ale bez oryginalnej NAVI, lub jakiegokolwiek tabletu?

Tablet mam, chciałbym samą ruchomą "elektrycznie" "pokrywę"

pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 2 gru 2017, 17:08
Posty: 11
Auto: Mazda 6 GG, 1.8 2005

Postprzez dexter1515 » 27 lut 2018, 19:04

W kwestii języka polskiego w tej nawigacji. Na chwilę obecną udało mi się zmienić język systemu t.j androida.

Sprawa jest całkiem prosta . W katalogu głównym w folderze config/app otwieramy plik support_language.ini. Dodajemy na końcu linijkę :

pl_PL=Polish

Następnie wchodzimy w menu serwisowe (podajemy kod 8888 może być też 1617 ) Następnie opcja language list. Zaznaczamy na liście polski. Potem już w ustawieniach systemu( android setting ) wybieramy polski i to wszystko.

Aby zmienić język pozostałych elementów musimy edytować ręcznie pliki xml w katalogu config /app / international. Można skopiować już istniejący folder np z języka niemieckiego i wy-edytować to co potrzeba. Na koniec zmieniamy nazwę folderu na zgodną z j.polskim.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje