Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez airbob » 23 paź 2017, 10:17

maciekelga napisał(a):zdecyduje się albo na konwerter Helix AAC.2


Taniej wyjdzie wyprowadzenie RCA z radia i na pewno będzie to lepiej grało niż ten adapter, niż jakikolwiek adapter. Owszem trzeba ingerować w radio ale ta przeróbka w żaden sposób nie wpływa na dotychczasową funkcjonalność radia i też nie wymusza cięcia instalacji.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez maciekelga » 26 paź 2017, 13:11

Zastanowię się. Chyba jednak nie widzi mi się opcja lutowania do oryginalnych przewodów głośnikowych, lepsza będzie dokładka / wymiana pinów w kostkach. Wie ktoś jaki jest tam typ pinów?
Początkujący
 
Od: 24 sie 2016, 19:30
Posty: 6

Postprzez Sonek » 26 paź 2017, 17:40

Do tych głośników najlepiej poprowadź normalny przewód głośnikowy, a przez kostkę się przewiercić musisz.
Forumowicz
 
Od: 22 lip 2015, 18:33
Posty: 295 (0/7)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 626, 2001 rok. 2.0 Benzyna 115KM + LPG

Postprzez maciekelga » 27 paź 2017, 06:27

Na pewno nie będę wiercił kostek, co najwyżej to mogę dodać/wymienić piny w kostkach. Nie lubię półśrodków ;) Dlatego szukam jaki typ pinów jest w kostkach, wyglądają jak MQS ale to chyba nie to.
Początkujący
 
Od: 24 sie 2016, 19:30
Posty: 6

Postprzez Sonek » 27 paź 2017, 14:44

Półśrodki to jakieś piny na przewodzie głośnikowym...

Jak chcesz to robić porządnie to rób. RCA z radia do wzmacniacza, z wzmacniacza przewody do zwrotnicy i z zwrotnic do głośników bez żadnych przewodów na piny.
Forumowicz
 
Od: 22 lip 2015, 18:33
Posty: 295 (0/7)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 626, 2001 rok. 2.0 Benzyna 115KM + LPG

Postprzez Bartas07 » 3 lis 2017, 18:12

Siema. Czy coś takiego jak na tej aukcji będzie działać w mojej Mazdzie Premacy 2001r. przed lift ?

http://allegro.pl/zmieniarka-sd-usb-xca ... 56857.html
Mam dokładnie takie samo radio jak w tym linku – MAZDA PREMACY III. Jest tam niby napisane, że przy takim modelu radia trzeba zamówić inną wtyczkę. Jeśli będzie działać to na jakiej zasadzie ? Jak wygląda przełączanie pomiędzy radiem FM a zmieniarką ? I jak zmieniać utwory i foldery ?
Proszę o pomoc, szukam informacji na ten temat ale nigdzie nie mogę dokładnie znaleźć, może kiepsko szukam.
Początkujący
 
Od: 19 sie 2017, 19:17
Posty: 2
Auto: Mazda Premacy 1.8 100KM, przed liftem (2001r.)

Postprzez Marecky96 » 3 gru 2017, 23:26

Czy ktoś z was montował może coś takiego ?

https://www.youtube.com/watch?v=1Q1F-kpEn4I <czarodziej>

Pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 2 gru 2017, 17:08
Posty: 11
Auto: Mazda 6 GG, 1.8 2005

Postprzez szkodnik_byd » 4 gru 2017, 22:53

Jest kilka takich adaptacji opisanych w tym dziale
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5128 (700/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 20 gru 2017, 22:21

Pytanie z rodziny dziwnych / głupich.
Aktywny SUB z 6 można jakoś zaadaptować do auta bez suba?
Strasznie boli mnie brak dynamiki przy niskiej głośności, jak dam głośniej to gra bardzo fajnie (w/g mnie oczywiście) ale rozmawiać już się nie da. Mógłbym wrzucić woofery do tylnych drzwi, ale to dużo roboty.
A z takim subem było by prosto. Wzmacniacz już w bagażniku, podpinam się pod któryś kanał, zasilanie / masę biorę ze wzmaczniacza, wkładam suba w miejsce koła i zrobione – 10 min roboty... Ma to szanse działać?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 20 gru 2017, 22:25

Skąd chcesz brać sygnal i zasilanie?

Jakie auto jaka instalacja
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5128 (700/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 20 gru 2017, 22:41

szkodnik_byd napisał(a):Skąd chcesz brać sygnal i zasilanie?

Jakie auto jaka instalacja


Mazda 2 DJ, już gdzieś tutaj wspominałem co do niej wsadziłem.
Wzmacniacz Alpine MRV-F300 na 8awg z aku.
Głośniki Focal PS165 z przodu, tył OEMowe tekturki. Próbowałem tam już kilka różnych i efekt (w porównaniu do ceny) był niesatysfakcjonujący.
Dlatego też pomyślałem o aktywnym subie. Zasilanie najchętniej wziąłbym z Alpina, a sygnał z dowolnego (najlepszego) miejsca
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 21 gru 2017, 00:35

Przy tym zestawie nie odczujesz suba bose nie warto
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5128 (700/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez airbob » 21 gru 2017, 08:01

Ta Alpina ma 4 kanały. Pewnie wykorzystujesz dwa na przód i dwa na tył. Odepnij tylne głośniki i ewentualnie podłącz pod końcówkę mocy w radiu (jeśli masz standardowe radio). Zwolnione w ten sposób kanały mostkujesz i masz dostępne dla pasywnego suba. Niestety sub bose z modelu GH (pasywny) ma zbyt niską impedancję dla tej Alpine więc pozostaje tylko jakiś "cywilny" sub ale to wyjdzie tylko na dobre bo basu będziesz miał wystarczająco. Sygnał audio należy wziąć z przednich kanałów ponieważ tylne w mazdzie często są okrojone z basu.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez darrecki » 21 gru 2017, 12:03

Gdy będzie przód / tył na różnych wzmacniaczach to dźwięk nie będzie się rozjeżdżał? Sub musi być "w koło", w DJ i bez dodatkowej skrzynki jest mało miejsca w bagażniku. Basu mi trzeba jedynie przy w miarę cichym słuchaniu, później to Focale dają radę.
To Bose z GG można wyrwać za 1/5 ceny czegokolwiek innego
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez airbob » 21 gru 2017, 12:56

darrecki napisał(a):Gdy będzie przód / tył na różnych wzmacniaczach to dźwięk nie będzie się rozjeżdżał?


Jeśli nie pomylisz kam]nałów L i P to będzie ok. Ewentualnie można eksperymentować z biegunowością na tylnych lub przednich głośnikach (zamiana + z – tylko parami F lub R ) w celu uzyskania jeszcze lepszego efektu.

Fabryczny sub z gg/gy ma wejście różnicowe sygnału i raczej nie ma filtrów na pokładzie bo filtrowanie robi główny (wcześniejszy) wzmacniacz bose w tym systemie. Czyli sub będzie grał pełnym pasmem. Kolejnym problemem jest brak sumy L i P ale to jeszcze da się zrobić w miarę w prosty sposób (sumator rezystancyjny).
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez darrecki » 21 gru 2017, 14:01

Czyli jakby przód puścić przez Alpine, tył OEM a Sub zmostkować na Alpine (kanały tył) to będzie to grać? Rozumiem, że wtedy potrzebny sub pasywny?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez airbob » 21 gru 2017, 14:22

Tak
Tak, pasywny.
Trzeba pilnować impedancji suba aby nie była niższa niż dopuszcza producent wzmacniacza. Zazwyczaj 4ohm dla połączenia mostkowego.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez darrecki » 21 gru 2017, 15:55

To ostatnie juz pytanie w takim razie:
Czy cos takirgo wystarczy?
https://www.ebay.co.uk/itm/Focal-Perfor ... SwcgZZlCk2
+
https://www.ebay.co.uk/itm/Universal-16 ... 0677.m4598
Czy jeszcze cos bedzie potrzebne (oprocz kabli oczywiscie)
I czy ma szanse to grac?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 21 gru 2017, 16:17

Trudno powiedzieć jak będzie się zachowywał ten głośnik w małej objętości – litrów jest tam niewiele, jednak biorąc pod uwagę fakt sporej rezerwy mocy to powinno być ok

Warto jednak sprawdzić jak się sprawuje dość mocny głośnik w małych zamkniętych obudowach
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5128 (700/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 21 gru 2017, 17:51

Jest jakiś limit "litrowy" w zależności od wielkości woofera?
Bo mogę też zrobić na zamówienie – pod wymiar
https://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Spare-wh ... Swx2dYHZ31
I tam wsadzić głośnik wedle uznania, od 8-12 cali.

Podziękował panowie, po nowym roku będę dłubał.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 1610 (23/66)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje