Sterowanie radiem przy kierownicy – 323, 626, Premacy

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Artur_Duda » 6 gru 2016, 20:16

Mili państwo
Dla tych którzy lubią się bawić i nie boją się wyzwań krótki instruktarz jak przerobić oryginalne sterowanie radia przy kierownicy do nie oryginalnego radia.
Otóż zazwyczaj radio wyposażone w funkcję sterowania z kierownicy działają na zasadzie odpowiedniej oporności czyli np aby podgłosić radio x należy przyłożyć opór 20k om a żeby przyciszyć trzeba przyłożyć opór 50k om.
Czasem radia (i tu posłużę się przykładem radia jaki posiadam osobiście) mają programowalne wartości oporów. Niestety system sterowania w Maździe ma bardzo zbliżone wartości oporów i moje radio nie rozróżniało ich, tak więc zostałem zmuszony do przeróbki sterowania.
Sterowanie po zdemontowaniu z kierownicy wygląda tak:
Obrazek
Przystępujemy do rozbiurki sterowania
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poniżej widzimy rezystory które należy wylutować (można też przy okazji wylutować również kable)
Obrazek
Tak to wygląda po demontażu
Obrazek
Teraz cała zabawa :)
do otworu 1 <> 2 dajemy opornik 50k om
do otworu 1 <> 4 dajemy opornik 300k om
do otworu 1 dajemy przewód sterowania 1
do otworu 3 dajemy przewód sterowania 2
do otworu 1 dajemy opornik 500k om który lutujemy z przewodem sterowania przycisku source
do otworu 3 dajemy przewód sterowania przycisku source
Obrazek
tak to mniej więcej powinno wyglądać po zlutowaniu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozostaje poskładać całość i gotowe :)
Obrazek
Sprawdzamy czy czy opory są takie jak chcemy i montujemy :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miłej zabawy :)
Ostatnio edytowano 7 gru 2016, 07:31 przez Artur_Duda, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 wrz 2016, 07:33
Posty: 21 (0/3)
Skąd: Limanowa
Auto: Premacy 2.0

Postprzez szkodnik_byd » 6 gru 2016, 23:49

Bardzo fajny poradnik, dodaj tylko w tytule iż sprawa dotyczy, modeli 323, 626 i premacy
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5130 (700/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez Spid » 1 sty 2017, 16:08

Witam mam pytanko posiadam radio alpine 9872 r i chce podlaczyc do sterowania w kierownicy w mazdzie 323f bj 99r. Tylko alpine ma sterowanie cyfrowe czy analogowe. Czy moge tak jak ty przerobic pilot czy raczej musze zakupic specjalny modul?
Jak wygladaja kable (kostka) ktore są odpowiedzialne za sterowanie radiem u mnie po wyjęciu nie orginalnego radia są dwa białe wtyki (kostki)
Początkujący
 
Od: 17 sty 2016, 23:08
Posty: 1
Auto: Mazda 323f BJ

Postprzez aqaz » 26 sie 2017, 10:31

Co jest nie tak z moim pilotem, że wszystkie przyciski robią to samo, czyli zmieniają źródło dźwięku?
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2017, 11:28
Posty: 139 (0/2)
Auto: 1.8 100km, 2001

Postprzez simont » 29 lis 2017, 16:28

Witam mam taki sam problem jak kolega powyżej. Cokolwiek nacisnę na pilocie radio fabryczne zmienia źródło dźwięku (source). Ktoś ma pomysł w czym problem?
Początkujący
 
Od: 13 wrz 2015, 12:53
Posty: 11
Auto: Mazda Premacy Active 1,8 FP 2000r + lpg

Postprzez Dave » 18 lut 2018, 00:41

Ale, na radiach fabrycznych? Czy na jakiś innych?
Była MAŹDZINKA 323C BA 1,3 B3, 323F BA 1,8 BP
Jest: MPV LW 2.0 z podtlenkiem gazu
Yaris 1.0 '99 MIĘTUS ;)
Mazdolot
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 1 sie 2013, 21:59
Posty: 1173 (329/100)
Skąd: Bydgoszcz, Pruszcz k./Gostycyn
Auto: Obecnie: Mazda MPV LW 2.0 FS-DS '00
Toyota Yaris 1.0 '99 MIĘTUS
Kiedyś: Mazda 323c BA 1.3 '94
Mazda 323f BA 1.8 '94

Postprzez aqaz » 18 lut 2018, 08:54

oczywiście, że fabrycznych
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2017, 11:28
Posty: 139 (0/2)
Auto: 1.8 100km, 2001

Postprzez Dave » 18 lut 2018, 15:11

A robiłeś pomiar odporności?
Ja mam radio 2DIN MP5 7002 z Aliexpress. Auto to Mazda MPV i niby kable są w instalacji, ale do kostki radia nie dochodzą. Mimo to z radia polecałem kablem do kostki i działa. Ale tylko do momentu wyłączenia radia, potem niby pamięta ustawienia, ale nie reaguje. Obrazek
Była MAŹDZINKA 323C BA 1,3 B3, 323F BA 1,8 BP
Jest: MPV LW 2.0 z podtlenkiem gazu
Yaris 1.0 '99 MIĘTUS ;)
Mazdolot
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 1 sie 2013, 21:59
Posty: 1173 (329/100)
Skąd: Bydgoszcz, Pruszcz k./Gostycyn
Auto: Obecnie: Mazda MPV LW 2.0 FS-DS '00
Toyota Yaris 1.0 '99 MIĘTUS
Kiedyś: Mazda 323c BA 1.3 '94
Mazda 323f BA 1.8 '94

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje