Wejście Aux w naszych Mazdach

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez mily200 » 29 lis 2011, 16:16

kamyko79 napisał(a):




Witajcie Mazdowicze :) .
Na wstępie chciałbym podziękować koledze SZARADEK , bo bez niego nie udało mi się by wyprowadzić Aux in w mojej madzi 6 przedlifcie <jupi> i cieszę się ,że nie wrzucił mnie do spamu, bo dziennie otrzymywał ode mnie nawet po 3maile :D
A więc tak, chciałbym przedstawić fotorelację z podłączenia wejścia Aux in, w moim radiu ,ale zanim zabrałem się za przeróbki przeczytałem całe forum PL, trochę forum UK,US a nawet RUS.
jak już miałem radio w domu,na spokojnie je rozkręciłem ,musiałem wyciągnąć płytę PCB ,ostrożnie odgiąć zabezpieczenie w tym miejscu
Obrazek
WSZYSTKIE FOTKI RADIA, SĄ MOJEGO AUTORSTWA I JAKIEKOLWIEK PRZERÓBKI W WASZYCH RADIACH BIERZECIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ;P
jeżeli nie posiadacie umiejętności i sprzętu (odpowiedniej lutownicy) skorzystajcie z jakiegoś servisu RTV,ja tak zrobiłem i zapłaciłem 10zł, nie wielkie pieniądze ale przynajmniej płyty PCB nie zachlapałem cyną ze względu na bardzo małe podzespoły na tej płytce
Moje radio
Obrazek
Moje CD
Obrazek
to co trzeba zrobić,przylutować 2 zworki (kabelek ,drucik) w tych miejscach,strona A
Obrazek
strona B
Obrazek
i jeszcze druga zworka na stronie A
Obrazek
Na tym forum dużo pisało się że, przy złączu CN702 w L716 trzeba wstawić zworkę lub rezystor 000
Obrazek
w moim przypadku nic to nie pomogło, ta zworka w L716,ona prawdopodobnie jest do Xcl-a .
Na znanym serwisie aukcyjnym bez problemu można znaleźć złącze BLD na 16pinów ,które idealnie pasuje w CN702 <spoko>
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... in2x8.jpg/ takie złącza stosuje się przy komputerach stacjonarnych, do podłączenia złącza BLD i kabelka z Jack 3,5m najlepiej mieć coś takiego
Obrazek
Obrazek takie wsuwki można wygrzebać z jakiegoś starego kompa :D
samo podłączenie nie jest trudne
Obrazek
a do pinu `i` i `o` wstawiamy rezystor 22ohm, w moim przypadku nie zadziałało podwójne kliknięcie na przycisk CD i pojawienia się funkcji RSES <płacze>
Obrazek
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... or22k.jpg/
Obrazek
Gdy miałem już wszystko polutowane ,to musiałem jeszcze nagrać płytę w formacie CD nagrałem 75minut płytę bez dźwięku :D po co -zaraz wyjaśnię. Jeżeli włączę radio i słucham jakiejkolwiek stacji radiowej i mam podłączony telefon jako np:zestaw głośnomówiący <spoko> lub mp3 do słuchania muzy, mam efekt muzycznej sieczki <rotfl> dwa źródła graję na tych samych głośnikach i nie ma możliwości (na razie)
odseparowania tego <płacze> ,ale płyta którą nagrałem bez dźwięku umożliwia mi to :D


ja pobawiłem się jeszcze z jednym przelutowaniem rezystorek z R617 do R616
Obrazek
Obrazek
bo była opcja pojawienia się RSES ale nie udało się,jedyne co się zmieniło to to że po włączeniu radia pojawiało się Hello a teraz jest Obrazek<czarodziej> koszt przelutowania 5zł


ogólny koszt tej przeróbki to jakieś 30zł ,czy warto ? ja myślę że tak za nie wielką kasę mam auxa w przedlifcie <serduszka>




Niestety przez nieprawidłowe linki nie mogłem wszystkich zdjęć załączyć :(
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2017, 20:12
Posty: 1844
Auto: Premacy Sportive

Postprzez airbob » 14 gru 2011, 21:01

Podaję tutaj informację która może zainteresować kilka osób, mianowicie w radiu bez bose o symbolu CR-YM4272KA da się aktywować RSES, robi się to tak samo jak w jednostkach bose. Właśnie to sprawdziłem osobiście.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez iwi » 27 lut 2012, 16:28

Czy orientuje się ktoś z Was co jest fabrycznie podłączone w M5 do gniazda CN702
Obrazek
we wtyczce są tylko 4 piny:
– RSES/AUX Count (3)
– Masa do głośników (9)
– głośnik lewy wejście (11)
– głośnik prawy wejście (13)

Odłączyłem ten kabel od radia i nawigacja działa. Nie widzę, żeby coś przestało działać – więc czy ten kabel jest gdzieś podłączony?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 lip 2011, 23:33
Posty: 404 (0/5)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel 2006r. 150KM
6,5-8,0l / 100km
230000km

Postprzez airbob » 27 lut 2012, 22:49

Jak dla mnie to masz po prostu wejście AUX, szukaj drugiego końca tego kabla.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez iwi » 28 lut 2012, 10:46

no właśnie nie mam, bo MEDIA przycisk na radiu nie działa.
A ten kabel wchodzi gdzieś i znika w plątaninie kabli. Po stronie pasażera jest parę kostek wpiętych w zaślepki ale żadna nie jest podobna do tego gniazda CN702.
Ale po coś musi być ten kabel zrobiony.
Skoro to nie nawigacja to może być jeszcze zmieniarka zewnętrzna lub moduł telefonu.
Orientuje się ktoś gdzie tego szukać? Gdzie Mazda montuje te moduły?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 lip 2011, 23:33
Posty: 404 (0/5)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel 2006r. 150KM
6,5-8,0l / 100km
230000km

Postprzez MrclPL » 6 lut 2013, 20:22

Witam serdecznie. Nikt nie chce kupić Mazdy 2, więc może ja nią będę jeździł. Lubię muzykę i podbicie bassu, więc mam kilka planów. Podpytalem już jakiś czas na forum w kilku kwestiach. Nie mogę odpuścić tematu, że głupi xCarLink kosztuje 3-4 stówy – wszystko aby posłuchać kryzysowej narzeczonej bądź małgośka mówią mi.

No nic, przemęczyłem internet, allegro, co tylko mogłem. Googlowałem.
1. Nie jestem elektronikiem, aczkolwiek na chłopski rozum można wywnioskować, że w każdym radiu mamy coś, co przetwarza moc sygnału, aby był mocniejszy(logiczne) i wszystko to szło na głośniki. Powiedzmy, że jest to końcówka mocy. Interesują nas stany przed końcówką i po. Przed końcówką mocy dźwięk jest przesyłany cicho i generalnie cały czas z takim samym napięciem, kierowany od źródła. Za końcówką mocy mamy kable, nastepnie głośniki – sygnał jest już mocniejszy, o jego mocy decyduje informacja przesłana końcówce.
I teraz uwaga – opcja ta odpada – trzeba lutować, kombinować, grzebać w środku. Nie na moją głowę.

2. Spójrzmy dalej. Radio z Mazdy 2 DY to Panasonic CR-YM0270K. Wyjściem dźwięku póki co się nie interesujemy, bo nie opisuję jak montowałbym wzmacniacz + konwertery audio do kanałów. Interesuje nas wejście. Mamy do tego wtyczkę żeńską – nazywa się CN702 i ma 16 pinów. Używa się jej aby podłączyć xCarLink, czyli jakieś tam źródło tego dźwięku, być może da się również zmieniarke – nie ważne.

Obrazek
Radio Panasonic CR-YM0270K

Obrazek
Wtyczka żeńska CN702 16pin

3. Teraz daję schemat z service manuala(poniżej link do całego, na pierwszych stronach każą płacić)
[*]https://docs.google.com/file/d/0B0Bo-zbILrMOeGhzY0pvQlFPNFk/edit

Obrazek
Pinout wtyczek [jakich?] radia CR-YM0270K

4. Jak widać mamy po prawo pod pinami od c do f kanały służące do przesyłu sygnału audio. Teoretycznie możnaby podłączyć do tego zwykłą wtyczkę jack i powinno działać, aczkolwiek myślę, że są w tym temacie schody, ponieważ przycisk MEDIA z tego co pamiętam po zwykłym przyciśnięciu nie działa, jeśli nie ma nic podłączonego. Stąd trzeba dać elektronice wiadomość, że coś tam mamy podłączone(być może starczy sam sygnał audio, tego nie wiadomo). Wtedy dostrzegłem schemat trudniejszy do zrozumienia(przypominam że nie jestem elektronikiem).

Obrazek
Opisanie działania pinów na wtyczce CN702

Jak widać na opisie po prawo, mamy AUX lewy i prawy(wg poprzedniego schematu masy są obok, bądź są jedną główną masą).
Dodatkowe info(czyli że w jakimś tam modelu się da):
http://www.caraudiogroup.com/knowledge_base/car_audio_stereo_practical_instruction_00002.html

Konkretnie obrazek ostatni, czyli
Obrazek

Mimo, że wtyczka jest inna to wydaje mi się, że jest szansa nie płacić 3-4 stów a zrobić wejście AUX do dwójki w dobrej cenie.
Nie mogę obiecać, że pójdę do przodu z pomysłem – być może auto zostanie sprzedane, wiec po co tyle zachodu.
Dane dostarczę elektronikowi(gość jest ogarnięty, poważnie, często proszą go o pomoc ludzie z całej polski) i może coś wymyśli(nie chcę poprostu [tiiit] zabawy głupim błędem).
Mogłem źle umieścić temat, proszę o wybaczenie bądź przesunięcie. Sprawa jest pod wielkim znakiem zapytania, aczkolwiek moim zdaniem są szanse. Elektronik powiedział, że aby wyprowadzić AUX trzeba albo odblokować tą możliwość w radiu, albo gdy nie ma wtyczki – doprowadzić dźwięk przed końcówki mocy(co jego zdaniem jest debilizmem, tak samo jak wyprowadzanie niskiego sygnału przed końcówkami). Tutaj mazda daje nam możliwość zrobienia to w normalny sposób, bez ingerowania w elektronike, a samo wykorzystanie pinout'u.
Nie pogardzę informacjami na temat podłączenia xCarLink'a do tego radia – jak doprowadzane jest do niego zasilanie, czy łączy się z radiem większą ilością kabli niż jeden. Być może to zwykły transmiterek z USB czy kart na audio, a AUX w nim to tylko tani dodatek.
Początkujący
 
Od: 21 paź 2012, 10:52
Posty: 18
Auto: Mazda 2 DY lift

Postprzez Wojtek » 6 lut 2013, 22:12

viewtopic.php?f=28&t=128097&hilit=aux+in

ale kazde podejscie sie liczy
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez MrclPL » 6 lut 2013, 22:27

W tamtym temacie jest wiele podobieństw.
Początkujący
 
Od: 21 paź 2012, 10:52
Posty: 18
Auto: Mazda 2 DY lift

Postprzez Wojtek » 6 lut 2013, 22:29

sam takie kabelki robilem i dzialaja... ;)
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17163 (116/403)
Skąd: UK
Auto: Skoda Rapid 1.2 SE-L 110KM
Seat Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez MrclPL » 6 lut 2013, 22:43

Najbardziej martwi mnie, że nie działa to tak jak trzeba. Dostajemy dźwięk na głośniki na zasadzie wzmacniacza, w tle może grać co chce. Ja chcę wykorzystać MEDIA.
Początkujący
 
Od: 21 paź 2012, 10:52
Posty: 18
Auto: Mazda 2 DY lift

Postprzez airbob » 8 lut 2013, 14:16

To dorzucę jeszcze jedno info, na tym radiu nawet xcl nie działa.
Możliwe że jest szansa to obejść ale klient odpuścił temat i nie dał mi powalczyć.

Swoją drogą twój elektronik ma ciekawe podejście
"doprowadzić dźwięk przed końcówki mocy(co jego zdaniem jest debilizmem, tak samo jak wyprowadzanie niskiego sygnału przed końcówkami)"
Chyba że coś pokręciłeś.

"Przed końcówką mocy dźwięk jest przesyłany cicho i generalnie cały czas z takim samym napięciem, kierowany od źródła."
Jest to nieprawda, właśnie poziom tego sygnału się zmienia i w ten sposób jest realizowana regulacja głośności

"Za końcówką mocy mamy kable, nastepnie głośniki – sygnał jest już mocniejszy, o jego mocy decyduje informacja przesłana końcówce"
Tutja jest zwykła analogowa końcówka mocy i nie ma cyfrowego sterowania.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez MrclPL » 9 mar 2013, 15:26

Dałem sobie spokój z tym. Będę się męczył z transmiterem FM. Temat do zamknięcia.
Początkujący
 
Od: 21 paź 2012, 10:52
Posty: 18
Auto: Mazda 2 DY lift

Postprzez szkodnik_byd » 1 maja 2013, 21:34

miły a jak by tak prze-edytować pierwszy post tak aby zdjęcia się logowały było by bardziej czytelnie co ??
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5130 (701/336)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez mily200 » 1 maja 2013, 21:48

później zrobie :)
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2017, 20:12
Posty: 1844
Auto: Premacy Sportive

Postprzez brut_all » 6 cze 2013, 14:45

Odświeżę temat bo też mnie ta kwestia męczy – to powinna być prosta sprawa, wtyczka i tyle bez jakichś lutowań po płytce z miernym efektem i kombinowaniem potem z podwójnym dźwiękiem.

Na tym filmiku gostek ładnie demonstruje podłączenie prostego kabla (nie ma nic o zmianach w radiu, ale kto wie): http://www.youtube.com/watch?v=x9I9KDNUs4Y

Do tego znalazłem fotorelacje, podobna do tej naszej prędzej wymienionej, tylko aktywacja AUX załatwiona jest zmostkowaniem 2 pinów we wtyczce: http://www.torontomazda3.ca/forum/showt ... d-for-free! I też niby wszystko śmiga.

Może ktoś coś takiego ostatnio wypróbował, bo cisza w temacie AUX ostatnio? No i jak to wygląda w wersji po lifcie w M3, to mnie najbardziej interesuje.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 lut 2010, 10:38
Posty: 69
Skąd: Szczecin/Gutowiec
Auto: Mazda3 BK '06 LF, top sport

Postprzez jafima » 11 cze 2013, 21:42

Ja również dosyć niedawno wałkowałem temat tego wyjścia do m3. Niestety bez efektu... Mianowicie lutowanie na płycie jest możliwe w m6. Ja po rozkręceniu swojego radia i zapasowego niestety nie odnalazłem co można by połączyć na płycie głównej i kolega który pomaga na forum po przesłaniu mu fotek również nie wiedział jak do tego podejść... Zwykłe połączenie zworek i wyprowadzenia kabla aux u mnie nic nie dało. Jest kilka wpisów osób którym udało się to zrobić w m3 bez większych problemów, ale i niestety tyle samo osób które tak jak ja nie rozwiązały problemu. Moim zdaniem można by próbować opcji wypuszczenia kabla i połączenia 2 pinów ze sobą w radiach które mają przycisk media. W innych tape/md nie działa.
Początkujący
 
Od: 15 lut 2011, 13:47
Posty: 5

Postprzez airbob » 11 cze 2013, 22:46

Chciałeś mieć wejście czy wyjście AUX ?
Wyjście AUX da się zrobić w każdym radiu.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez brut_all » 11 cze 2013, 23:31

Ja już próbowałem u siebie według tego najpopularniejszego przepisu, polift się zgadza, ale niestety mam TAPE/MD a nie AUX na przycisku, a niby to przesądza sprawę łatwego podłączenia :( .
Już amerykańskie fora przeglądałem http://www.torontomazda3.ca/forum/showt ... d-for-free! i rosyjskie (tu jakoś inaczej to podłączają) http://translate.googleusercontent.com/ ... bVODtU7MPQ ale raczej i tak kicha w moim przypadku.

Nawet na gotowy kabelek się natknąłem na ebayu http://www.ebay.com/itm/Mazda-Aux-cable ... 0906311985.

No szkoda, taka niby prosta rzecz a nie dali i brakuje mp3 w autku, może kiedyś chociaż tego głupiego xcarlink'a podepnę.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 lut 2010, 10:38
Posty: 69
Skąd: Szczecin/Gutowiec
Auto: Mazda3 BK '06 LF, top sport

Postprzez kerfi » 16 cze 2013, 18:09

A jak jest z M3 przed liftem? Uda się zrobić coś podobnego? Czytałem mnóstwo wątków i nie zauważyłem jeszcze tego rozwiązania. Mazda z 2005r z CD/MP3 i przyciskiem TAPE/MD. Radia jeszcze nie wyciągałem, bo najpierw szukam czy to wgl jest możliwe. Dodam jeszcze, że mam zainstalowany zestaw głośnomówiący do nokii (nie testowałem), który pewnie jest jakoś podłączony do radia. Może jest jakaś możliwość podpięcia się zamiast tego zestawu?

PS: jestem nowy na forum. Witam wszystkich! :)
Początkujący
 
Od: 16 cze 2013, 18:00
Posty: 8
Auto: Mazda 3, 2005, 1.6 MZ-CD 110KM

PostTen post został usunięty przez predator_hunter 12 wrz 2013, 18:46.
Powód: pomyłka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje