Problem ze wzmacniaczem + wyjcie na RCA

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez damianww » 18 lip 2016, 23:20

Witam. Mam taki problem. Otóż posiadam subwoofer z wbudowanym wzmarniaczem. Po podłączeniu kabelków : czerwony do + na akumulatorze, oraz czarny na – w akumulatorze (próbowałem też na częsci karoserii samochodu) NIE zapala się dioda POWER. Dorzucam zdjęcie. Czy powinienem co podłączyć jeszcze, czy co jest nie tak z moim zestawem? A może muszę jeszcze podłączyć kabelek REM do radia ( wybudzanie ) ?
https://zapodaj.net/1e7c60e85392d.jpg.html


A drugie pytanie odnosnie adaptera. Nie posiadam chinchy więc musze sobie jakos poradzic i mam nadzieje, ze mi pomozecie. Otoz znalazlem dwa rodzaje adapterow:

http://allegro.pl/sinuslive-hl406-adapt ... 99754.html


http://allegro.pl/wyjscie-adapter-rca-n ... 23722.html



Pierwszy rodzaj sie wlutowuje w radio, natomiast drugi podłącza się pod kostkę (bez lutowania).


Czy w mojej nazdzie 6 2006 po lifcie mozna się wpiac takim adapterem bez lutowania (druga aukcja)?
Pomozcie mi, bo subwoofer juz pol roku przewala mi sie w bagazniku :( Pozdrawiam, Damian!



EDIT: Znalazlem jeszcze adapter z kabellkiem REMOTE (do wybudzania wzmaka). Co o tym sadzicie?

http://allegro.pl/wyjscie-na-wzmacniacz ... 18398.html
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 18 lip 2016, 23:51

Przecież w tym wzmacniaczu na subie masz wejścia Hi-Input. To tak jak byś miał już wbudowany adapter RCA, czyli możesz to podłączyć bezpośrednio pod głośniki.
Nie jest to tak dobre rozwiązanie jak wyprowadzenie RCA z fabrycznego radia, ale za to jest to najtańsza opcja.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 08:26

airbob napisał(a):Przecież w tym wzmacniaczu na subie masz wejścia Hi-Input. To tak jak byś miał już wbudowany adapter RCA, czyli możesz to podłączyć bezpośrednio pod głośniki.
Nie jest to tak dobre rozwiązanie jak wyprowadzenie RCA z fabrycznego radia, ale za to jest to najtańsza opcja.


Dzięki kolego za wyjaśnienie do czego służy właśnie te tajemnicze wejście :) Ale zauważ, że obok mam również wejście na chinche, czyli mam rozumiec ze mam dwie opcje od wyboru. A, żeby wzmak wlączał sie wraz z radiem to i tak musze podlaczyc wybudzenie pod radyjko (REM). No i podobno przez high input jest duzo znieksztalceń, więc lepiej chyba jednak kupic adapter pod RCA i zawieźć do kogoś kto mi podlutuje/samemu podlutować? Bo w takim adapterze odrazu wybudzanie jest


A ta dioda POWER ni swieci bo..?
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 19 lip 2016, 08:44

damianww napisał(a):czyli mam rozumiec ze mam dwie opcje od wyboru


Dokładnie tak.

damianww napisał(a):musze podlaczyc wybudzenie pod radyjko (REM)


To chyba oczywiste. W Mazdzie ten sygnał jest dostępny w kostce radia lub w zapalniczce. Robi się aktywny po przekręceniu kluczyka niezależnie czy radio jest włączone. Temat już był omawiany.

damianww napisał(a):przez high input jest duzo znieksztalceń, więc lepiej chyba jednak kupic adapter pod RCA


Tak jak napisałem Hi-Input to to samo co adapter RCA tylko już zabudowany wewnątrz wzmacniacza. Po co Tobie jeszcze jedno pudełko na instalacji. Rzeczywiście pogarsza to jakość sygnału.
Żeby mieć prawdziwe RCA, należy je wyprowadzić ze środka radia.

damianww napisał(a):Bo w takim adapterze odrazu wybudzanie jest


No to jedyne co ma więcej od tego co jest wbudowany wewnątrz wzmacniacza.

damianww napisał(a):A ta dioda POWER ni swieci bo..?


Bo nie masz podłączonego REM ? Podłącz tam na chwilę +12V i zaświeci.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 09:08

airbob napisał(a):Tak jak napisałem Hi-Input to to samo co adapter RCA tylko już zabudowany wewnątrz wzmacniacza. Po co Tobie jeszcze jedno pudełko na instalacji. Rzeczywiście pogarsza to jakość sygnału.
Żeby mieć prawdziwe RCA, należy je wyprowadzić ze środka radia.




Od byłem, sprawdziłem, działa :D To teraz zostało mi adapter kupić. Bo zeby High Input podłączyć to musze się dobrać do głośników = rozebrać drzwi, a raz rozebrane juz beda trzeszczały :/

Czy moze cos zle mowie to wyprowadz mnie z bledu?


EDIT: Wezme sie juz za przeprowadzenie kabli, to juz beda tylko czekały <oczy>
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 19 lip 2016, 10:06

Żeś się uparł na ten adapter, chcesz wydać kasę to daj na głodujących.

Kable głośnikowe masz też przy radiu a tam właśnie chcesz podpiąć ten adapter.
W twoim wykonaniu by to wyglądało tak: przy radiu podłączasz adapter a następnie z adaptera do bagażnika lecisz kablami RCA.
Z wykorzystaniem wejścia Hi-Input: podłączasz się do kabi głośnikowych za radiem i lecisz do bagażnika.

Czyli wychodzi na to samo z tą różnicą że nie kupujesz adaptera RCA i kabla RCA.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 10:31

airbob napisał(a):Żeś się uparł na ten adapter, chcesz wydać kasę to daj na głodujących.

Kable głośnikowe masz też przy radiu a tam właśnie chcesz podpiąć ten adapter.
W twoim wykonaniu by to wyglądało tak: przy radiu podłączasz adapter a następnie z adaptera do bagażnika lecisz kablami RCA.
Z wykorzystaniem wejścia Hi-Input: podłączasz się do kabi głośnikowych za radiem i lecisz do bagażnika.

Czyli wychodzi na to samo z tą różnicą że nie kupujesz adaptera RCA i kabla RCA.


Kabel juz mam. Zalezy mi na jakosci. Chce miec mozliwie najwieksza, a na hi input trace. Czemu tak odradzasz mi ten adapter?


A wybudzanie z zapalniczki to ten niebieski kabel? Bo są tam dwa o ile pamietam.


Jeżeli ni strace tragicznie na jakości too.. gdzie dostać taką końcówkę?
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 19 lip 2016, 11:19

damianww napisał(a):Zalezy mi na jakosci.


Widzę że nic nie rozumiesz z tego co pisałem. Każde z tych rozwiązań oferuje taką samą jakość.
Chcesz mieć dobrą jakość to wyprowadź RCA z przedwzmacniacza z radia.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 11:28

airbob napisał(a):
damianww napisał(a):Zalezy mi na jakosci.


Widzę że nic nie rozumiesz z tego co pisałem. Każde z tych rozwiązań oferuje taką samą jakość.
Chcesz mieć dobrą jakość to wyprowadź RCA z przedwzmacniacza z radia.



Czyli mowiac w skrocie rozebrać radio, znaleźć schemat i przylutowac kable prowadzace do konwentera? Potem podlaczyc chinche, wybudzenie pod zapalniczke, a +12v i mase na akumulator. Tak ? <oczy>
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 19 lip 2016, 12:55

damianww napisał(a):Czyli mowiac w skrocie rozebrać radio, znaleźć schemat i przylutowac kable prowadzace do konwentera? Potem podlaczyc chinche, wybudzenie pod zapalniczke, a +12v i mase na akumulator. Tak ? <oczy>


Tak. To najbardziej profesjonalne podejście do sprawy, jeśli sobie sam poradzisz.
Nie umniejszając twoim zdolnościom, śmiem wątpić że sobie z tym poradzisz.

A jeśli chcesz prościej (ale jakościowo gorzej), to oprzeć instalację na wejściu Hi-Input, wbudowanym we wzmacniacz. Ten sposób jest równoważny jakościowo z zastosowaniem konwertera RCA.
Piszę to po raz ostatni.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 12:57

airbob napisał(a):
damianww napisał(a):Czyli mowiac w skrocie rozebrać radio, znaleźć schemat i przylutowac kable prowadzace do konwentera? Potem podlaczyc chinche, wybudzenie pod zapalniczke, a +12v i mase na akumulator. Tak ? <oczy>


Tak. To najbardziej profesjonalne podejście do sprawy, jeśli sobie sam poradzisz.
Nie umniejszając twoim zdolnościom, śmiem wątpić że sobie z tym poradzisz.

A jeśli chcesz prościej (ale jakościowo gorzej), to oprzeć instalację na wejściu Hi-Input, wbudowanym we wzmacniacz. Ten sposób jest równoważny jakościowo z zastosowaniem konwertera RCA.
Piszę to po raz ostatni.


Ale jeżeli dam radyjko i schemat jakiemus profesjonaliscie to on to zrobi. Aczkolwiek jezeli sie ni da to najwyzej podlacze pod te glosniki. Raz jeszcze zapytam: wzbudzanie zapalniczki to ten niebieski kabel?

Ju czuje ze docieramy do konca i 3/4 juz iwem :D



EDIT: Chodzilo o to ze nei ogarnialem, ze konwenter RCA mozna podlaczyc i pod glosniki i pod plytke radia. Stad te nieporozumienia. Wybacz <oczy>
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez airbob » 19 lip 2016, 13:14

damianww napisał(a):Ale jeżeli dam radyjko i schemat jakiemus profesjonaliscie to on to zrobi.


Jeśli to będzie profesjonalista to sam będzie wiedział jak to zrobić a jak "kopier" to bez schematu nie ruszy.

damianww napisał(a):wzbudzanie zapalniczki to ten niebieski kabel?


A nie wiem jaki tam jest kolor. Są tam dwa przewody. Jeden to masa a drugi to +12V pojawiające się po przekręceniu kluczyka. Taką samą funkcjonalność ma przewód REM w głównej wiązce radia. Poszukaj rozpiski złącza radia i tam będzie.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1443 (0/26)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez damianww » 19 lip 2016, 13:17

airbob napisał(a):
damianww napisał(a):Ale jeżeli dam radyjko i schemat jakiemus profesjonaliscie to on to zrobi.


Jeśli to będzie profesjonalista to sam będzie wiedział jak to zrobić a jak "kopier" to bez schematu nie ruszy.

damianww napisał(a):wzbudzanie zapalniczki to ten niebieski kabel?


A nie wiem jaki tam jest kolor. Są tam dwa przewody. Jeden to masa a drugi to +12V pojawiające się po przekręceniu kluczyka. Taką samą funkcjonalność ma przewód REM w głównej wiązce radia. Poszukaj rozpiski złącza radia i tam będzie.



Okej i na schemacie mysle, ze tez powinno byc jaki kabel odpowiada za ktory glosnik? To najwyzej do tych glosniczkow podlacze :)
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez damianww » 27 lip 2016, 11:26

Ok podlaczylem konwenter pod radio, wzbudzanie pod zapalniczke i przeprowadzilem wszystko do bagaznika. Patrzylem i subek działa i ładni gra. Tylko ni mam pojecia ktoredy przeprowadzic kabel od akumulatora do bagażnika? Wiecie może którędy najłatwiej? Pozdro!
Początkujący
 
Od: 15 mar 2016, 23:22
Posty: 27 (13/0)

Postprzez Marine_4000 » 2 sie 2016, 20:14

Lewym progiem będzie najłatwiej.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 424 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje