[Mazda3/Mazda6] Przebudowa oryginalnej nawigacji.

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez wsebastian » 6 kwi 2017, 18:14

Program sterujacy masz na myśli to ; Xposed Framework i aplikacji Battery Shutdown Manager ?
I jeszcze jedno pytanie:Czy w takim wypadku moge bezpiecznie wybudzac tablet podajac oryginalnym kablem napiecie po stacyjce?
Początkujący
 
Od: 8 sie 2016, 17:30
Posty: 12
Skąd: Żory
Auto: GY 2.0 147KM 2005

Postprzez Dany83 » 7 kwi 2017, 06:27

wsebastian napisał(a):Program sterujacy masz na myśli to ; Xposed Framework i aplikacji Battery Shutdown Manager ?
I jeszcze jedno pytanie:Czy w takim wypadku moge bezpiecznie wybudzac tablet podajac oryginalnym kablem napiecie po stacyjce?

Ja akurat miałem na myśli program sterujący który sam napisałem. bo on realizuje więcej funkcji niż tylko symulacja ładowania ;) Ale oczywiście, tak jak wspomniałeś, Xposed i BatteryShutdownManager także załatwi sprawę. Xposed mogę polecić osobom, które korzystają z CM lub LineageOS, ponieważ symulacja ładowania działa tylko na Stock ROMach.
Jeśli ROM który używasz powoduje wybudzenie po podpięciu zasilania to można to wykorzystać, sam tak robiłem na początku przygody z projektem. Niestety, jak napisałem wcześniej, wtedy traci się funkcje OTG. Aktualnie starowanie mam tak zrobione, że po otwarciu windy załączany jest obwód USB i zasilania do huba aktywnego, mój program sterujący na tablecie rozpoznaje pojawienie się urządzenia na porcie USB i wybudza tablet. Analogicznie w drugą stronę.
Początkujący
 
Od: 12 wrz 2013, 06:45
Posty: 21 (1/1)
Auto: Mazda 6 GG MZR-CD, 2004 r., 121KM

Postprzez bartek211091 » 15 kwi 2017, 23:47

Koledzy mam wielki problem z wyjenciem panelu monitorka navigacji w celu jej przerobienia... ;( wyjmuje element z meijscem na kubki, następnie element zapalniczka, później cały panel radia z pokrętłami od klimatyzacji... Odkrecam 2 śruby z przodu i 2 z góry od navi... Wyjmuje do góry na max 5 cm. I nie wiem co odpiac i jak z tyłu by wyszła cała... :( ktoś coś doradzi? Nie chciałbym czegoś pourywac lub polamac ;(
Początkujący
 
Od: 22 mar 2017, 10:34
Posty: 2
Auto: Mazda 6 2002 2.0 136km

Postprzez Marine_4000 » 3 maja 2017, 19:13

Jest jeszcze jedna śruba z boku radia. Żeby ją odkręcić musisz zdjąć schowek. Pewnie już sobie poradziłeś :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 424 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Postprzez DaveMajster » 12 cze 2017, 19:46

Witam.
Również chciałbym zamontować tablet w miejsce oryginalnej nawigacji. Jestem totalnie zielony w temacie elektroniki. Wpadłem na pewnie pomysł montażu, lecz nie wiem czy będzie to wgl działało.
Wymontowałbym ekran navi, zostawiając cała resztę. Na miejsce ekranu zamontowałbym tablet, no i co do podłączenie widzę to tak:
– AUX: chciałbym podłączyć jack-iem do radia, stosując specjalny do tego kabel
– zasilanie: myślałem nad kątowym kablem micro USB-USB, który puściłbym do schowka, po czym zwykły kabel USB podpiął pod zapalniczkę i do tej przejściówki, abym w razie czego mógł odpiąć kabel i podpiąć pendrive żeby zrzucić sobie muzykę na tablet. Zasilanie zapalniczki wyłączałoby się po wyciągnięciu kluczyka, a na tablecie zainstalowałbym jakąś apkę, która będzie usypiała tablet gdy nie będzie zasilania. Taki mam pomysł, ale nie wiem czy ma to prawo działać?
Z góry dzięki za pomoc :)
Początkujący
 
Od: 12 cze 2017, 19:29
Posty: 2
Auto: Mazda 6 2.0 141KM 2002r.

Postprzez t34567 » 16 cze 2017, 11:51

Oczywiście że ma prawo działać, jak zamontujesz to się pochwal :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 25 lut 2013, 23:04
Posty: 295 (1/5)
Skąd: Stary Sącz
Auto: Mazda 6 Sedan 2.0 Pb 2006 147KM STAG 300 Premium/Hana/ACR01

Postprzez vivi » 25 cze 2017, 12:35

Ostatnio mój układ sterujący wykonany na podstawie schematu od madrego zaczął szwankować. Jak go robiłem 3 lata temu to wszystkie połączenia między przekaźnikami i innymi elementami robiłem na kabelkach i chyba zaczęły luty puszczać bo raz działało a raz nie.

W końcu zabrałem się za wykonanie porządnej płytki z wszystkimi połączeniami na ścieżkach i oto efekt mojej pracy:
Obrazek
Obrazek

Zdjęcie zrobione zostało przed zamontowaniem kondensatora diody i przed przylutowaniem wszystkie a niestety zapomniałem zrobić nowego przed zamontowaniem w samochodzie ale układ działa idealnie. Płytka idealnie mieści się w miejsce starej z tyłu windy i wszystko działą tak jak powinno. Do styków po prawej podłączamy +12V, masa, +12V po zapłonie i dwa kabelki od silniczka.

Zasilanie do nawigacji jest podawane przez osobny przekaźnik samochodowy zamontowany w tunelu środkowym, więc nie robiłem dodatkowego przekaźnika na płytce do tego, ale łatwo jest dodać do tego układu dodatkowy przekaźnik który zewrze 2 dodatkowe styki do włączania nawigacji, a w przypadku urządzeń Navroad wystarczy podpiąć zasilanie pod styki po zapłonie i pod masę i nawigacja sama wystartuje po przekręceniu zapłonu.
Początkujący
 
Od: 13 maja 2014, 08:00
Posty: 17 (1/1)
Skąd: Pabianice
Auto: Mazda 6 GY1 2.3 MZR 166KM 2007r.

Postprzez pawelsz » 28 cze 2017, 09:55

cześć
Panowie nie macie problemu z łapaniem sygnału GPS?
Mam zamontowanego tableta Lenovo Tab2 A7-30
I niestety po zamknieciu go w obudowie nie chce łapas sygnału GPS.
Próbowałem dołączać zewnętrzne anteny ale to nic nie daje – zewnętrzne anteny wymagają zasilania z urzadzenia a tablet tego nie umożliwia.
Forumowicz
 
Od: 25 mar 2009, 11:02
Posty: 144 (0/1)
Auto: Mazda 6 GG 2.0 D 136km Top Sport 2005

Postprzez wsebastian » 2 lip 2017, 12:12

Ja mam Galaxy Tab2 i łapie sygnał GPS doskonale
Początkujący
 
Od: 8 sie 2016, 17:30
Posty: 12
Skąd: Żory
Auto: GY 2.0 147KM 2005

Postprzez vivi » 2 lip 2017, 15:44

Mój Navroad też bez problemu łapie sygnał.
Początkujący
 
Od: 13 maja 2014, 08:00
Posty: 17 (1/1)
Skąd: Pabianice
Auto: Mazda 6 GY1 2.3 MZR 166KM 2007r.

Postprzez Dawidkvip » 4 sie 2017, 14:55

Koledzy jakie urządzenia tablety wsadzaliscie w windy? Wiem że wchodzi samsung galaxy tab 2 7.0 i Asus nexus. A co innego polecicie?
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2016, 09:45
Posty: 45 (0/1)
Skąd: Sosnowiec
Auto: Mazda 6 Hatchback 2006r.
2.0 CITD 143km

Postprzez pawelsz » 4 sie 2017, 15:37

ja mam Lenovo Tab2 ale sa problemy po zabudowie z sygnałem GPS
Forumowicz
 
Od: 25 mar 2009, 11:02
Posty: 144 (0/1)
Auto: Mazda 6 GG 2.0 D 136km Top Sport 2005

Postprzez Dawidkvip » 7 sie 2017, 08:42

Problemy? Nie może złapać zasięgu?
Ma wejście na kartę sim?
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2016, 09:45
Posty: 45 (0/1)
Skąd: Sosnowiec
Auto: Mazda 6 Hatchback 2006r.
2.0 CITD 143km

Postprzez pawelsz » 8 sie 2017, 16:59

no cięzko mu idzie złapanie sygnału.
pokazuje kilka satelit ale sygnał słaby

Mam 3G
Forumowicz
 
Od: 25 mar 2009, 11:02
Posty: 144 (0/1)
Auto: Mazda 6 GG 2.0 D 136km Top Sport 2005

Postprzez swan2022 » 5 wrz 2017, 23:57

Siemanko chciałbym trochę odświeżyć temat mianowicie mam ogromny problem z windą najpierw opowiem jakie u mnie modyfikacje

Tablet Nexus 7 Root slimkat 9.0
silniczek z oryginalnej płytki udało mi się upchnąć wszystko, wywaliłem sam ekran
Tablet oczywiście po przekręceniu stacyjki wybudza się jak i po wyjęciu kluczyka usypia
do radia mam płytkę która gość sam robił znalazłem go kiedyś na allegro po wciśnięciu wolnego przycisku tape play na radiu przechodzi na sygnał aux płytka jest wpięta w miejsce w którym kiedyś były kasety,
z tabletu wyprowadziłem przycisk gaszenia wyświetlacza w wygodne miejsce po lewej stronie od kierownicy w wolnym przycisku
Kable baterii wydłużyłem o 2 metry i bateria teraz kulturalnie spoczywa sobie w chłodnym miejscu pod schowkiem
Kabel OTG-Y pełni funkcję ładowania podpięty pod zapalniczkę w kablach
oraz jeden wolny port USB na pendrive lub coś innego


Mój problem mianowicie
Układ od silniczka jest oryginalny nie znam się na tyle dobrze by bawić się w jakieś układy itp uznałem ze oryginalnie będzie działać i działa tyle ze nie do końca po wciśnięciu OPEN/CLOSE winda zamknięta jakby na sile chciała się bardziej domknąć natomiast kiedy ręcznie ją otworzę zamyka się tylko do połowy przycisk TILT wql nie reaguje a przecież powinien w końcu osunąłem sam ekran z oryginalnej navi problem w tym ze nie wiem czemu się tak dzieje czy ktoś sądzi ze zębatka która odpowiada za przenoszenie napędu silniczka na windę jest źle zamontowana ściągałem ją i nie przewidziałem ze może mieć ona jakiś wpływ na to chyba ze ktoś myśli ze to co innego jest przyczyną tak dziwnego zachowania
jeśli mógłbym prosić o zdjęcie tej czarniej zębatki względem otwartej windy i zamkniętej będę bardzo wdzięczny pozdrawiam wszystkich uwielbiających wzbogacać mazdy <3 :)
Prosze o odpowiedz ponieważ jestem tak bliska a zarazem tak daleko ;/
https://www.youtube.com/watch?v=dIxNLGhoIns&list=UUpHZiC47gU10X9R-xivXVRg
https://www.youtube.com/watch?v=IFDPlUCmvBE&list=UUpHZiC47gU10X9R-xivXVRg
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 mar 2017, 23:17
Posty: 2
Auto: Mazda 6 2.0 141KM 2003

Postprzez DaveMajster » 10 paź 2017, 18:52

Mam ten sam problem, pomoże ktoś?
Początkujący
 
Od: 12 cze 2017, 19:29
Posty: 2
Auto: Mazda 6 2.0 141KM 2002r.

Postprzez mazurzmazur » 14 paź 2017, 12:47

Do swan2022 i DaveMajster
Jeżeli jeszcze nie rozwiązaliście problemu z zamykaniem/otwieraniem windy to poniżej moja propozycja a jak tak to dla potomnych może się przyda.
Podejrzewam że macie źle ustawiony potencjometr wykrywający położenie windy, jak tak miałem bo sam dorabiałem u siebie zębatkę. Najlepiej ustawić to tak:
1. w położeniu w którym się zatrzymuje nie dochodząc do końca (np przy zamykaniu jak z pierwszego filmiku kolegi swan2022) odkręcamy potencjometr (to z 3 przewodami i białym kołem zębatym przykręcone z boku przekładni ślimakowej z silnikiem)
2. zamykamy ręcznie windę (analogicznie gdy nie dochodzi do końca przy otwieraniu to otwieramy ręcznie do właściwej pozycji)
3. przykręcamy potencjometr
Trzeba uważać żeby przy odkręcaniu albo przykręcaniu za bardzo go nie przestawić (tego białego koła zębatego). Najłatwiej to zrobić gdy mamy problem z zamykaniem bo wtedy dostęp będzie najlepszy. Powinno pomóc.
Początkujący
 
Od: 25 cze 2012, 22:43
Posty: 7
Skąd: Giżycko
Auto: Mazda 6 AJ/GY 3.0 V6 2004r
Mazda Xedos CA 1.6 1995r

Postprzez syazel » 9 gru 2017, 01:26

Hej, od paru tygodni jestem właścicielem M6 z 2004 (właściwie to z konca grudnia 2003)r, jak się uparłem to żaden vag, ge em ani inny bawarczyk mej decyzji nie splugawiły i kupiłem kawałek (jeszcze)niezardzewiałej madzi. Ale jest to wersja bodajże Exclusive (brak grzania tyłka, radia bose, nawigacji, czujnika parkowania i pewnie w grzyba innych rzeczy). Do czego to zmierza ? do tego że niczym w mojej 323f radio jest... do d**y
A że japończycy przemyśleli sprawę nawigacji w dość dobry sposób dając możliwość wyrzucenia zbędnego kawałka LCD z windy (którą muszę kupić) i wrzucenia w jej miejsce tabletu tak też w moim spaczonym umyśle urodził się pomysł skołowania sobie owej windy i wrzucenia tam jednego z walających się u mnie tabletów, jednak problem nasuwa się dość szybko że zwyczajnie mam stracha i nie chce tego robić coby nic nie z****ć i nie wysadzic sobie tapicerki.
Czy jest tu ktoś kto (oczywiście nie za darmo) jest w stanie wykonać owy proceder na moim skarbie w sposób działający, i efektywny ? (i mieszka w małopolsce)
plan ogólny to kupić windę, kupić xcarlinka, wrzucić tablet do windy, xcarlinkiem jako emulacje CD/Kasety podpiąć auxem tablet do radia fabrycznego

P.S czy jest możliwe zrobienie Auxa tak żebym miał dwa gniazda ? (jedno na tablet drugie gdzieś w okolicach schowka/popielniczki żeby odpalić muzykę z telefonu gdy akurat nie będzie lecieć z tabletu

P.S Każdy taki panel będzie pasował do M6 z automatyczną klimą prawda ? W katalogu wersji nie widzę wpisu dotyczącego nawigacji w wersji Comfort (czyt. bieda edyszyn) a ten jeden typ wyposażenia ma klimatyzacje manualną

(myślałem nad zakupem drugiego panelu i wyrzeźbieniem w nim dziury na jakieś inne dotykowe radio ale jednak jest to kiepski pomysł... za dużo roboty, za brzydko wychodzi)

W przypadku jak ktoś dajmy na to się zgodzi wykonać taki proceder niech podrzuci mi tu w poście jakiś wstępny koszt tego wszystkiego (oprócz tabletu... tych śmieci z andkiem mam chyba z 5 w domu więc raczej coś się znajdzie)
Początkujący
 
Od: 12 sie 2017, 18:02
Posty: 23
Auto: Mazda 323F 1,6 Benz 2001

Postprzez syazel » 11 gru 2017, 02:39

Ktoś coś może ? Dla mnie to ciężki pustak do zgryzienia <płacze>
Początkujący
 
Od: 12 sie 2017, 18:02
Posty: 23
Auto: Mazda 323F 1,6 Benz 2001

Postprzez Beny » 11 gru 2017, 03:43

Zapytaj chyba montował u siebie memberlist.php?mode=viewprofile&u=83685
Obrazek
Przemek...
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 8 wrz 2006, 15:22
Posty: 7802 (50/47)
Skąd: KCH
Auto: Mazda Xedos 9 2,5V6 KL
Była Mazda 323f 2.0 V6 GT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje