Ja podłaczyłem tym bypassem i wpiąłem w gniazdo bezpiecznika od zapalniczki. W mojej Maździe 5 są w sumie dwa gniazda zapalniczki, ale jakoś nie mogłem się "wepchnąć" w ten bezpiecznik od tylnej zapalniczki (w bagażniku). Konsolka z bezpiecznikami znajduje się od strony pasażera, gdy otworzy się drzwi. Z tamtąd puściłem wszystkie kabelki. Po zdemontowaniu (łatwym) plastików przy progu udało mi się (też osyć łatwo) puścić dalej kable pod tapicerką pod fotelami. Oczywiście w pewnych miejscach muszą trochę wystawać, no i trzeba wziąć pod uwagę to, że fotele trzeba czasami przesuwać.
Ja do tej zapalniczki mam notorycznie podłączoną nawigację no i te monitory, a wszystko działa sprawnie.
Teraz kokpit w mojej Madzi, który przeszedł lekką metamorfozę (więcej w tym wątku:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=120&t=117932 ). Szare plastiki pomalowałem na czarno. Panel od radia również. Obkleiłem go w sumie wcześniej karbonem, ale efekt nie był zadawalający – raz, że nie udało mi się idealnie dopasdować folii do wszystkich zagięć nowego panelu, a dwa, że chyba pod wpływem wysokiej temperatury w aucie (samochód stał "na słońcu") folia w niektórych miejscach się odkształciła

.
Postanowiłem dać sobie spokój i po prostu pomalować panel na czarno. Docelowo zamierzam kupić jakiś kombajn 2 DIN do wnęki, więc kieszeń i obecne radyjko (też w sumie wielofunkcyjne) zostanie nim zastąpione, ale póki co dosyć dobrze działa i na najbliższy długi wyjazd urlopowy do Polski wystarczy
"Obudowę" gałki skrzyni biegów też obkleiłem "karbonem". Efekt znacznie lepszy, ale w sumie nie wiem, czy tak zostawić, czy również pomalować na czarno. Z chęcią posłucham Waszych opinii.
Teraz "malują się" plastiki wyjęte z pomiędzy foteli. Drążek hamulca ręcznego pewnie doczeka się jakiejś "skórzanej" oprawy i pewnie rozejrzę się za jakąs rączką.
Co do DVD i monitorów w zagłówkach, to jednostką centralną jest DVD w kokpicie i ono służy jako główny odtwarzacz. Pasażer obok kierowcy też więc ma możliwość oglądania filmów (teoretycznie kierowca też, nie?

) Zaleta jest też taka, że audio idzie przez głośniki samochodowe, a nie przez małe głośniczki w monitorach.
Wygląda to tak:
PRZED całą operacją:

PO przemianach:

Wszystkie zdjęcia w albumie Picasa:
https://picasaweb.google.com/114369734232078204568/MazdaDashboardCo sądzicie?