File napisał(a):No to tak telefony zmieniam często i to nawet b. Często. Ostatnio miałem htc diamond pro(z qwerty) i pracy wm6 nawet nie ma co komentować(dla mnie tragedia). Wm 6 stanowi klanu połączenie funcji rozrywkowych i biznesowych. Moim zdaniem niedudane. W ramach przedłużenia umowy dostałem jakiś rok temu e71 i używam jej do dzwonienia/smsow. Bateria trzyma 5 dni tel naprawdę godny polecenia, fajnie wykonany. W symbianie brakowało mi funkcji rozrywkowych wiec sprawilem sobie ip 3gs i jestnajlepsY tel jaki kiedykolwiek miałem, ale nie jako urzadzenie do dzwonienia
zostaje przy nokii/ip(biznes/rozrywka) bo nie ma rzeczy uniwersalnych
Nie wiem co Ty wlasciwie porownujesz w telefonach piszac o WM6 "tragedia", ale chyba nie za bardzo to co trzeba. Jak juz wyzej pisalem, mam dwa bardzo porownywalne sprzetowo do siebie telefony - Nokia N95 8GB oraz HTC Touch HD. Nie wnikam zbytnio dlaczego takie a nie inne systemy na nich zostaly zainstalowane - widocznie producenci uznali ze tak bylo najlepiej ich zdaniem. Za to moge z cala pewnoscia stwierdzic wszem i wobec broniac swoich racji przykladami i do upadlego, ze Symbian NIJAK szybszy nie jest od WM6, a nawet moim skromnym zdaniem jest wolniejszy w pewnych sytuacjiach, za to ma o wiele mniejsza/gorsza funkcjonalnosc GUI jak tez o wiele mniej oprogramowania uzytecznego (pomijam durne programiki/zabawki). Po dzis dzien klne zarowno na platne jak i bezplatne wersje pseudo-exceli na Symbiana, wolnych jak rzadko i niekompatybilnych z niczym, gdzie na WM6 mam za darmoche excela ktory smiga jak malo co, jest ze wszystkim kompatybilny i nigdy sie nie zawiesil (w przeciwienstwie do Symbianowych dwoch propozycji). Podobnie programy do nawigacji - na Symbiana KILKA (przy czym najlepszy - Garmin, juz nie bedzie aktualizowany, zrezygnowali), brak innych ciekawych propozycji procz chyba tomtoma (nokia maps odpada ze wzgledu na abonament jak tez jakosc map) - na WM6 chyba wszystkie warte uwagi sa.
Sam telefon zarowno na Symbianie jak i WM6 jest tej samej predkosci (rozlaczanie jest "leniwe" ale tylko dlatego ze takie sa ustawienia w rejestrze - mozna to przestawic, czego ja nie omieszkalem zrobic), a poza tym jak to ujales skoro "telefon nie jest uniwersalny" tylko jak zapewne chciales przyjac - "do dzwonienia" - ok, niech bedzie, porownajmy zatem E71 z Nokia 6210 (mam, moge udostepnic do porownan) i Ci szczeka opadnie jaki masz kiepski telefon.
To nie jest watek o telefonach wbrew pozorom, to watek o urzadzeniach wielofunkcyjnych, czesto zaslugujacych na miano Palma z wbudowana funkcja telefonu komorkowego i klawiatura QWERTY. Widziales kiedys klawiature QWERTY w TELEFONIE?
najlepsY tel jaki kiedykolwiek miałem, ale nie jako urzadzenie do dzwonienia

![krzywy ]]({SMILIES_PATH}/krzywy.gif)

jednak zaryzykuję, strasznie mi się podoba ten telefon,a podobno dołączają też uchwyt i ładowarke samochodową to jakoś dam radę z ładowaniem
ja osobiście nie polecam SE, jak i Samsunga. jeśli chcesz klasyczny, solidny telefon z naprawde długo trzymającą baterią polecam Nokię E52