Telefon z klawiaturą QWERTY - jaki wybrać?

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez krzych » 3 maja 2010, 22:21

File napisał(a):No to tak telefony zmieniam często i to nawet b. Często. Ostatnio miałem htc diamond pro(z qwerty) i pracy wm6 nawet nie ma co komentować(dla mnie tragedia). Wm 6 stanowi klanu połączenie funcji rozrywkowych i biznesowych. Moim zdaniem niedudane. W ramach przedłużenia umowy dostałem jakiś rok temu e71 i używam jej do dzwonienia/smsow. Bateria trzyma 5 dni tel naprawdę godny polecenia, fajnie wykonany. W symbianie brakowało mi funkcji rozrywkowych wiec sprawilem sobie ip 3gs i jest <spoko> najlepsY tel jaki kiedykolwiek miałem, ale nie jako urzadzenie do dzwonienia :P zostaje przy nokii/ip(biznes/rozrywka) bo nie ma rzeczy uniwersalnych ;)

Nie wiem co Ty wlasciwie porownujesz w telefonach piszac o WM6 "tragedia", ale chyba nie za bardzo to co trzeba. Jak juz wyzej pisalem, mam dwa bardzo porownywalne sprzetowo do siebie telefony - Nokia N95 8GB oraz HTC Touch HD. Nie wnikam zbytnio dlaczego takie a nie inne systemy na nich zostaly zainstalowane - widocznie producenci uznali ze tak bylo najlepiej ich zdaniem. Za to moge z cala pewnoscia stwierdzic wszem i wobec broniac swoich racji przykladami i do upadlego, ze Symbian NIJAK szybszy nie jest od WM6, a nawet moim skromnym zdaniem jest wolniejszy w pewnych sytuacjiach, za to ma o wiele mniejsza/gorsza funkcjonalnosc GUI jak tez o wiele mniej oprogramowania uzytecznego (pomijam durne programiki/zabawki). Po dzis dzien klne zarowno na platne jak i bezplatne wersje pseudo-exceli na Symbiana, wolnych jak rzadko i niekompatybilnych z niczym, gdzie na WM6 mam za darmoche excela ktory smiga jak malo co, jest ze wszystkim kompatybilny i nigdy sie nie zawiesil (w przeciwienstwie do Symbianowych dwoch propozycji). Podobnie programy do nawigacji - na Symbiana KILKA (przy czym najlepszy - Garmin, juz nie bedzie aktualizowany, zrezygnowali), brak innych ciekawych propozycji procz chyba tomtoma (nokia maps odpada ze wzgledu na abonament jak tez jakosc map) - na WM6 chyba wszystkie warte uwagi sa.

Sam telefon zarowno na Symbianie jak i WM6 jest tej samej predkosci (rozlaczanie jest "leniwe" ale tylko dlatego ze takie sa ustawienia w rejestrze - mozna to przestawic, czego ja nie omieszkalem zrobic), a poza tym jak to ujales skoro "telefon nie jest uniwersalny" tylko jak zapewne chciales przyjac - "do dzwonienia" - ok, niech bedzie, porownajmy zatem E71 z Nokia 6210 (mam, moge udostepnic do porownan) i Ci szczeka opadnie jaki masz kiepski telefon.

To nie jest watek o telefonach wbrew pozorom, to watek o urzadzeniach wielofunkcyjnych, czesto zaslugujacych na miano Palma z wbudowana funkcja telefonu komorkowego i klawiatura QWERTY. Widziales kiedys klawiature QWERTY w TELEFONIE? :P (moze w budce telefonicznej, tam duzo miejsca jest? :P)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję - i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.

Od: 18 sty 2009, 15:16
Auto: M6 GY 2.0 CD 143 DPF

Postprzez File » 4 maja 2010, 14:05

kazdy ma swoje racje. Osobiscie uwazam ze wm6 jest wolny chociazby ze wzgledu na czas zalaczania aplikacji, slaby ze wzgledu na to ze czesto(w moim przypadku) sie wiesza i moge tak dalej wymieniac. i zdania nie zmienie

I daruj sobie texty ze nie wiem jak wyglada qwerty w telefonie: skoro klawiatura w e71 i touch pro nie jest qwerty to jaki telefon ja posiada?

Od: 24 kwi 2010, 19:51
Auto: byla 6 GG 2007
jest C5 2010 i S-Max 2008

Postprzez krzych » 5 maja 2010, 13:00

Odpal Garmina na Nokii N95 i na HTC Touch HD, zdziwisz sie jak szybki jest WM6. Nawigacja jak juz wsponialem na Nokii lubila sie wieszac, na HTC nigdy (conajwyzej pamieci braklo dwa czy trzy razy na rok uzywania).
Nie twierdze rowniez ze e71 ma/nie ma qwerty - twierdze conajwyzej, ze temat nie jest o "telefonach" w normalnym tego slowa znaczeniu. Bo jesli by byl - najlepszym telefonem jaki do tej pory widzialem jest Łyżwa.

Postprzez File » 5 maja 2010, 16:11

Tyle ze Touch HD i Diamond to nie to samo- i WM6 ma prawo wolniej dzialac na slabszym z nich

Co do Garmina mi sie nigdy nie wieszał na nokii 6650(Symbian) wiec i na e71 nie powinien(teraz uzywam normalnej navi wiec nie wiem i sie nie dowiem)

Od: 24 kwi 2010, 19:51
Auto: byla 6 GG 2007
jest C5 2010 i S-Max 2008

Postprzez krzych » 5 maja 2010, 17:48

File napisał(a):Tyle ze Touch HD i Diamond to nie to samo- i WM6 ma prawo wolniej dzialac na slabszym z nich

Tak, to nie to samo,HD ma wiekszy ekran niz Diamond, wiec ma wiecej roboty przy odswiezaniu ekranu. Poza tym niewiele sie roznia.

Postprzez Radex » 5 maja 2010, 22:42

ja powiem tyle... nie ma telefonu idealnego, zawsze to wybory miedzy kompromisami. jeden jest lepszy w tym a drugi w tamtym. a tak na prawde to szkoda kasy na telefon wystarczy zwykly, a jak sie chce nawigacje i WM to lepszy palmtop <glupek2> ;P <dupa>
Obrazek
Przedstawiciel Górnego Śląska

Od: 9 sty 2007, 22:24
Auto: Czarnulka ]

Postprzez loockas » 5 maja 2010, 23:15

Radex84 napisał(a):a jak sie chce nawigacje i WM to lepszy palmtop <glupek2> ;P <dupa>

Jeżeli tylko do navi to lepiej jakieś PNA z WCE :)
Dziurka
Koordynator Kontaktu z Klubowiczami

Od: 5 maja 2007, 23:55
Auto: Skoda Toledo 2.3 V5

Postprzez adas22 » 12 lip 2010, 09:25

Szczerze polecam HTC Touch HD o którym wspomniano już w tym wątku .
adas22

Postprzez brii » 12 lip 2010, 10:24

adas22 napisał(a):Szczerze polecam HTC Touch HD o którym wspomniano już w tym wątku .

Ja bym szczerze polecał wyciąć specjalistę od SEO ;) :P
Rzecznik Konsumentów pomógł uzyskać zwrot pieniędzy za Windows
Trusted computing - Yes or No? :::...::: Windows CEMeNT

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Od: 9 sty 2005, 22:46
Auto: silniki rzędowe śmierdzą ;) P

Postprzez krzych » 12 lip 2010, 18:57

brii napisał(a):
adas22 napisał(a):Szczerze polecam HTC Touch HD o którym wspomniano już w tym wątku .

Ja bym szczerze polecał wyciąć specjalistę od SEO ;) :P

Morderca ;P

Postprzez bionda8 » 12 wrz 2010, 16:43

Radex84 napisał(a):
edit:
chyba zdecydowałem się na n97mini, głównie z powodu najmniejszych rozmiarów z w/w telefonów
garmin mi się spodobał który kolega ma na e71 i będe z niego korzystał
klawiaturka bardzo juzer friendli
poza tym dzwonienie, smsy i wifi mi wystarcza. nie potrzebuje nie wiadomo jakich aplikacji. telefon potrafi przegladac pdfy z ktorych korzystam
telefon zgrabny i przyjemny w obsludze

ja już właściwie zdecydowałam się na kupno Nokii N97 mini, ale słyszałam, że bardzo krótko trzyma bateria? jak Ci się ogólnie sprawuje ten telefon (szczególnie interesuje mnie jak działa Internet, aparat i GPS?
JOY doesn't want to go home yet :]

Od: 7 cze 2010, 22:18
Auto: Mazda Xedos 6 99'

Postprzez Radex » 12 wrz 2010, 21:22

bionda8 napisał(a):ja już właściwie zdecydowałam się na kupno Nokii N97 mini, ale słyszałam, że bardzo krótko trzyma bateria? jak Ci się ogólnie sprawuje ten telefon (szczególnie interesuje mnie jak działa Internet, aparat i GPS?

bateria okolo 3 dni, mam wylaczone 3g, wibracje, automatyczne szukanie sieci, jasnosc ekranu na 50% i takie tam...
w tych czasach jak sie chce miec "wypasiony" telefon to trzeba sie liczyc nawet z krotszym czasem pracy telefonu - cos za cos
ogolnie nawet dobrze sie spisuje choc symbian mnie wkurza troche i dotykowy interfejs. czuje sie troche jak gej dotykajac paznokciami ekran bo na opuszki moich palcow reaguje gorzej <płacze>
internet dziala ok, bardzo fajnie przeglada sie strony
gps tez pozytywnie
jesli chodzi o aparat szczerze powiedziawszy nie robi wrazenia po przesiadce z c905. o wiele gorsza matryca, fotki wychodza gorsze. brak xenonowej lampy tez robi swoje.
no ale chcialem miec bajer :P
zastanawiam sie nad sprzedaza i kupnie czegos innego klasycznego.
moze poczekam na jakis nowy model SE z lepszym aparatem
Obrazek

Postprzez bionda8 » 12 wrz 2010, 23:11

dzięki za odpowiedź :] jednak zaryzykuję, strasznie mi się podoba ten telefon,a podobno dołączają też uchwyt i ładowarke samochodową to jakoś dam radę z ładowaniem <lol> ja osobiście nie polecam SE, jak i Samsunga. jeśli chcesz klasyczny, solidny telefon z naprawde długo trzymającą baterią polecam Nokię E52 <spoko> (E72 ma za male przyciski przez co strasznie ciężko na niej pisać)
JOY doesn't want to go home yet :]

Od: 7 cze 2010, 22:18
Auto: Mazda Xedos 6 99'

Postprzez nemi » 13 wrz 2010, 08:33

Hehe, wiele osób narzeka na ekrany dotykowe <lol>.
Ja na próbę kupiłem... żonie, niech się męczy (Samsunga Corby). I próba wypadła niepomyślnie :]. To rozwiązanie jest tak samo bajeranckie co beznadziejne.

Ja teraz też poszukuję telefonu z pełną klawiaturą sprzętową i póki co mam tylko 3 typy:
- Nokia C3 (ale mój cholerny operator tego modelu nie ma) (520 zł w sklepie Nokii)
- Nokia E63 (ok. 650 zł w sklepie Nokii)
- BlackBerry 8520 (1 zł w abonamencie 70 zł, Era)

C3 to w sumie nowość - nie wiem czy nie jest to jakiś tandetny plastik, E63 ma Symbiana, a to chyba nie jest mi potrzebne - tylko zeżre baterię szybciej, natomiast BlackBerry... nie ma radia i chyba muszę go skreślić, chociaż jeszcze się zastanawiam :(.

Może macie jeszcze jakieś propozycje? Moje kluczowe wymagania:
- Nokia (ostatecznie BlackBerry)
- bardzo dobra jakość odtwarzania MP3,
- radio,
- wygodna obsługa maila (ale to już właściwie daje klawiatura) - do maila mam dostęp tylko od czasu do czasu w domu, bo w pracy mam zablokowane praktycznie wszystkie serwery, więc dlatego zdecydowałem się na taki telefon,
- przeglądanie stron internetowych musi być w miarę, najlepiej, żeby dało się jako-tako przeglądać forum Mazdaspeed,
- możliwość przesyłania dużych plików przez Bluetooth - tzn. podczas wysyłania zapis musi następować od razu na karcie pamięci (*),
- odtwarzanie filmów - nie oczekuję DivX'ów, ale żeby po konwersji filmy działały płynnie, w dobrej jakości,
- bardzo przystępna cena.

(*) Wielu producentów telefonów robi taką kaszanę, że ustawiając zapis na kartę pamięci najpierw zapisuje plik w pamięci wewnętrznej, a dopiero potem kopiuje na kartę. I np. z Nokii na Nokię bez problemów przesyłam pliki o dowolnym rozmiarze, ale np. na Samsunga Corby, Samsunga Monte czy nawet BlackBerry 9700 nie da rady przesłać czegoś powyżej 100 MB :|. A filmy rzadko mają mniej.

Mi się wydaje, że najbardziej spełni oczekiwania Nokia C3 i może po prostu przejdę na Tak-Taka i kupię sobie ją zwyczajnie w sklepie. A może znacie jeszcze jakieś inne telefony tego typu?
Czy może lepiej darować sobie tą pełną klawiaturę i maile obsługiwać trudniej, ale za to poszukać czegoś z większym ekranem i tym samym wyższym komfortem odtwarzania filmów, a do tego z mniejszymi wymiarami?
Widziałem nawet jakąś Nokię z TV :D.
Obrazek Obrazek

Od: 21 sie 2004, 13:20
Auto: Ikarus 280; Mondeo '06

Postprzez brii » 13 wrz 2010, 10:20

nemi napisał(a):Może macie jeszcze jakieś propozycje? Moje kluczowe wymagania:
- Nokia (ostatecznie BlackBerry)

nemi napisał(a):- bardzo dobra jakość odtwarzania MP3,

W tym momencie bardzo sprytnie zawęziłeś listę telefonów do wyboru mniej więcej do zera ;)
Rzecznik Konsumentów pomógł uzyskać zwrot pieniędzy za Windows
Trusted computing - Yes or No? :::...::: Windows CEMeNT

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Od: 9 sty 2005, 22:46
Auto: silniki rzędowe śmierdzą ;) P

Postprzez nemi » 13 wrz 2010, 10:56

brii napisał(a):W tym momencie bardzo sprytnie zawęziłeś listę telefonów do wyboru mniej więcej do zera

No nie wiem - posiadam Nokię 5310 XpressMusic i odtwarza bardzo fajnie. Może nie jest to Harman-Kardon + głośniki JBL, ale daje radę. Pamiętam, że jak ją kupiłem, to byłem w szoku, że tak gra telefon ;).
Samsunga Corby bije na łeb :].

Era proponuje mi jeszcze takie coś za 50 zł. Tylko w takim przypadku nie ma pełnej klawiaturki, więc z kolei opcje internetowe są słabe w użytku, a internet HSDPA zachęcałby do używania <lol>... I ekran tylko 2,2", więc gorzej z filmami. I tak to jedyny sensowny telefon, jaki mi proponują :|.
http://www.nokia.pl/produkty/telefony/n ... 00-classic
Obrazek Obrazek

Postprzez Radex » 13 wrz 2010, 10:59

Blackberyy hmm nemi, chyba nie wiesz co mowisz, rozumiem ze zw ezgledu na wyglad zewnetrzny bierzesz ten tel pod uwage. imo to nie telefon dla Ciebie. ani tym bardziej do filmow i mp3. blackberry to raczej biznesowy tel do korzystania z maila i programow biurowych, nic wiecej.

a seria E z nokii to tez telefony biznesowe, nijak beda sie sprawowaly w formie odtwarzacza mp3.

predzej cos z serii N.

musisz wybrac kompromis porownujac telefony i postawic albo na rozrywke albo na "biurowość" bo telefon idealny nie istnieje tak samo z samochodami

nokia 6700 to drogi i ładny ... szajs. nic wiecej. nawiasem mowiac pracowalem w Erze, gdybys chcial wiecej roznych porad zapraszam na PW.
poza tym nie sugeruj sie bron Boze sprzedawca i nie sluchaj co Ci mowi!
bo teraz ich kasa za kontrakt = wysokosc abo - wartosc telefonu. czyli im tanszy w cenniku tel Ci sprzedza tym wiecej zarobią.
nie zawsze, ale w wiekszosci wypadkow wypacza to sugerowany model telefonu przez sprzedawce.
chyba ze ktos bylby wporzo tak jak ja :D

edit. moze zaraz sprobuje cos wybrac...
Ostatnio edytowano 13 wrz 2010, 11:14 przez Radex, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Postprzez nemi » 13 wrz 2010, 11:10

Radex84 napisał(a):Blackberyy hmm nemi, chyba nie wiesz co mowisz, rozumiem ze zw ezgledu na wyglad zewnetrzny bierzesz ten tel pod uwage. imo to nie telefon dla Ciebie. ani tym bardziej do filmow i mp3. blackberry to raczej biznesowy tel do korzystania z maila i programow biurowych, nic wiecej.

Kolega ma BB 9700 - sprawdziłem jak na nim wyglądają filmy, jak wygląda obsługa maila i stron internetowych. Jakość wszystkiego jest OK. Ale zdaję sobie sprawę, że zapłaciłbym za funkcje, których po prostu bym nie używał.
Dla mnie ten telefon oprócz braku radia jest w porządku.

Radex84 napisał(a):a seria E z nokii to tez telefony biznesowe, nijak beda sie sprawowaly w formie odtwarzacza mp3

Dlatego, że będzie bardzo niska jakość odtwarzania, czy ze względu na brak klawiszy odtwarzacza?

Że tak powiem mogę się pogodzić z niepotrzebnymi funkcjami biznesowymi <lol>, byle były funkcje multimedialne (a tu musi być silniejszy procesor - moja obecna Nokia niestety nie daje już rady...).

Radex84 napisał(a):predzej cos z serii N.

Wada: $.
Koszt Nokii E63 to górna granica <lol>.

Radex84 napisał(a):nokia 6700 to drogi i ładny ... szajs

Czemu szajs?

Radex84 napisał(a):nawiasem mowiac pracowalem w Erze, gdybys chcial wiecej roznych porad zapraszam na PW.

Już korzystam ;)
Obrazek Obrazek

Postprzez Radex » 13 wrz 2010, 11:17

6700 czemu szajs? oczywiscie to tylko moja subiektywna opinia, ale dla mnie szajsem jest cos za co sie placi duzo a w zamian nie dostaje sie nic oprocz modelu ktoremu ustalono wysoka cene ze wzgledu na wyglad. kamera 5mpix?? robi gorsze zdjecia niz niejeden SE z 3.2mpix. muzyki tez fajnie nie posluchasz. a sama konstrukcja telefonu nie wnosi nic nowego. zwykly telefon tylko ze drogi.

jesli chodzi o oferte ery to:
propozycja 1: kompromis i e63, nie spodziewaj sie nie wiadomo czego, tel bez symbiana, nic tam wiecej nie zdzialasz, dzwiek tez nie bedzie robil szalu. ot, maszyna do pisania ;)
mozesz tez pomyslec nad e66, elegancki telefonik

propozycja 2:
w995, mimo podejscia ktore widze "NOKIA jest najlepsza <lol> " proponowalbym ten model. szybki internet i mimo braku qwerty bardzo dobrze sie pisze oraz przeglada stronki. mialem c905 i surfowanie bylo bardzo wygodne. do tego telefon z linii W czyli walkman, bardzo dobrze otwarza muzyke i ogladanie filmikow jest bardzo przyjemne na tym telefonie. moj typ
obejrzyj sobie wideorecenzje na youtube i poczytaj

propozycja 3: idz do Play, zobacz jakie maja oferty z przeniesieniem numeru

propozycja 4: abo bez telefonu na 12mies. zaoszczedzona kasa na zakup telefonu bez umowy, np na allegro od kogos kto przedluzal umowe... wtedy masz normalnie tel z gwarancja 24m
tylko musisz przeliczyc jaki jest stosunek $ abo z tel VS abo bez tel. czasami bez tel sie nie oplaca umowy....
Obrazek

Postprzez nemi » 13 wrz 2010, 11:34

Radex84 napisał(a):kompromis i e63, nie spodziewaj sie nie wiadomo czego, tel bez symbiana, nic tam wiecej nie zdzialasz

Info ze strony Nokii:
Platforma oprogramowania i rozkład funkcji

S60 3.1 Edition, Eseries
Symbian Os 9.2

Nie wiem jak to jest z tym S60 i Symbianem 9.2 za jednym zamachem <lol>.

Radex84 napisał(a):propozycja 3: idz do Play, zobacz jakie maja oferty z przeniesieniem numeru

Odpada - cała rodzina ma Erę - jestem umoczony :]. A to raczej ja odbieram telefony niż sam dzwonię, więc muszę zadbać o koszty połączeń do mnie.

Radex84 napisał(a):mimo podejscia ktore widze "NOKIA jest najlepsza "

Ze wszystkich Nokii jakie miałem - byłem bardzo zadowolony. Ze wszystkich innych marek byłem niezadowolony mniej lub bardziej. Podobnie moja małżonka. No i w lipcu kupiłem Samsunga Corby i tylko utwierdziłem się w przekonaniu. Są ludzie, którzy zawsze kupują Mercedesa czy Mazdę, bo lubią tą markę. Ja lubię Nokię za menu, za łatwość obsługi, za aplikację na PC-ta, za kompatybilność z innymi urządzeniami i chciałbym przy tej marce pozostać. Chociaż pewnie są lepsze telefony...

Radex84 napisał(a):6700 czemu szajs? oczywiscie to tylko moja subiektywna opinia, ale dla mnie szajsem jest cos za co sie placi duzo a w zamian nie dostaje sie nic oprocz modelu ktoremu ustalono wysoka cene ze wzgledu na wyglad. kamera 5mpix?? robi gorsze zdjecia niz niejeden SE z 3.2mpix. muzyki tez fajnie nie posluchasz. a sama konstrukcja telefonu nie wnosi nic nowego. zwykly telefon tylko ze drogi.

Aparatu nawet nie biorę pod uwagę - ma wystarczyć w razie stłuczki czy czegoś, do sfotografowania położenia pojazdów <lol>.

Radex84 napisał(a):czasami bez tel sie nie oplaca umowy....

Przeanalizowałem dogłębnie - w tym momencie się nie opłaca.
Ostatnio edytowano 13 wrz 2010, 12:00 przez nemi, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek