Kącik kulinarny

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez stasik » 26 lut 2006, 14:42

Witajcie,

w tym watku proponujemy podawanie sprawdzonych przepisow na rozne potrawy – te codzienne, proste oraz te specjalne, bardziej skomplikowane. Przy okazji mile widziane beda receptury na drinki :D
SiMR rulez!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 lut 2006, 02:08
Posty: 17
Skąd: Włocławek/Warszawa
Auto: Tajemnica

Postprzez siwy_dymek » 26 lut 2006, 23:20

whisky+lod+sprite+limetka/cytryna
Vodka czysta+lod+red bull+limeta/cytryna
Martini+vodk+sok z limetki+limetka/cytryna

Wszytskie drinki mozna zrobic bardzo mocne, a nie czuc tam alkohoholu! Bardzo fajnie sie mozna nimi zbombic :D Sprawdzone w praktyce, w doatku bardzo smaczne sa, w szczegolnosci ten z whisky!
Forumowicz
 
Od: 10 sty 2006, 16:29
Posty: 608

Postprzez stasik » 27 lut 2006, 00:02

Kamikaze


-blue bols 20ml
-cytryna 20ml
-wodka czysta 40 ml
-lód
wszsytkie skladnika wlac do shakera dobrze wymieszac i zlac do 4 kieliszkow od wodki

]Margerita

-tequila silver 40 ml
-Cointreau 20ml
-cytryna lub limetka 20ml
-lod
wszsytkie skladnika wlac do shakera dobrze wymieszac i zlac do kieliszka

biały rosjanin

-wodka czysta 40ml
-kahlua 20 ml
-mleko lub smietanka 60-80ml
-lod
wszsytkie skladnika wlac do shakera dobrze wymieszac i zlac do kieliszka

cosmopolitan
-40ml finlandia redberry fusion
-15ml cointreau
-10ml soku z cytryny
-lod
wszsytkie skladnika wlac do shakera dobrze wymieszac i zlac do kieliszka

mango sunrise
-40ml finlandia mango fusion
-40ml soku pomaranczowego
-5ml syropu grenadine
-30-40ml sprite lub 7up
-lod
wszsytkie skladnika wlac do shakera(oprocz sprite) dobrze wymieszac i zlac do kieliszka,uzupelnic sprite

cuba libre
-40ml bacardi superior
-cola
-limonka
-lod
do szklanki wrzucic pare kostek lodu,pokrojona w cwiarki limonke.wlac bacardi i uzupelnic cola

wild thing
-40ml finlandia lime fusion
-5ml syropu grenadine
-40ml soku pomaranczowego
-40ml soku ananasowego
-20-30ml sprite lub 7 up
wszsytkie skladnika wlac do shakera(oprocz sprite) dobrze wymieszac i zlac do szkanki,uzupelnic sprite

blow job
-20ml kahlua
-20 bailey's
-bita smietana
najpierw wlac do kieliszka bailey'sa,nastepnie kahlua i na koniec bita smietana tylko dla ozdoby
SiMR rulez!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 lut 2006, 02:08
Posty: 17
Skąd: Włocławek/Warszawa
Auto: Tajemnica

Postprzez stasik » 27 lut 2006, 00:15

pasta a 'la MazdaSpeed

(dla 4 osob)

skladniki

-4 srednie marchewki
-2 pietruszki
-4 srednie cebule
-2 puszki pomidorow bez skorki lub 6-7 pomidorow
-zabek czosnku
-2 papryki
-oliwa
-maslo
-pieprz czarny,sol,bazylia.oregano,papryka slodka i ostra,pieprz kajenski
-makaron na spagheti lub inny wedlug uznania
sposob wykonania

do darnka wlac okolo 3-4 lyzki oliwy oraz 1 lyzke masla,posiekac cebule,papryke,pietruszke,marchew.rozgniesc zabek czosnku i wrzucic do oliwy gdy bedzie rozgrzana dodac cebule.podsmazac ja do uzyskania zlotego koloru nastepnie dodac marchew pietruszke papryke i pomidory(wczesniej mozna obrac je ze skorki-sparzajac goraca woda)gdy sie pomidory rozgotuja dodac przyprawy wedlug uznania.wode na makoron nalezy posolic i dodac do niej lyzke oliwy(ma to na celu nie sklejanie sie makaronu).pasta powinna sie gotowac okolo 40min (czym dluzej tym lepiej)

Zycze smaczego

P.S Jak tam dzisiejszy obiad smakowal Wam?Globy tylko nie kłam!!!
SiMR rulez!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 lut 2006, 02:08
Posty: 17
Skąd: Włocławek/Warszawa
Auto: Tajemnica

Postprzez Globy » 27 lut 2006, 00:29

stasik007 napisał(a):Globy tylko nie kłam!

Wez i tu prawde powiedz :D Dzieki piekne, polecam powyzszy przepis – mielismy dzis okazje skosztowac i jeszcze zyje :P Lekko pikantne, da sie spozywac lyzka i zrobic przez kazdego.

Salatka:

– 4 jajka na twardo
– pol puszki ananasa
– 10 dag szynki
– por
– kukurydza
– majonez
– sol i pieprz

Trzy pierwsze skladniki pokroic w kostke, calosc wymieszac i dodac majonezu wedlug uznania. Smacznego!
Klubowicz
 
Od: 24 paź 2003, 21:02
Posty: 9888 (0/3)
Skąd: Warszawa
Auto: C140 M120

Postprzez Violetka » 27 lut 2006, 20:35

panowie, ale to miał być chyba kącik kulinarny a nie barmański :D :D :D

co jak co, mi też się pewne przepisy przydadzą
Obrazek
Wiele trzeba mocy, by umieć żyć wiedząc, jak bardzo życie i niesprawiedliwość są z sobą złączone / Friedrich Wilhelm Nietsche

www.forumppp.com.pl Partnerstwo Publiczno – Prywatne (PPP) w Polsce
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2006, 16:46
Posty: 1321
Skąd: Warszawa
Auto: mx5 NA 1.6/miata 1.8

Postprzez m4rcin » 27 lut 2006, 20:54

MEGA KAC! (czyli jak przepić całe wesele)

0,5 l oleju roślinnego
...reszta wódki (czyt. do ostatniego gościa)

1. Nalać olej do 2 szklanek
2. Zamknąć oczy i zatkać nos
3. Wypić 2 wcześniej przygotowane szklanki oleju. W przypadku mdłości dopuszcza się popicie herbatą lub sokiem.
4. W tym miejscu proponuje przerwę ok 15min w celu dojścia do siebie.
5. Przechodzimy do sedna sprawy czyli: odbijamy flaszkę łokciem (wersja hardcore – o czoło) i zaczynamy zabawę... :D
6. Powtarzamy pkt 5. do momentu gdy jest z kim (co) pić.
7. Najważniejszy punkt! Zaraz po przepiciu wszystkich szukamy wygodnego miejsca do spania ze świadmością, że przez najbliższe 4dni go nie zmienimy.

Uwaga !!!!!!
Wódka może zacząć działać po kilku, a nawet kilkunastu godzinach i potrafi trzymać jak wcześniej wspomniałem do 4dni razem (lub przemiennie) z MEGA KACEM.
POWODZENIA :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 8 wrz 2005, 20:51
Posty: 636
Skąd: 52.259°N 21.020°E
Auto: TT

Postprzez stasik » 28 lut 2006, 23:53

Rissoto a ' la MazdaSpeed

skladniki:
-250g ryzu
-2 marchewki
-1 pietruszka
-1 papryka
-2 male cebule
-pol malej cukinni
-oliwa
-0,5 litra bulionu
-kieliszek wina bialego(niekoniecznie)
-pzyprawy: sol,pieprz,papryka slodka,ziola prowansalskie.pieprz kajenski

sposob przygotowania
Do glebokiego naczynia wlac dwie lyzki oliwy. Nastepnie wrzucic do goracej oliwy surowy ryz – gdy bedzie zlocisty, dodac pozostale warzywa (posiekane w drobna kostke). Dodac bulion, nastepnie przyprawy. Gotowac na malym ogniu. Gdy bulion w polowie wygotuje sie, wlac kieliszek wina oraz przyprawy do smaku. Zycze smacznego.
SiMR rulez!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 lut 2006, 02:08
Posty: 17
Skąd: Włocławek/Warszawa
Auto: Tajemnica

Postprzez Grzyby » 1 mar 2006, 08:48

Rolowany boczek a'la Grzyby

1,5 – 2 kg boczku (najlepiej cienki duży płat)
4 duże łyżki kminku
2 duże łyżki pieprzu ziołowego (zalecam Kamis)
2 łyżeczki chili (może być papryka)
łyżeczka cząbru
sól, pieprz
olej
sznurek :)

Boczek rozkładamy. Z jednej strony obsypujemy kminkiem (wszystko), chili, cząbrem i solą.
Skręcamy cały płat boczku w rulon i mocno obwiązujemy sznurkiem (jak baleron). Następnie stronę zewnętrzną takiego pack'a smarujemy olejem i obsypujemy pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
Ładujemy to do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy max. 3,4 łyżki oleju.
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Wstawiamy naczynie do piekarnika po jego nagrzaniu.
Pieczemy 1,20 – 1,50 h.

Doskonałe na gorąco i na zimno do kanapek, polecam.

Istnieje też wersja hardcore tego dania (z główką czosnku – rozgniecioną – wymieszaną z kminkiem).
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16765 (68/178)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK

Postprzez Teva » 6 mar 2006, 21:46

Jako ze nasz świat zdominował drób badźmy konkekwentni:

Kurczakowe Paluszki

Trzeba:
1. Wziąć trochę cycków kurczakowych
2. Pokroić je w niewielkie paski (długie ale cienkie)
3. Posolić popieprzyć

zostawic cycki i zabrac sie za ciasto

Ciasto:
2 jajka trochę mleka makę i proszek do pieczenia przygotować

Ważna jest tu kolejnośc!

Najpierw jajka rozbić z mlekiem az zrobi się pianka dopiero do tej
pianki dodac mąke i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać
ma miec taką konystencję zeby ciasto zostawało na umoczonym kawałku kurczaka takie gestsze odrobine niż na naleśniki

Wrzucić pokrojone cycki do gara z ciastem
Wyciągać po jednej i smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu

Współmałżonka w tym czasie zagonić do robienia sosiku

Sosik

Słoiczek majonezu (koniecznie winiary) mała śmietana i czosnek

Do majonezu dodac 2 łyzki smietany i zetrzec pare zabków czosnku
wymieszać

Jeść na ciepło maczając w sosiku :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lip 2005, 09:32
Posty: 87
Skąd: Warszawa
Auto: 6; 2.0 GY 2005

Postprzez tarkan » 3 kwi 2006, 07:49

Jako, że trochę gotuję, wrzucam swój ostatni przepis...

Tureckie kulki mięsne

Czas przygotowania: 30-40 minut
Danie na: 3 osoby

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
2 ząbki czosnku
150 g twarożku naturalnego
pół szklanki bułki tartej
1 jajko
300 g ogórka kiszonego
200 g jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy, sól, cukier, curry, olej lub oliwa z oliwek, ocet, natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone należy wymieszać z jajkiem, twarożkiem oraz bułką tartą.
2.Powstałą masę doprawiamy 1 czubatą łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu, dodajemy 2 duże łyżki aromatycznej przyprawy curry.
3.Czosnek wyciskamy przez wyciskacz do czosnku lub kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do całej mięsnej masy.
4.Z masy formujemy kulki o średnicy 2 cm.
5.Następnie na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i smażymy przygotowane kulki, regularnie, z każdej strony, do osiągnięcia odpowiedniego brązowego koloru.
6.Ogórki posłużą jako oddzielny dodatek do mięsnej potrawy – kroimy je w cienkie plastry.
7.Siekamy drobno kilka gałązek natki pietruszki, odrzucając łodyżki. Mieszamy z wcześniej pokrojonym ogórkiem kiszonym.
8.Następnie przygotowujemy sos do ogórka mieszając: 4-5 łyżek octu, pół łyżeczki soli, kilka szczypt pieprzu oraz 1 łyżkę oleju z 200 g jogurtu naturalnego.
9.Ogórki z natką polewamy sosem i mieszamy.
10.Nakładamy kulki mięsne. Ogórki z sosem są zastępnikiem naszej polskiej mizerii.
Smacznego!! <soczek>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 lut 2006, 23:00
Posty: 426
Skąd: Warszawa / Sokółka
Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP

Postprzez Karwoś » 5 cze 2007, 10:00

Przepis 1:
Wsiadasz do samochodu i jedziesz Do McD :D
Przepis 2:
Wsiadasz do samochodu i jeździsz z prędkością 100km/h po wąskich leśmych drogach – możliwość upolowania zwierza na obiad – pomijam aspekt moralny i finansowy związany z naprawą auta i siebie samego po takim spotkaniu. :D

Przepis 1 może jest bardziej humanitarny – ale może tylko z pozoru, ale do najzdrowszych nie należy.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz
 
Od: 24 lut 2006, 19:01
Posty: 725
Skąd: Białystok
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez misiolot » 5 cze 2007, 18:59

MISIOLOTOWE RURY

paczka rur czyli canneloni nr 53 ,0,5 kg soczewicy zielonej ,2 średnie cebule ,peczek natki pietruszki ,2 ząbki czosnku ,słoik koncentratu pomidorowego ,kostka bulionowa ,tarty ostry ser typu parmezan ok 15 dag 2 jaja kurze :)

soczewicę płuczemy i namaczamy ok 4h 9można to zrobić przed pracą0 namoczona gotujemy woda powinna przykrywac soczewice około 2 cm warstwą ,kiedy jest miękka zestawiamy i ognia i czekamy aż przestygnie potem mielemy przez maszynkę ,cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy i szu do soczewicy to samo robimy z czosnkiem ,pietruszką i jajami 9przedtem należy pozbawic je skorupek :D ) dodajemy sól i sporo pieprzu i masę dokładnie mieszamy.Wyrobioną masą napychamy rury ,ja robie to przy pomocy noża o cienkim ostrzu układamy na wysmarowanej oliwa blasze,kiedy mam cała blachę wypełniona rozpuszczamy kostkę bulionową w półlitrze wody oczywiście wrzącej i zalewamy rury koncentrat rozrabiamy z wodą ,j(esli użyjemy zgęszczonego soku pomidorowego np Primo Gusto to nie ma takiej potrzeby ) i zalewamy tym rury całość jeszcze posypujemy serem i szu do piekarnika na ok 1h w 180 `C.

Potrawa najlepsza jest na następny dzień ,dobra na imprezę gdzie będą miesożercy i roślinożercy pasuje obu nacjom :D
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lut 2004, 22:11
Posty: 375
Skąd: grochów
Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko

Postprzez Justyśka » 29 lis 2011, 17:49

Murzynek z kremem ;)
Mi się znudził murzynek sam, wiec uwielbiam z kremem <serduszka>

Składniki

Ciasto
1 ¾ szklanki cukru
250g masła
60g kakao
½ szklanki mleka lub wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki jogurtu greckiego

Krem
200g masła
400g białego serka np. philadelphi
100g cukru pudru
2 łyżki rumu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie
Z cukru, masła, kakao i mleka gotujemy polewę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Polewa ładnie się połączy i zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby przestygła.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzona polewę, może być lekko ciepła (zostawiamy ok. ½ szklanki polewy), kolejno żółta i jogurt. Dokładnie mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przelewamy do tortownicy o średnicy 20–23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można też spód wyłożyć pergaminem). Pieczemy ok. 50 minut, do „suchego patyczka” w temperaturze 175°C.
Krem. Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rum, następnie porcjami serek. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki i przekładamy kremem, zostawiając krem również na wierzch ciasta (należy krem podzielić na 3 części). Murzynka wkładamy do lodówki. Gdy krem schłodzi się, polewamy wierzch pozostałą polewą. Schładzamy go ok. 30 minut w lodówce i podajemy. Smacznego!

Ciasto czekoladowo-bananowe z kremem :)

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 ½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
230g ciemnej czekolady
2 duże jajka
3 banany
½ szklanki ciepłej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju lub oliwy
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
75g posiekanych orzechów włoskich

Krem
300g sera białego, mielonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki cukru pudru
160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%

Przygotowanie
Suche składniki mieszamy w dużej misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (powinna być chłodna), jajka, wodę, mleko, olej, wanilię i rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy posiekane orzech i mieszamy, aż masa będzie gładka, ale nie za długo. Masę przelewamy do tortownicy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 40–45 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy gdy ostygnie.
Krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
Ostudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!

Połączenie czekolady i bananów uważam za genialne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo świeże. Gdy dodamy do tego delikatny krem, całość rozpływa się w ustach. Polecam!
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 10:17
Posty: 1210 (2/11)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez Kelm » 5 kwi 2012, 12:32

żurek małopolski

Składniki:

2.5 l wywaru lub wody
500 ml zakwasu na żur
10 jaj
500 g białej kiełbasy
500 g białego sera
250 ml śmietany
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
ew. 2 – 3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Do przecedzonego wywaru dodać żur, pokrojone w kostkę: kiełbasę, warzywa i mięso oraz pokrojony biały ser i jaja ugotowane na twardo w ćwiartkach, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Zupę zagotować przyprawiając ją śmietaną. Jeżeli zamiast wywaru używa się wody, to można dodać kostki rosołowe.


Krakowska sałatka z rzepy

składniki

2 nieduże czarne rzepy
15 dag białej fasoli
1 cebula
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
ew. 1 jajko na twardo do dekoracji

Sposób przygotowania:

Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na całą noc, a potem ugotuj i ostudź. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Rzepę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Posól, wymieszaj i odstaw. Posiekaj cebulę. Odłóż kilka fasolek do dekoracji, a pozostałe rozgnieć widelcem i przetrzyj przez sitko, aby oddzielić skórki. Ziemniaki również rozgnieć na gładkie purée, wymieszaj z roztartą fasolą, rzepą, cebulą oraz oliwą. Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekanym jajkiem na twardo i całymi fasolkami.

Precle domowe

Składniki:

50 dag mąki pszennej (typ 405)
1 paczuszka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
gruba sól

Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto. Ulep z niego wałeczki o długości 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20-30 sekund z każdej strony. Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.

Oraz mój przepis autorski:

Spaghetti z tuńczyka a'la mła:


Składniki:
garść makaronu typu spaghetti – najlepiej Lubella
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (dobrej jakości koszt. min 5 zł puszka)
1/2 puszki groszku konserwowego
1 puszka pomidorów w całości bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej włocławski, ew. węgierski)
1 łyżka świeżego startego imbiru
2 łyżki stołowe jogurtu typ grecki ew. śmietana 18%
1 łyżka oleju z ryżu
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano – świeże lub suszone
bazylia – świeża lub suszona

opcjonalnie: ser do posypania – dowolny starty żółty ser.

Proporcje dla 2-3 osób

Sposób przygotowania:
makaron: wg. zaleceń producenta z opakowania oczywiście sól i łyżka oleju najczęściej 15 minut .
sos:
Nagrzać olej na patelni, wylać stary olej z puszki i wrzucić tuńczyka na patelnię, rozdrobnić drewnianą warzęchą, dorzucić pokrojona w kostkę cebulę, zgnieciony czosnek, utarty imbir, smażyć minutę. Dodać groszek i smażyć ok 2 minut, zalać pomidorami z puszki, rozgnieść je na patelni, zamieszać, dodać przecieru i dusić, aż do zagotowania się makaronu. Dodać jogurtu i przyprawić do smaku. Zamieszać poddusić jeszcze z minutkę i można już serwować na talerz z makaronem. Ja wole osobno makaron i polewać sosem, można też wlać sos do garnka z makaronem, ale po co brudzić garnek :).
A Deo rex, a Rege lex.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2012, 20:19
Posty: 59
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.

Postprzez nemi » 5 kwi 2012, 14:00

Kanapka z pasztetem classic

Składniki:
– kromka chleba
– masło lub margaryna do smarowania pieczywa
– pasztet

Sposób przygotowania:
Kromkę chleba posmarować masłem z jednej strony, następnie tę samą stronę posmarować pasztetem.

Wersję classic można dowolnie rozszerzać: na pasztecie można położyć pomidora, cebulę, ogórka zielonego lub kiszonego. Można też polać keczupem. Chleb można zastąpić bułką.
ObrazekObrazek
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7160 (154/321)
Skąd: Warszawa

Postprzez Siw-y » 6 kwi 2012, 16:38

nemi napisał(a):Kromkę chleba posmarować masłem z jednej strony, następnie tę samą stronę posmarować pasztetem.

Nie rozumiem po co smarować masłem pod pasztet <co?>
Tak samo jak niektórzy walą masło pod dżemora <glupek2>



Justyśka napisał(a):Murzynek z kremem ;)

Ooo, to ja poproszę na za tydzień <serduszka>
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 12:36
Posty: 9624 (2/55)
Skąd: Warszawa
Auto: Jest:
GE6 FS
P11.144 SR20DE

Było:
CA KF
GE6 KL
GV FE
EC K8

Postprzez Radex » 6 kwi 2012, 17:35

Siw-y napisał(a):Nie rozumiem po co smarować masłem pod pasztet
Tak samo jak niektórzy walą masło pod dżemora

wtedy jest inny smak :P ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (60/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Siw-y » 6 kwi 2012, 17:50

Co z tego jak wszystko zjeżdża :P
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 12:36
Posty: 9624 (2/55)
Skąd: Warszawa
Auto: Jest:
GE6 FS
P11.144 SR20DE

Było:
CA KF
GE6 KL
GV FE
EC K8

Postprzez Magdalena » 6 kwi 2012, 18:09

Siw-y napisał(a):Nie rozumiem po co smarować masłem pod pasztet <co?>
Tak samo jak niektórzy walą masło pod dżemora <glupek2>

Ja tak zawsze robię :P Kanapka bez masła jest ble ...

Siw-y napisał(a):Co z tego jak wszystko zjeżdża :P

chyba Tobie :P
Ruda czarownica
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2008, 23:17
Posty: 2125 (4/6)
Skąd: Z daleka
Auto: 323 P/Małe czarne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park