Tablety

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Myjk » 11 sty 2012, 14:24

Potrzebuję urządzenia funkcjonalnego, pozwalającego skutecznie przeglądać strony www, odbierać maile (web mail). Musi to mieć wbudowany GPS/GSM/G3/WiFi. Pod lupę wziąłem na początek Samsung Galaxy Tab 10" i Asus Transformer także 10". Obydwa na Androidzie 3.1 (honeycomb). AT ma możliwość dokupienia podstawki dokującej, co przechyla szalę nieco na jego korzyść. Jakieś inne ciekawe rozwiązania? Budżet powiedzmy do 3k zł brutto.

PS nie, nie chcę kupić laptopa albo eeePC :P To ma być lekkie i poręczne, z ekranem dotykowym.
Edit: ma służyć do PRACY w podróży, a nie do zabawy.
Ostatnio edytowano 11 sty 2012, 14:38 przez Myjk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez Radex » 11 sty 2012, 14:33

a oglądałeś tablety Sony? są całkiem ciekawe :) można włożyć kartę pamięci, kartę GSM.
można też wspomnianym taabletem sterować różnymi urzadzeniami na podczerwień.
tablet może również służyć jako pad do playstation, robione są również konwersje z PSONE pod tego tableta <czarodziej>

http://www.sony.pl/hub/sony-tablet
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (60/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez loockas » 11 sty 2012, 14:51

Ja bym był za Asusem... Ale to tylko opinia na podstawie chwilowej zabawy transformerem z przystawką i galaxy tabem 10.1

No chyba, że coś takiego?
http://allegro.pl/ibm-lenovo-x201-table ... 36849.html
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9789 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Myjk » 11 sty 2012, 14:58

Radex napisał(a):można włożyć kartę pamięci, kartę GSM.

Te powyższe to jakoś inaczej?

Radex napisał(a):tablet może również służyć jako pad do playstation, robione są również konwersje z PSONE pod tego tableta

Na grach mi nie zależy.

loockas napisał(a):No chyba, że coś takiego?
http://allegro.pl/ibm-lenovo-x201-table ... 36849.html

Waga: 1,80 kg. Dobre żeby przywiązać do szyi i wskoczyć do Wisły. ;)
Dlatego pisałem, że laptopy odpadają. Zwykła klawiatura może być, ale tylko opcjonalnie.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez Seraf » 11 sty 2012, 15:00

Fajnie, widze że poszerzyłem Ci troche horyzont poszukiwań mobilnego urządzenia wielofunkcyjnego :D Ja bym doradzał samsunga. Może szalę przeważy coś niepoliczalnego jak wsparcie produktu. Nie wiem jak to jest ze strony Asusa, bo miałem styczność tylko z ich telefonami i wsparcie było mizerne, ale jeśli chodzi o samsunga to wiem że i oficjalne wsparcie ze strony producenta jak i użytkowników/pasjonatów jest potężne :D weź to pod uwagę <cisza>
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2009, 23:28
Posty: 3539 (2/14)
Skąd: Białystok
Auto: rower miejski :D

Postprzez sq2jul » 11 sty 2012, 15:07

Moge Ci sprzedac Samsung Galaxy Tab'a gt-p1000 ;)

A na powaznie – Asus Transformer to moj faworyt – ale tylko w wydaniu z dockiem. Mam Galaxy TABa – na poczatku podniecalem sie tym, ze bateria ma trzymac x h – no i fajnie ale to bylo za krotko. Potem kupilem HP Touchpada – ma wytrzymac na baterii 8h – nooo super, ale po chwili rowniez sie okazuje, ze to malo. Mysle, ze Transformer pod tym wzgledem by mnie zadowolil... No i ta swoboda pisania.
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6672 (260/164)
Ostrz.: 1
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Paweł » 11 sty 2012, 17:43

Moja żona ma iPad2'a (tfu), którego system operacyjny uważam za sporo lepszy od Androida. Pasuje mi on znakomicie do przeglądania maili, zdjęć, pudelka lub innej porannej gazety i youtube'a, ewentualnie do przeczytania jakiegoś broszurowego e-book'a.

Natomiast do pracy imho nadaje się jak śrubokręt do dłubania między zębami. Dla przykładu napisanie czegokolwiek dłuższego od sms'a, gdzie nie daj boże trzeba użyć znaków diakrytycznych i/lub coś wyciąć, wkleić, to istny koszmar. Licząc, że dołożenie klawiatury rozwiąże problem, sprawdziłbym to przed kupnem, bo netbook którego kojarzę, a oparty o androida nie zapewniał tego luksusu (chociaż możliwe, że są jakieś dodatkowe programy, które pozwalają wprowadzić na ekran "ęą" przez naciśnięcie wybranego klawisza z symulowanym "altem").

P.S. Podobno potrafi to (ęą) Asus Transformer Prime, który na klawiaturze ma klawisz "alt".
Mazda Rx-7 A-Spec FB 12A '85 | CM0M F4Rt '05 #145/500 | JK0E P9X SU4 '09 | VAG
...sings an irresistible song, begging to be revved to its redline and thrown into corners. | bought not built. | ...ultimate solution for those with a distrust of birth control.
gasoline
Avatar użytkownika
Zarząd – Prezes
 
Od: 20 paź 2003, 14:13
Posty: 10945 (522/551)
Skąd: Warszawa
Auto: CM0M F4Rt '05
JK0E P9X SU4 '09
VAG

Postprzez loockas » 11 sty 2012, 19:33

Dlatego do tableta polecam rysik. Ja mam tandetny, chiński tablet, a z rysikiem jadę w CLI dużo szybciej niż na telefonie z QWERTY. Z tą pracą na tablecie, to wszystko zależy kto przy czym pracuje. Dla mnie się to sprawdza, ale raczej w zastosowaniach awaryjnych. Zdecydowanie wolę netbooka. Fakt cięższy i mniej poręczny... ale wygodniejszy. Zdaje sobie jednak sprawę, że nie każdy potrzebuje dużo pisać. Wtedy taki tablecik jest bardzo ok.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9789 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Myjk » 11 sty 2012, 20:21

Pomimo, że na stronach MM widnieją napisy że tabletów brak, to na półce w sklepie są dostępne wszystkie. I tak macałem zarówno SGT 7/10 jak i AT (z klawiaturą), ale był także Sony (oraz inne hujaweje). Z tych trzech najlepiej prezentował się i zachowywał AT. Działał szybko i bez lagów -- dwa pozostałe haczyły przy prostej zmianie "pulpitów". SGT się zawiesił dwukrotnie (sic!), właściwie to zgasł pomimo pełnej baterii. Wystarczyło za dużo mu zadać w jednej chwili, krzywo "tapnąć", potrząsnąć... Rozumiem, że sklepowy na wystawie targany niemiło, no ale w końcu na co dzień też będzie nie słabiej traktowany. Ponadto SGT jest strasznie wiotki -- zwyczajnie wygina się w rękach. AT ma hartowane szkło i nie sposób go wygiąć w rękach, ergo jest najbardziej wytrzymały z całej stawki. W jakości wyświetlacza SGT i AT nie odstają od siebie, ale Sony i inne już tak. W sumie nie zwróciłem uwagi na PLitery, więc pewnie jeszcze jutro się ponownie wybiorę. Ceny niczym się nie różnią w MM od tych z Aledrogo. Muszę przyznać, że to miłe urządzenia -- nie wiem czy to zaleta sprawnie działającego wielopunktowego ekranu dotykowego, czy systemu.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez loockas » 11 sty 2012, 20:37

Powtarzam się, ale ja bym brał AT z dockiem... Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to byłem zachwycony.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9789 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez sq2jul » 11 sty 2012, 20:39

Myjk jezeli masz na mysli pierwszego Asusa Transformera (czyli nie Prime) to wstrzymalbym sie jeszcze chwile z zakupem. Z racji tego, ze Transformer Prime wszedl do sprzedazy zaledwie ~2-3 tyg temu to pierwsza jego wersja w najblizszym czasie powinna mocno potaniec. Z tego co wiem obecnie cena nowego Prime'a nie wiele odbiega od ceny jego poprzednika.
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6672 (260/164)
Ostrz.: 1
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Myjk » 11 sty 2012, 20:48

sq2jul napisał(a):Z tego co wiem obecnie cena nowego Prime'a nie wiele odbiega od ceny jego poprzednika.

Z tego co widzę jest prawie 700 zł brutto różnicy obecnie.
http://allegro.pl/tablet-asus-tf101-lap ... 87421.html
http://allegro.pl/nowosc-asus-eee-pad-p ... 51060.html
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez sq2jul » 11 sty 2012, 20:53

ee faktycznie – prime (sam tablet) kosztuje tyle co transformer pad w wersji 3g + dock.
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6672 (260/164)
Ostrz.: 1
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Paweł » 11 sty 2012, 21:02

Myjk napisał(a):dwa pozostałe haczyły przy prostej zmianie "pulpitów". SGT się zawiesił dwukrotnie (sic!), właściwie to zgasł pomimo pełnej baterii. Wystarczyło za dużo mu zadać w jednej chwili, krzywo "tapnąć", potrząsnąć...

Dlatego, gdybym tylko potrafił przekonać się do wyznania wiary Jobsowej i iTunes'a, wybrałbym iPada :).

Tymczasem zdecydowałem, że czekam na tablety o dwa razy większym ppi – podobno są już na horyzoncie.
Mazda Rx-7 A-Spec FB 12A '85 | CM0M F4Rt '05 #145/500 | JK0E P9X SU4 '09 | VAG
...sings an irresistible song, begging to be revved to its redline and thrown into corners. | bought not built. | ...ultimate solution for those with a distrust of birth control.
gasoline
Avatar użytkownika
Zarząd – Prezes
 
Od: 20 paź 2003, 14:13
Posty: 10945 (522/551)
Skąd: Warszawa
Auto: CM0M F4Rt '05
JK0E P9X SU4 '09
VAG

Postprzez loockas » 11 sty 2012, 21:39

Lubie androida, ale jego optymalizacja, a raczej brak optymalizacji pod całkiem niesłabe sprzęty jest porażający.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9789 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Myjk » 12 sty 2012, 08:56

Alternatywa:

http://allegro.pl/netbook-tablet-asus-t ... 95468.html

W sumie to rozwiązanie ma swoje zalety (niska cena, popularny system), ale i podstawową wadę -- nierozłączność z klawiaturą, a więc dużą wagę. Ponadto Windows nie jest systemem tak przyjaznym do obsługi palcem/palcami (AFAIK nie jest tu w ogóle ekran multi touch, tylko zwykły punktowy). Trudno to zatem podciągnąć pod potoczną kategorię Tablety. Czas pracy na baterii (w związku z HDD i ATOMem na pokładzie) też pewnie oszałamiający nie będzie -- maks 2-3h nic nierobienia.

PS czym konkretnie się różni się nowy AT od starego? Wiele różnic nie widzę.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez Borys » 12 sty 2012, 09:34

IMO Windows (nawet okrojony starter) w netbookach jest słabym rozwiązaniem. System, który z roku na rok udoskonalany był by zżerać więcej RAM raptem ma być funkcjonalny z 1GB. Do pracy nadawać to się będzie słabo.
Nie wiem jak bateria w tym Eee, ale Nokia w booklecie 3G udowodniła, że HDD nie musi w prostej linii wiązać się z krótką żywotnością.
No i nie ma 3G...

Mocno zainteresowałem się Transformerem, też go obmacałem i całkiem pozytywny odbiór. Jest to rozwiązanie, które było by w stanie nauczyć mnie oderwania od klawiatury, bo na razie tego nie czuję ;)

Podstawowa różnica to taka, że prime został odchudzony. Ten starszy podobno przeważał doc'ka (wywalał się na plecki podczas pracy w trybie "netbookowym").
Ostatnio edytowano 12 sty 2012, 09:45 przez Borys, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 lip 2007, 23:00
Posty: 2063 (0/1)
Skąd: Łódź
Auto: Lancer

Postprzez Myjk » 12 sty 2012, 09:42

Borys napisał(a):że HDD nie musi w prostej linii wiązać się z krótką żywotnością.

Oczywiście HDD 2,5" mało żre (5V*0,5A =2,5W), ale już procesor ATOM w spoczynku 30W a w stresie nawet do 60. Liczyłem to na potrzeby CarPC (gdzie też siedzi ATOM... znaczy siedział, bo po padzie płyty teraz jest AMD E350N, który żre jeszcze więcej :P ).
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Postprzez sq2jul » 12 sty 2012, 10:28

Myjk napisał(a):czym konkretnie się różni się nowy AT od starego? Wiele różnic nie widzę.


Podstawowa roznica to to, ze Transformer jest oparty o platforme Tegra 2 (2 rdzenie) zas Trasnformer Prime jest na Tegra 3 (4, a tak na prawde 5 rdzeni). Pierwszy transformer wystepowal w wersji z 3g, zas prime'a poki co nie ma z 3g (byc moze kiedys bedzie). Prime tez moze miec powazne powazne problemy z GPS (nie dotyczy to wszystkich egzemplarzy) praktycznie uniemozliwajace korzystanie z niego jako navi.
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6672 (260/164)
Ostrz.: 1
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Myjk » 12 sty 2012, 13:34

No to zalet mu deczko ujęli. ;)
Ciekawe czy na takim AT1 będzie można ew. zamontować Win7 albo Win8 (jak już wyjdzie)?
Niby zapowiadany AT3 ma działać domyślnie z Win8.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5812 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: M6'07 GG CR A+

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park