Mazda Millenia S TA KJ '95r.

TA / HD / HC / HB

Postprzez mckoper » 2 cze 2009, 23:28

Olka napisał(a):M A S A K R A !! Sprzedaję trochę ziemi i kupuję Millenię zeby

no nie wiem czy wystarczy <lol>

Olka napisał(a):Twoja Milly jest po prostu przepiękna, dopieszczona w każdym calu... Nie mogłam się dziś napatrzeć!

Mev napisał(a):Piękna – muszę to po raz kolejny powiedzieć

Bardzo się cieszę,że Wam się podoba, następnym razem będzie jeszcze ładniejsza ;) :)

voytecku napisał(a):Ma niesamowicie zgrabny tyleczek usmiech

Chyba nie muszę głośno mówić kogo to zasługa :)

Ps.

Łukasz, dziękuję za wstawienie fotki :)
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 23:22
Auto: CERVELO R5 Red eTape AXS

Postprzez mckoper » 4 cze 2009, 18:44

Milly dostała dzisiaj nowe prezenty ;)
Końcówka drążka kierowniczego Yamato(japońska). Stara juz jest wybita i trzeba ją wymienić.

Obrazek

no i nowy zestaw Xenon HID. Nie którzy wiedzą,że miałem problemy z lampami i co sie okazało to padła przetwornica.
Zestawik wygląda tak:

Obrazek
Obrazek

pozdrawiam,
mckoper
Forumowicz

Postprzez mckoper » 7 cze 2009, 13:44

Wczoraj miałem wolną sobotę i wziąłem się za montaż xenonów w Milly.
Sam montaż nie należy do trudnych bo cały zestaw montuje się na zasadzie plug&play. Najwięcej pracy zajmuje demontaż lamp.
Aby to zrobić trzeba zdjąć przednie koła, zdemontować nadkole, wyciągnąć grill, i wszystkie plastiki na przednim pasie.
Mała fotorelacja:

przed operacją ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tą śrubę uda się odkręcić przy takiej kombinacji przedłużek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

po demontażu lamp pora na montaż żarników i ukrycie przetwornic

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i tak wyglądają nowe światła po zabiegu.

Obrazek

W najbliższym czasie mam zamiar zamontować żarniki do świateł drogowych i przeciwmgłowych (mają soczewkę) :)

pozdrawiam,
mckoper
Forumowicz

Postprzez azalisz555 » 29 cze 2009, 22:17

kurde wszystko pięknie, tyle ze jak się dobierałem to tej schowanej śrubki od nadkola (tyle że ja z lewej strony) to tam są 3 albo i 4 takie same :D:D dwie na tej samej wysokości prawie koło siebie, nie chciałem strzelać i odkręcać na chybił trafił bo burza szła i wszystko skleciłem do całości, miałem niefart :( oooo a tak poza tym to ukręciłem lewarek xD, to jest mistrzostwo, samochód na biegu postojowym i zaciągniętym ręcznym stoczył mi się z lewarka :| :| :| a po przykręceniu koła zdaje mi się ze ociera tarcza (tyle że hamulca nie ruszałem (a koło przykręcałem potem ponownie dla pewności ale bez skutku, ledwo słychać że coś trze, ale trze, miałem klocki wymieniane ale leżą jak ulał i wcześniej nic nie było, poza tym mówię ze nie ruszałem :|

ps. jak zdjąć grilla?
ps2. wcale nie trzeba mieć rączej jak japońce żeby tam sięgnąć :) wystarczy wsadzić do łokcia, ja sięgnąłem zwykłym płaskim kluczem (nie mam małych rączek :))
Forumowicz

Od: 17 cze 2009, 01:34
Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)

Postprzez azalisz555 » 29 cze 2009, 22:21

aaaaaaa tak zupełnie przy okazji to skąd wziąłeś białe obrysówki? wszędzie szukałem i nie mogę znaleźć :(
Forumowicz

Od: 17 cze 2009, 01:34
Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)

Postprzez mckoper » 13 lip 2009, 22:12

azalisz555 napisał(a):jak zdjąć grilla?

Aby ściągnąć grilla musisz na pierwszy strzał odpiąć wszystkie zapinki na przednim pasie.

Obrazek
Obrazek

po ściągnięciu plastyków ściągasz grilla (jest zamocowany na 5 zapinek)

Obrazek
Obrazek

aaaaaaa tak zupełnie przy okazji to skąd wziąłeś białe obrysówki? wszędzie szukałem i nie mogę znaleźć smutny

Najszybciej znajdziesz je na eBay'u w USA
Tutaj masz przykładowe aukcje klik!
Forumowicz

Postprzez wac_ns » 14 lip 2009, 08:53

gratuluje pięknej Madzi w tak ładnym kolorze.
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]

MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
Forumowicz

Od: 7 lip 2008, 09:22
Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)

Postprzez mckoper » 15 lip 2009, 22:31

wac_ns dziękuje, Twoja Premacy też jest ładna i zadbana.

Dzisiaj dotarły do mnie 3 paczki. Kolejne 3 może będą w następnym tygodniu.(na pewno jedna już opuściła Japonię)
Zbieram potrzebne graty aby przygotować Milly na wielkiego spota który zbliża się wielkimi krokami.

W przeciągu kilku dni Millenia idzie do lakiernika aby zakończyć drugi etap malowania tj. maska, 2x drzwi przednie, błotniki (jeden do wymiany), zderzak i usunięcie małego ogniska rdzy w okolicy podłogi.

Wymieniam także obecne lusterka na nowe. W zasadzie będą się różniły od starych tym,że będą elektrycznie składane.

Dla dodania klimatu Milly dostała nowy panel sterowania od swojej "młodszej siostrzyczki" ;)

Do Mega Spota w Sochaczewie chcę jeszcze wyciągnąć całą tapicerkę żeby porządnie wyprać dywan.
Myślę jeszcze nad wyciszeniem auta matami wygłuszającymi,ale to juz zależy od finansów...

Tutaj fotki części :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 15 lip 2009, 22:44 przez mckoper, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Mev » 15 lip 2009, 22:35

Te lusterka są takie same jak w X6?
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez mckoper » 15 lip 2009, 22:41

tak, są podobne :) Lustra które obecnie mam założone są na sprzedaż :)
Ostatnio edytowano 16 lip 2009, 17:58 przez mckoper, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez noucamp » 15 lip 2009, 23:37

nie ma to jak USDM :)
GO BIG OR GO HOME
Forumowicz

Od: 12 wrz 2007, 14:27
Auto: Silvia power :*

Postprzez mckoper » 17 lip 2009, 21:40

noucamp napisał(a):nie ma to jak USDM :)

Żeby jeszcze dolar był po 2 złote to w ogóle byłby wypasik ;)
Forumowicz

Postprzez voytecku » 18 lip 2009, 16:15

Gdy juz zalozysz lusterka, to koniecznie pochwal sie i wrzuc jakis filmik. Zawsze chcialem zobaczyc jak millenia prezentuje sie z tym bajerem :)

I mam nadzieje, ze niedlugo zobacze ja znowu na zywo :)

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez mckoper » 20 lip 2009, 00:34

voytecku napisał(a):Zawsze chcialem zobaczyc jak millenia prezentuje sie z tym bajerem :)

voytecku napisał(a):I mam nadzieje, ze niedlugo zobacze ja znowu na zywo

W najbliższy weekend zobaczysz :D :)

Wczoraj poświęciłem calutką sobotę na majsterkowanie przy Milly.
W planie miałem zamontowanie nowych lusterek (elektrycznie składanych), wymiana nagłośnienia w przednich drzwiach i założenie nowych paneli sterowania szybami.
Praktycznie większość rzeczy udało mi się zrobić za wyjątkiem podłączenia elektrycznych lusterek. Problem polega na tym,że przez dłuższy czas szukałem przycisku odpowiedzialnego za składanie lusterek ( dostępny był tylko w X9 i Eunos 800) i nie znalazłem go w Polsce :(
Bez problemu znalazłem cały panel w Japonii od Eunos'a 800 (koszt z transportem 178zł) Największy problem pojawił się gdy chciałem z 2 paneli zrobić jeden ;)W Japonii kierownica jest z prawej strony i wszystko jest na opak.Myślałem,że przycisk jest przykręcony i wystarczy go przełożyć, a okazało się,że przycisk jest przylutowany do płytki.
Na szczęście płytka jest uniwersalna i wystarczy "przelutować" go na drugą stronę :) Temat lutowania pozostawiam sobie na następny tydzień :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji jak już miałem rozebrane całe obicie drzwi to wymieniłem głośniki w przednich drzwiach.
W drzwiach jest dość nietypowy rozmiar (5'x7') i ciężko było coś dobrać,ale wybór padł na Clariony SRC-5715, głośniki 2-drożne.
W słupku drzwi wylądowały wysoko tonowe gwizdki marki Sony XS-H03
Jak na fabrycznym sprzęcie elegancko gra :)
Ostatnią rzeczą jaką wczoraj wymieniłem to panel(e) sterowania szybami, z beżowych na a'la drewno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 20 lip 2009, 21:58 przez mckoper, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Mev » 20 lip 2009, 01:03

Bardzo fajna fotorelacja. Po raz kolejny gratuluję auta <spoko>
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez sq2jul » 20 lip 2009, 17:52

piekna robota ale musze Ci powiedziec, ze skladane lusterka byly tez w x6 ;) Sam takie posiadam, btw pokaz jak Ci wyszedl montaz tweeterow.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez mckoper » 20 lip 2009, 18:14

Hmmm tego to nie wiedziałem,że X6 miał elektrycznie składane lustra :)
Montaż gwizdków pokażę wieczorem bo muszę zdjęcia zrzucić z aparatu :)
Forumowicz

Postprzez Janusz626 » 20 lip 2009, 18:54

mckoper napisał(a):Bez problemu znalazłem cały panel w Japonii od Eunos'a 800 (koszt z transportem 178zł)

albo ja sie wyglupilem albo Ty mckoper :P tyyyle kasy.... nie wierze, ale widac ze jestes w stanie zrobic bardzo duuuzo dla swojej Milly :D upewniam sie tylko, ze jak dla mnie Allegro nadal rzadzi... tez mam krecka dla swojej X9, ale musze Ci to przyznac mckoper ze jestes gigant maniak i masz pozytywnego hopla <uklon> i jestes w lozy vipow

a najlepsze masz fele, wielki wizualny oryginal, dla mnie bomba... wzor, wytloczenia i dekielki rozmiar tez ok
powiedz mi, jesli masz ory radio to sa po drodze jakies wstepne wzmacniacze do glosnikow czy cos w tym stylu ?? czy bezposrednio sygnal idzie na glosniki...
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez voytecku » 20 lip 2009, 20:36

Janusz626 napisał(a):albo ja sie wyglupilem albo Ty mckoper język tyyyle kasy.... nie wierze

Lepiej nie pytaj, za ile jakis idiota kupil kiedys zaroweczki do tylnych lamp albo przednie postojowki :)

Janusz626 napisał(a):nie wierze, ale widac ze jestes w stanie zrobic bardzo duuuzo dla swojej Milly

Ona bardzo kocha jego pieniadze :)

Janusz626 napisał(a):a najlepsze masz fele, wielki wizualny oryginal, dla mnie bomba... wzor, wytloczenia i dekielki rozmiar tez ok

Fele naprawde ma niesamowite, idealnie pasuja i podkreslaja subtelnie narysowana linie tego samochodu.

Janusz626 napisał(a):jesli masz ory radio to sa po drodze jakies wstepne wzmacniacze do glosnikow czy cos w tym stylu

Wstepne wzmacniacze oraz wzmacniacz glowny byly tylko w wersjach z audio BOSE.

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez Janusz626 » 20 lip 2009, 21:16

voytecku napisał(a):Lepiej nie pytaj, za ile jakis idiota kupil kiedys zaroweczki do tylnych lamp albo przednie postojowki

:D ok.. kumam :D tez sie czasem wyglupiam i dobrze ze moja panna nic o tym nie wie <diabełek>
voytecku napisał(a):Ona bardzo kocha jego pieniadze

znam to z ta roznica ze ja mam je dwie, i ta droga mowi ze jak na auto nie zaluje to na nia tym bardziej nie powinienem oszczedzac <diabełek>
voytecku napisał(a):Wstepne wzmacniacze oraz wzmacniacz glowny byly tylko w wersjach z audio BOSE.

pytam bo zachcialo mi sie zmienic radio na takie ze zdejmowanym panelem czyli takie normalne, i cos jakos nie chce grac a powinno tak jak w innych autach, i dlatego sie zastanawiam czemu radio nie wyrabia, brak niskich tonow bez mocy kuleje itd...
mckoper takie pytanko: ta kolumna to nie czsem pierwsza generacja ALTUS-ow 200W
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion