w mojej Mazdzie Milleni świecił tylko przednie obrysówki, tylne to odblask. Postanowiłem je odrobinę zmodyfikować, aby świecił komplet przód/tył. Zastosowałem diody LED. Pierwotnie miała to być skromna jedna dioda. Po krótkich przemyśleniach doszły kolejne 2 co dało 3 diody na jeden obrys. Dlaczego 3? W momencie gdy jedna padnie, obrys dalej świeci i nie trzeba tam zaglądać.
Demontaż: odblaski trzymają się na 2 śrubkach od wewnętrznej strony zderzaka.
Wiercimy 3 otwory wiertłem 5.0 (pod diody 5mm) wedle uznania – ja wytyczyłem środek odmierzyłem po 1 cm w lewo i prawo i miałem 3 punkty, które nawiercałem (UWAGA!! Najlepiej owinąć wiertło taśmą – zostawić powiedzmy 2mm i zawijać grubo. Da nam to swojego rodzaju ogranicznik i zapobiegnie uderzeniu w odblask co w efekcie mogło by doprowadzić do pęknięcia. Pomimo ogranicznika należy zachować pełną koncentrację i maksymalna ostrożność) .
Wciskamy diody i lutujemy:

By j4ku3 at 2011-07-26
Tak zlutowane diody zalepiłem "glutomatem" aby nie dostawała się woda. Dodatkowo zastosowałem czarny sylikon, żeby diody nie świeciły "tyłem" i po montażu nie oświetlały owalnej części między zderzakiem a obrysówką.
Miejsce wyprowadzenia przewodu: Był bolec naprowadzający, którego wyłamałem i w jego miejsce pójdzie przewód. Dodatkowo, czego nie ma na zdjęciach należy założyć opaskę zaciskową (plemnika) na przewód w miejscu wyłamania, oraz po zamontowaniu w zderzaku, założyć kolejnego (od strony wewnętrznej) przy samym wyjściu. Zapobiegnie to przesuwaniu się przewodu i unikniemy w przyszłości przypadkowego oderwania. Dodatkowo można zalać "dziurkę" sylikonem bądź klejem typu poxipol co da nam 100% pewności, że nie dostanie się tam woda. Mam nadzieję, że wszystko jest jasne

By j4ku3 at 2011-07-26

By j4ku3 at 2011-07-26
Mam nadzieję, że się przyda. Jeszcze wszystkiego nie montowałem, ponieważ zderzak czeka na lakier. Jak będę wszystko składał, dodam kolejne zdjęcia, którędy wprowadzić przewody do bagażnika i gdzie je podłączyć (pozycyjne tylne).
Pozdrawiam, KUBA