Mazda Xedos 9 / Millenia (TA) – Opinie i Informacje
U mnie tez nie piszczy gdy są otworzone drzwi, ale lampki sie palą., Przy światłach mam taki dźwięk jesli zapomnę ich wyłączyć.
Swoją drogą, nie ma ktos moze własnie tego przełacznik od strony kierowcy do ożenienia ?
Swoją drogą, nie ma ktos moze własnie tego przełacznik od strony kierowcy do ożenienia ?
Pozdrawiam MlodyMatt 
dzwiek to ja mam przy swiatlach, przy drzwiach, przy pasach i przy airbagu jak nie dziala nawet 
- Od: 17 cze 2009, 01:34
- Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)
uściślę.
-kiedy mam włączone światła i otworzę drzwi usłyszę dźwięk (przypomnienie że światła włączone)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce przekręcony w poz. I lub II i otworzę drzwi usłyszę dźwięk i zaświeci się kontrolka (przypomnienie, że drzwi otwarte)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce przekręcony w poz. I lub II i nie zapnę pasów usłyszę dźwięk i zaświeci się kontrolka (przypomnienie, że nie zapiąłem pasów)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce i przekręcam kluczyk w poz. II to świeci się kontrolka airbag, jeżeli airbag jest uszkodzony kontrolka się mryga i słychać serię 5 dźwięków
światełka w drzwiach świecą przy każdym otwarciu drzwi bez względu na to czy kluczyk jest w stacyjce i czy światła są włączone. to chyba tyle.
pozdrawiam
-kiedy mam włączone światła i otworzę drzwi usłyszę dźwięk (przypomnienie że światła włączone)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce przekręcony w poz. I lub II i otworzę drzwi usłyszę dźwięk i zaświeci się kontrolka (przypomnienie, że drzwi otwarte)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce przekręcony w poz. I lub II i nie zapnę pasów usłyszę dźwięk i zaświeci się kontrolka (przypomnienie, że nie zapiąłem pasów)
-kiedy mam kluczyk w stacyjce i przekręcam kluczyk w poz. II to świeci się kontrolka airbag, jeżeli airbag jest uszkodzony kontrolka się mryga i słychać serię 5 dźwięków
światełka w drzwiach świecą przy każdym otwarciu drzwi bez względu na to czy kluczyk jest w stacyjce i czy światła są włączone. to chyba tyle.
pozdrawiam
wracając do tematu świec do silnika Millera...
obok znanych platynowych Denso PKJ16CR8 i NGK PZFR5F natknąłęm się na irydowo-platynowe Denso SKJ16CRA8. Podobno mają jeszcze bardziej wydłużoną żywotnosc o około 50% w stosunku do platynowych, jeszcze mniejszy odstęp między elekrodami dziei czemu wystarczy mniejsze napięcie do wytworzenia iskry. Są szczególnie trwałe w przypadku zasilania LPG i troche droższe od platynówek o około 15-20PLN ale może warto dopłacic, szczególnie jeśli jeździ sie na LPG- ja zamówiłem takie z Anglii bo tam udało mi się znalezc w cenie 50PLN/szt. z wysyłką czyli taniej niż u nas platnówki.
Jeśli ktoś miał do czynienia z tego typu świecami, niech się podzieli doświadczeniami na forum.
A może ktoś już pisał o tego typu świecach a ja przeoczyłem?
Pzdr.
obok znanych platynowych Denso PKJ16CR8 i NGK PZFR5F natknąłęm się na irydowo-platynowe Denso SKJ16CRA8. Podobno mają jeszcze bardziej wydłużoną żywotnosc o około 50% w stosunku do platynowych, jeszcze mniejszy odstęp między elekrodami dziei czemu wystarczy mniejsze napięcie do wytworzenia iskry. Są szczególnie trwałe w przypadku zasilania LPG i troche droższe od platynówek o około 15-20PLN ale może warto dopłacic, szczególnie jeśli jeździ sie na LPG- ja zamówiłem takie z Anglii bo tam udało mi się znalezc w cenie 50PLN/szt. z wysyłką czyli taniej niż u nas platnówki.
Jeśli ktoś miał do czynienia z tego typu świecami, niech się podzieli doświadczeniami na forum.
A może ktoś już pisał o tego typu świecach a ja przeoczyłem?
Pzdr.
.jano. napisał(a):Jeśli ktoś miał do czynienia z tego typu świecami, niech się podzieli doświadczeniami
kiedys czytalem o tych swieczkach ale wykonalem telefon do Wieska z Debicy i zostalo to co jest przewidziane do millera czyli PZFR5F ...
A ja sie zapytam, czy ktos ma jeszcze fabryczny akumulator Panasonic-a w millerku ? gdzies znalazlem informacje ze jest to Panasonic 80B26L 65Ah 582A wymiary 260/173/227mm.
Moze to ktos potwierdzic ?
Lopez.w napisał(a):miałem do niedawna włąśnie oryginalny Panasonic
a pamietasz moze jakie mial oznaczenie ?
Lopez.w napisał(a):ale w zeszłym roku padł , po 10 LATACH usmiech
Mechanicy się troszkę dziwili.
hehe.. ja znalazlem stary ory akumulator Panasonic z mojej poprzedniej 626 DiTD 1998r, wymienilem go na BOSH bo niby padl (po 10 latach) ale okazal sie dobry, lezakowal sobie dwa lata jeszcze na dworze i co?... jezdzi teraz w jakims Passacie TDI na przechowanie
A zeby byl mniejszy to wsadzilbym go do KJ, moj jakis tam z marketu jeszcze kreci, nie wiem czy przetrwa taka zime, dzisiaj odpalil ledwo co a bylo -21, wiec mocno sie zastanawiam nad batera Panasonic
witam odswierze troszke kwestie zawieszenie mem pytanie co do przodu
koszt orginalnych amo przod w aso i przy jakim przebiegu trzeba bylo je wymienic
czy w zawieszeniu cos sie psuje
gumy swoznie
czy za wyjatkiem kompresowa do 2,3 litra jakies czesci sa nieosiagalne
koszt orginalnych amo przod w aso i przy jakim przebiegu trzeba bylo je wymienic
czy w zawieszeniu cos sie psuje
czy za wyjatkiem kompresowa do 2,3 litra jakies czesci sa nieosiagalne
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
ale co ty mówisz, jakis czas temu na ebayu byla nowka sztuka niesmigana turbosprezarki do 2.3 a co do zawiechy z przodu to wszystko sie psuje, kwestia tylko kiedy
wahacze sie psuja, a o amorkach z ASO zapomnij, chyba za spisz na pieniadzach ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
mckoper napisał(a):tutaj masz amortyzatory KYB, z tego co wiem u nas w ASO dostaniesz za ok 800zł/szt.
Taniej wyjdzie kupic w Polsce Kayaby na tyl, przednie powinny kosztowac ponizej 800zl. Zawsze mozesz dostac jakis rabat.
mckoper napisał(a):to bym kupił klik
Ja wlasnie taki kupilem, mial wszystkie zaslepki, byl fabrycznie naoliwiony, pachnial nowoscia i kosztowal duzo... duzo mniej
Pozdrawiam,
voytecku.
tylne amorki wiem ze sa zastepcze i dostepne w polsce
co do kompresora myslelem ze drozsza zabawa chyba ze to okazjonalna cena ;p
czy cos z zawieszenie aprocz przednich amorkow jest mega nieosiagalne
co do kompresora myslelem ze drozsza zabawa chyba ze to okazjonalna cena ;p
czy cos z zawieszenie aprocz przednich amorkow jest mega nieosiagalne
szkodnik_byd napisał(a):co do kompresora myslelem ze drozsza zabawa chyba ze to okazjonalna cena ;p
powiedzmy,że w tym przedziale cenowym oscylują.
szkodnik_byd napisał(a):czy cos z zawieszenie aprocz przednich amorkow jest mega nieosiagalne??
z zawieszeniem większego problemu nie ma.
a jakies inne ciekawostki na temat modelow
na co zwrocic uwage ogladajac autko
czego sie wystrzegac
na co zwrocic uwage ogladajac autko
czego sie wystrzegac
X9 do roku przed liftem z silnikiem Millera na zegarach ma napis Miller Cycle Engine oraz na tylnej klapie,
X9 po lifcie nie ma napisu na zegarach i a na klapie napisy MAZDA i XEDOS 9 jest na plastiku (albo odwrotnie) i bez napisu Millera
X9 przed liftem ma starszy znaczek Mazdy a po lifcie jak i nowa buda ma znaczek nowy
X9 przed liftem z automatem widzialem podzialke biegow na zegarach
X9 z kolorami tapicerki czy nadwozia to nie wiem
X9 przed liftem klosze kierunkowskazow przod i tyl ma w kolorze zoltym X9 po lifcie kierunki klosze biale
X9 (bez roznicy na silnik) moze miec swiecace dodatki w postaci chromowanych klamek, podstawie lewarka w automacie jak i obramowce lewarka, i dodatkach w postaci a'la drewna w drzwiach jak i panelu centralnego,
lub X9 w wersji bez chromu i drewna-ale jak sie te wersje nazywaja to nie wiem i co je jeszcze rozni tez nie wiem
w X9 opcja dodatkowa to chyba Solar w szyberdchu jak i 4WS
w X9 standard tylko w Millerach skora, fotele podgrzewane i elektryczne lub jako opcja w pozostalych wersjach silnikowych
kolory deski i kanalu srodkowego jak i boczki drzwi lub AirBag powiny byc tego samego koloru jesli skora na pokladzie to ta sama skora powinna byc w drzwiach
w/w wypociny oparte na ogloszeniach typu allegro itp
Miller to wiadomo sprezarka reszta standard a o Millenie to nie moja materia niestety...
ale podobnie, tyle ze jest Millenia S i Gold
EDIT:
piszac po lifcie lub przed mialem na mysli roczniki miedzy 1994 do 1999/2000 gdzie lifting byl w 1998 roku (jakos tak), X9 po roku 2000 do 2002 zmienila nieco przod auta kolory tapicerki i reszty nie wiem... wiecej informacji jest na blogu prezesa
X9 po lifcie nie ma napisu na zegarach i a na klapie napisy MAZDA i XEDOS 9 jest na plastiku (albo odwrotnie) i bez napisu Millera
X9 przed liftem ma starszy znaczek Mazdy a po lifcie jak i nowa buda ma znaczek nowy
X9 przed liftem z automatem widzialem podzialke biegow na zegarach
X9 z kolorami tapicerki czy nadwozia to nie wiem
X9 przed liftem klosze kierunkowskazow przod i tyl ma w kolorze zoltym X9 po lifcie kierunki klosze biale
X9 (bez roznicy na silnik) moze miec swiecace dodatki w postaci chromowanych klamek, podstawie lewarka w automacie jak i obramowce lewarka, i dodatkach w postaci a'la drewna w drzwiach jak i panelu centralnego,
lub X9 w wersji bez chromu i drewna-ale jak sie te wersje nazywaja to nie wiem i co je jeszcze rozni tez nie wiem
w X9 opcja dodatkowa to chyba Solar w szyberdchu jak i 4WS
w X9 standard tylko w Millerach skora, fotele podgrzewane i elektryczne lub jako opcja w pozostalych wersjach silnikowych
kolory deski i kanalu srodkowego jak i boczki drzwi lub AirBag powiny byc tego samego koloru jesli skora na pokladzie to ta sama skora powinna byc w drzwiach
w/w wypociny oparte na ogloszeniach typu allegro itp
Miller to wiadomo sprezarka reszta standard a o Millenie to nie moja materia niestety...
EDIT:
piszac po lifcie lub przed mialem na mysli roczniki miedzy 1994 do 1999/2000 gdzie lifting byl w 1998 roku (jakos tak), X9 po roku 2000 do 2002 zmienila nieco przod auta kolory tapicerki i reszty nie wiem... wiecej informacji jest na blogu prezesa