Witam.
Mam mały problem. Otóż chcieliśmy się wybrać ze znajomymi gdzieś nad wodę (razem ze mną 5 osób). Jako że mam sprawne auto, padł pomysł że zapakujemy się do mnie, zrzucimy na benzynę i pojedziemy.
Przy rejestracji auta widziałem, że mam 5 miejsc wbite w dowód, więc przystałem na ten pomysł. Postanowiłem jednak sprawdzić tylną kanapę, pasy etc. Okazało się, że mam na tylnej kanapie tylko 2 pasy i 4 wpinki. Nigdzie środkowego pasa nie widzę, ani pod kanapą, ani w bagażniku, no nigdzie. Miejsc na montaż takiego pasa również nie widzę.
Jak to z tym jest, bo google średnio pomocne, wszędzie tylko piszą o przerejestrowywaniu auta i inne ilości miejsc.
Czy można legalnie przewieźć 4 pasażerów mimo 3 pasów? Czy też może ta informacja w dowodzie S1 to jakaś poglądowa, czy też może ile można max upchnąć ludzi? Nie chodzi mi tu o komfort, bo z tyłu i tak siedziałyby szczupłe osoby, tylko czy to jest legalne.
Samochód 5-miejscowy, ale tylko cztery pasy bezpieczeństwa – czy to normalne i... legalne?
Strona 1 z 1
pewnie jest wypięty i zwinięty w bagażniku
A ten co dynda na tylnym słupku od klapy ?
Trzeba szukać. W mojej M6 jest gula w suficie i z niej można wywlec środkowy pas.
Może jest tylko "brzuszny" na środku ( jak w samolocie) ?
Formalnie jazda bez pasa jak się nie jest w ciąży itd – to kicha.
Pozdr.
Trzeba szukać. W mojej M6 jest gula w suficie i z niej można wywlec środkowy pas.
Może jest tylko "brzuszny" na środku ( jak w samolocie) ?
Formalnie jazda bez pasa jak się nie jest w ciąży itd – to kicha.
Pozdr.
BJ miała z tyłu zwykłe 3 punktowe pasy bezpieczeństwa. Biodrowy występował w poprzednich modelach.
-
rav 75
Dzięki za odpowiedzi. Mi nic nie dynda na słupkach Ale zobaczę co jest w tych schowkach w bagażniku na bokach, w sumie nigdy nie patrzyłem co jest pod lewarkiem
EDIT: Jestem ślepy, bo 5 pas mi "dynda" na słupku tak jak na zdjęciu Nie wiem jakim cudem go do tej pory nie widziałem. Nie ma tego złego, przynajmniej się dowiedziałem, że pod kanapą mam łatwy dostęp do przewodów i zapewne filtra paliwa w razie "W"
EDIT: Jestem ślepy, bo 5 pas mi "dynda" na słupku tak jak na zdjęciu Nie wiem jakim cudem go do tej pory nie widziałem. Nie ma tego złego, przynajmniej się dowiedziałem, że pod kanapą mam łatwy dostęp do przewodów i zapewne filtra paliwa w razie "W"
Strona 1 z 1