[3 BK MPS] Wymiana poduszek silnika na twardsze

Mazda3 MPS 2009– (BL) / Mazda3 MPS 2006–2009 (BK) / Mazda6 MPS 2006–2008 (GG)

Postprzez DISItune » 20 mar 2010, 20:30

Joł <zeby>

Jednym z problemów w 3ce BK MPS są (moim i nie tylko moim zdaniem) zbyt miękkie poduszki silnika i skrzyni, które nie dość że potrafią się bardzo szybko poddać (moja tylna poduszka silnika była pęknięta po 19.000km przebiegu) to jeszcze pozwalają na bardzo duże ruchy silnika <oczy>
Amatorów twardszych odpowiedników chciałbym jednak przestrzec, że jeżeli cenią sobie komfort to powinni sie dobrze zastanowić <lol>

Jestem po wymianie kompletu poduszek i jest niezła masakra <glupek2> cała buda trzęsie się jakby pod maską pracował diesel i to na pompowtryskach hahaha
Transmision mount (zapewne) powoduje że każda zmiana biegu jest jak przeładowanie shotgun'a <glupek2> a wszystkie odgłosy z pod maski dochodzą jakby zwielokrotnione. Moja żona opisała to w taki sposób "Jakby ktoś pod maską zamontował mikrofon a w środku głośnik" :|

Oczywiście są też zalety – zmiana biegów jest tak precyzyjna jak powinna być seryjnie a nie jest <zeby> biegi chodzą niemalże idealnie – mogłyby tylko mieć krótsze drogi, teraz aż się prosi o short shifter.

Zatem amatorom komfortu polecam pozostanie przy seryjnych poduszkach, tych którzy zaakceptują znaczące poprawienie precyzji zmieny biegów kosztem lekko zwiększonych drgań gorąco polecam zmianę tylnej poduszki silnika, a hardcore'owcom polecam zmianę kompletu poduszek <faja>

P.S.
Jako że nie jestem hardcore'owcem mam do sprzedania po kosztach transmission mount TRZ oraz Passenger Side mount AWR
http://www.protegegarage.com/product_in ... ts_id=1670
http://www.protegegarage.com/product_in ... ts_id=1524
Firma

Od: 9 lis 2007, 16:07
Auto: 5.7 V8 i R1250R

Był 3 BK MPS 360KM powered by DISI-tune

Postprzez nash13 » 20 mar 2010, 21:22

to prawda. dobry poczciwy ursus <czarodziej>
ale biegi rzeczywiscie wchodza bosko, ja sprawdzilem Michal poduszke co plynie do mnie czy jej nie wystawic upfront na allegro ale uff uff do speeda 6 jest z regulacja sztywnosci,
http://www.protegegarage.com/product_in ... ts_id=1408
Raczej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
Forumowicz

Od: 16 sie 2009, 22:25
Auto: speed 6

Postprzez DISItune » 20 mar 2010, 21:35

moim zdaniem to ona nie jest z regulacją twardości tylko występuje w trzech twardościach <oczy> w jakiej zamówisz w takiej masz
Firma

Postprzez nash13 » 20 mar 2010, 21:48

tez tak myslalem, ale nigdzie nie ma opcji wyboru twardosci przy zakupie. Chociaz rzeczywiscie ostatnie zdanie sugeruje, ze raczej sa w trzech twardosciach, no ciekawe, nie mialem mozliwosci wyboru twardosci wiec obstawiam ze z defaulta dostne 70tke
Raczej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach
Forumowicz

Od: 16 sie 2009, 22:25
Auto: speed 6

Postprzez BUrdoror » 21 mar 2010, 12:35

Dobrze wiedziec :) Jednak, czy zmiana poduszek skrzyni (ktora notabene wykonales jakis czas temu) tez powoduje pomniejszenie komfortu.? czy to akurat dalo same plusy w pracy skrzyni?
Obrazek
Forge BPV Gen2, K&N Typhoon, Bilstein B6, TRZ Dog Bone RMM, Denso ITV22, Hypertech tune
Forumowicz

Od: 8 lut 2010, 15:01
Auto: M3 MPS BK 2007

Postprzez DISItune » 21 mar 2010, 12:52

BUrdoror napisał(a):Dobrze wiedziec :) Jednak, czy zmiana poduszek skrzyni (ktora notabene wykonales jakis czas temu) tez powoduje pomniejszenie komfortu.? czy to akurat dalo same plusy w pracy skrzyni?

zmiana tylnej poduszki silnika daje minimalne zwiększenie wibracji, które ustępuje po jakiś 1500km i same plusy w pracy mechanizmu zmiany biegów <spoko>
Firma