Nie włącza sie wentylator 626 GD FE3
Strona 1 z 1
Od czasu ostatniej wizyty w warsztacie nie załącza się wentylator chłodnicy. Czy to, co zaznaczyłem na zdjęciu, to termowłącznik wentylatora? Wygląda na to, że mechanicy wyrwali z niego przewód...

Ostatnio edytowano 20 paź 2006, 14:11 przez Dante, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 23 lis 2003, 01:22
Dante – proszę o nazwanie tematu zgodnie z regulaminem
Tyle powinienieś już wiedzieć
Tyle powinienieś już wiedzieć
Ten czujnik, który zaznaczyłeś na zdjęciu jak słusznie stwierdziłeś, jest odpowiedzialny za włączanie wentylatora. Mechanicy najprawdopodobniej urwali blaszkę na którą zakłada się wtyczkę. Oprócz tego musieli Ci gdzieś jeszcze rozłączyć przewody, ponieważ po odpięciu kostki z tego czujnika wentylator powinien cały czas pracować, więc kolesie z pełną świadomością pozbawili Twojego silnika wentylatora!! Możesz wyjawić adres tych wspaniałych mechaników, którzy robią takie numery?? W sumie to goście są sprytni, bo szykuje im się w przyszłości remont przegrzanego silnika, więc będzie robota i kasa, a może przy okazji znowu Ci naprawią coś innego, np. wsypią piasek do skrzyni biegów??
- Od: 12 gru 2004, 22:14
- Auto: 626 GD 2.0 16V GT 4WS
Przemo napisał(a):W sumie to goście są sprytni, bo szykuje im się w przyszłości remont przegrzanego silnika, więc będzie robota i kasa, a może przy okazji znowu Ci naprawią coś innego, np. wsypią piasek do skrzyni biegów??

Niezły mechanik co usuwa problem bez szukania przyczyny
Przemo napisał(a):Oprócz tego musieli Ci gdzieś jeszcze rozłączyć przewody, ponieważ po odpięciu kostki z tego czujnika wentylator powinien cały czas pracować
Z tym sie nie zgodze wentylator się załączy wtedy gdy czujnik poda masę, wystarczy odlaczony kabel zewrzeć do masy, jeśli to nie pomoże może oznaczać uszkodzony przekażnik (znajduję się on za lewą przednią lampą koło aku)
Wodzu napisał(a):wentylator się załączy wtedy gdy czujnik poda masę
Wodzu tak jest u nas
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Naprawiałem u nich rozrusznik. Wracając do domu w pewnym momencie zauważyłem, że temperatura rośnie ponad normę. Pech chciał, że akurat stałem w korku i nie mogłem zjechać na chodnik. Jak już zjechałem, skończyła się skala na "termometrze". Myślałem, że mnie szlag trafi! Było już po godz. 18, więc oczywiście nikt nie odbierał. Zostawiłem wiadomość na poczcie mechanika, prosząc o pilny kontakt. Nie oddzwonił. Następnego dnia zrobiłem "obejście", żeby wentylator pracował cały czas. Kolejna próba kontaktu, kolejna pozostawiona wiadomość i znów brak odzewu. Za to olewactwo dopisuję ich do listy niepolecanych warsztatów.
Mechanicy wyrwali blaszkę razem z drucikiem, po czym wetknęli go z powrotem, żeby wyglądało OK. Jednak czujnik już nie zadziałał i wentylator się nie załączał. Doszukałem się usterki, wyjąłem drucik z czujnika i wentylator zaczął pracować non-stop.
Dzisiaj zamontowałem nowy czujnik i wszystko działa jak powinno. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Mechanicy wyrwali blaszkę razem z drucikiem, po czym wetknęli go z powrotem, żeby wyglądało OK. Jednak czujnik już nie zadziałał i wentylator się nie załączał. Doszukałem się usterki, wyjąłem drucik z czujnika i wentylator zaczął pracować non-stop.
Dzisiaj zamontowałem nowy czujnik i wszystko działa jak powinno. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
- Od: 23 lis 2003, 01:22
Witam. Kupilem nie dawno mazdzioche 626 2.2 12V 91' i zauwazylem ze wentylator sie nie wlancza. Wentylator jest na 100% dobry gdyz podlaczelm go na krotko. Oglnie sprawa jest podejzana bo chłodnica posiada termowłacznik a do tego na kopulce od termostatu jest tez włacznik do wentylatora. A najlepsze jest to ze zaden z tych czujnikow nie jest podlaczony do wentylatora a wentylator jest podlaczony do jakies wtyczki ale niestety sie nie wlacza. Silnik zaczal lapac temperature wiec zmuszony bylem do zrobienia manualnego wlacznika no ale przeciez nie bede tak jezdzil. pomozcie. zalaczam zdjecia.
wtyczka od wentylatora, widac nad nia wtyczke od wlacznika z termostatu.

tutaj ten czujnik ( a tak przy okazji to do czego ta wtyczka po lewej bo wisi sobie i nie ma na nią miejsca)

wtyczka od wentylatora, widac nad nia wtyczke od wlacznika z termostatu.

tutaj ten czujnik ( a tak przy okazji to do czego ta wtyczka po lewej bo wisi sobie i nie ma na nią miejsca)

- Od: 17 sie 2009, 17:05
- Auto: 626 87'
więc tak. Włącznik wentylatora to to to na termostacie z jednym przewodem. Zdejm go i dotknij do masy (np silnika) jeśli włączy się wentylator to sprawa jasna. Uwalony czujnik, bez problemu do dostania.
Jeśli się nie włączy to poszukaj przekaźnika, jest na tej listwie za reflektorem obok pudełka z bezpiecznikami. Nie wiem który to ale to już spróbuj po instalacji dojść, popatrz czy nie są pouwalane kable w kostce i wyczyść kostkę.
Ta wtyczka przy chłodnicy to po prostu zasilanie wiatraka między czujnikiem a przekaźnikiem
czujnikiem na dole chłodnicy się nie przejmuj. większość ma zaślepione, ale u ciebi mam wrażenie że masz nie orginalną chłodnicę bo wygląda mi na miedzianą jeszcze a takie były w GC
to dyndające się to też zbędne u ciebie. Ta kostka była w F2T do jeszcze innego czujnika który był obok tego na termostacie (były dwa) być może po prostu instalacja standardowa
Jeśli się nie włączy to poszukaj przekaźnika, jest na tej listwie za reflektorem obok pudełka z bezpiecznikami. Nie wiem który to ale to już spróbuj po instalacji dojść, popatrz czy nie są pouwalane kable w kostce i wyczyść kostkę.
Ta wtyczka przy chłodnicy to po prostu zasilanie wiatraka między czujnikiem a przekaźnikiem
czujnikiem na dole chłodnicy się nie przejmuj. większość ma zaślepione, ale u ciebi mam wrażenie że masz nie orginalną chłodnicę bo wygląda mi na miedzianą jeszcze a takie były w GC
to dyndające się to też zbędne u ciebie. Ta kostka była w F2T do jeszcze innego czujnika który był obok tego na termostacie (były dwa) być może po prostu instalacja standardowa
czujnik kupilem nowy tydzien temu. przekaznik kolo lampy DAJE GŁOS wiec dziala ale wentylator sie nie wlancza. po mojemu to cos jest zle podlaczone miedzy czujnikiem a wentylatorem. Wychodzi wiec na to ze wlacznik zalacza mase a przekaznik plus. czyli tak ma byc podlaczone tak? jezeli sie myle to niech mnie ktos poprawi. a moze ma ktos erwisowke do tego silnika.
- Od: 17 sie 2009, 17:05
- Auto: 626 87'
To że przekaźnik "daje głos" nie oznacza że dobrze włącza styki.To dogłos przyciągania kotwicy przez cewkę, natomiast styki mogą być nadpalone, wypalone, zaśniedziałe.....Najprościej – spróbuj podmienić na podobny przekaźnik, lub zbadaj pzrewodzenie omomierzem za nóżkach przekaźnika po podłączeniu do niego napięcia.
------------
jarpod 626 III 2,2i 12V SOHC Kombi
jarpod 626 III 2,2i 12V SOHC Kombi
- Od: 21 sty 2010, 23:31
- Auto: 626 III 2,2i 12V SOHC Kombi
Strona 1 z 1