przez RaV » 11 sty 2005, 12:23
Jeśli chodzi o koszty jazdy na gazie:
– instalacja – to sprawa indywidualna zależna od tego, czy jeździsz po mieście, czy robisz trasę ... no i czy kręcisz rocznie 10tys. czy 20tys. i więcej. Dla tych drugich przebiegów uważam, że warto
– koszt na przeglądach (standard + LPG) = około 150 zł
– nie zauważyłem (póki co) szybszych zużyć elementów (jedynie wystrzelony przepływomierz i układ dolotowy powietrza – co było spowodowane wadą innych elementów, a LPG w tym jedynie pomogło)
– standardowe wymiany – filtr gazy – 30 zł, wydaje mi się, że jesli nie jeździsz na gazie zaraz po odpaleniu – nie musisz odpowietrzać parownika (nigdy tego nie robiłem).
Warto na pewno wiedzieć – jak korzystać z samochodu na LPG i czego można się spodziewać. Mając te informacje – można kupić samochód z LPG w bardzo dobrej cenie.
Gaz będzie się opłacał, tymbardziej – gdy np. mi pali na trasie latem około 9 litrów. Lubię przyłożyć czasami (trzymając długo go na 140-160km/h) – wtedy spalanie podniesie się do 10 litrów. Przy cenie 2 zł/litr – wychodzi 20 zł na 100 km – to ciągle o wiele mniej niż benzyna. Zdrowo jest jednak – jak samochód pochodzi na benzynie przynajmniej zaraz po rozruchu, zanim wskazówka od temperatury nie drgnie w zielone pole (musisz być pewien, że płyn w chłodnicy masz na dobrym poziomie).
Przeliczając zaoszczędzone pieniądze – mógłby za nie kupić dwie takie sam instalacje jakie założyłem (nie bezpośreni wtrysk)... i jeszcze troszkę by zostało.
pzdr
RaV