przez bajer0 » 3 lut 2012, 23:47
tadziomaru1 napisał(a):Jest taka zasada: jak wsiądziesz do samochodu i odpalisz, przez dziesęć sekund nie rób nic. Poprostu musi się wszystko zestroić, wszystkie czujniki muszą podać sygnały, komputer musi "wyciągnąć wnioski"
Dawniej tak robilem, ale kiedys widzialem jakis wykres na ten temat, ktory wskazywal, ze gorsze dla silnika jest czekanie bez obciazenia, niz jak najszybsze ruszenie i szybsze nagrzanie silnika pod obciazeniem. Druga sprawa, to zaraz po zakupie Mazda dymila naprawde mocno (potrafila pol podworka na bialo zadymic, wtedy nabralem nawyku aby odpalac i .... uciekac z podwórka, nie czekajac. Wyczyscilem zaworek (w ksztalcie L ) wychodzacy z pokrywy zaworow i problem dymienia zdecydowanie sie zmniejszyl. Dymienie nadal wystepuje, ale nie zawsze (n.p. jak jest cieplo raz na 3 – 4 odpalenia) i w zdecydowanie mniejszym stopniu. Ze zlymi przyzwyczajeniami trzeba walczyc

Zwyczajowo robie ~500km miesiecznie. Czasami dojda jakies trasy, ale jest ich max 5 – 6 w roku po 250 – 350km. Kazdy moj dzien to praktycznie jazda na zimnym silniku. Do swojej pracy mam 4km, jezeli wczesniej podrzuce zone to poranny dystans wydluzy sie do ok 5,5 – 6 km. Po pracy silownia ~3,5km i do domu ok 8 km. W zasadzie wszystkie potrzebne mi supermarkety mam pod nosem (3 – 4 km od domu). Tak jak pisalem, nie rozwazam tego remontu z punktu widzenia dolewek oleju, lub sporadycznego dlawienia od razu po odpaleniu, lecz aby wyeliminowac dymienie + moze cos poprawic/ulatwic prace silnikowi. Dlatego tez musze to rozwazyc z perspektywy: malo jezdze, a wydatek jednorazowy jest dosc spory.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23