Nie działające oświetlenie podufitowe -co nim steruje?
Strona 1 z 1
Od jakiegoś czasu nie chce mi się świecić lampka oświetlenia.
Lampka działa po włączeniu ręcznie, ale nie działa przy otwieraniu drzwi i otwieraniu pilotem z centralnego zamka.
Sprawdzone czujniki otwarcia drzwi, kabelek doprowadzający zasilanie i masę od kostki koło nogi kierowcy do lamki (dalej nie miałem jak- przewód ginie w mega wielkiej wiązce przewodów).
Na krótko podłączając masę działa.
Co steruje tą lampką przy otwarciu drzwi?
Ma jakiś przekaźnik- sterownik?
Wcześniej po otwarciu centralnego zamka zapalała się lekko rzażąc i paliła mocniej po otwarciu drzwi, po przepręceniu stacyjki wygaszała. Teraz nawet nie mrugnie.
Lampka działa po włączeniu ręcznie, ale nie działa przy otwieraniu drzwi i otwieraniu pilotem z centralnego zamka.
Sprawdzone czujniki otwarcia drzwi, kabelek doprowadzający zasilanie i masę od kostki koło nogi kierowcy do lamki (dalej nie miałem jak- przewód ginie w mega wielkiej wiązce przewodów).
Na krótko podłączając masę działa.
Co steruje tą lampką przy otwarciu drzwi?
Ma jakiś przekaźnik- sterownik?
Wcześniej po otwarciu centralnego zamka zapalała się lekko rzażąc i paliła mocniej po otwarciu drzwi, po przepręceniu stacyjki wygaszała. Teraz nawet nie mrugnie.
Ostatnio edytowano 6 kwi 2008, 19:41 przez Deltom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Tomasz
-------------------------------------------------------------------
Moja Madzia
Moja Madzia
- Od: 12 lis 2007, 07:15
- Auto: 626 2.0l '00r
moze sie spalila poprostu

-
Darnok - chlopak na opak
- Od: 3 lut 2008, 16:38
- Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Mieczyslaw napisał(a):moze sie spalila poprostu
jak ją ręcznie uruchamiam to świeci, ale nie działa przy otwarciu drzwi
Pozdrawiam Tomasz
Moja Madzia
Moja Madzia
moze jakies inne pomysly?
Pozdrawiam Tomasz
Moja Madzia
Moja Madzia
sprawdzone i podaja prawidlowo mase
probowalem i od tej strony poszukac urzadzenia sterujacego lampka ale ten kabel rownierz ginie w wiazce do ktorej nie moge sie dobrac.
mozliwe jest ze komputer steruje sciemnianiem i zapalaniem oswietlenia podsufitowego?
probowalem i od tej strony poszukac urzadzenia sterujacego lampka ale ten kabel rownierz ginie w wiazce do ktorej nie moge sie dobrac.
mozliwe jest ze komputer steruje sciemnianiem i zapalaniem oswietlenia podsufitowego?
Pozdrawiam Tomasz
Moja Madzia
Moja Madzia
wydaje mi sie ze nie ale moge sie mylic. bo jak zamykasz drzwi to swiatelko sie sciemnia wiec nie ma do tego zaden komputer. raczej jakas czujka

-
Darnok - chlopak na opak
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
tez mi sie wydaje.
generalnie sterowanie czyms tak prostym powinien sie zajmowac badzo prosty uklad niewiele wiekszy od przekaznika.
ale niestety nie moge go zlokalizowac,
wymontowywalem nawet po kolei wszystkie przekazniki/sterowniki z pod deski zeby sprawdzic czy ktorys nie jest walniety i czy nie odpowiada za sterowanie lamkpi ale niestety nie trafilem na wlasciwy
dzwonilem do serwisu mazdy i rozmawialem z kierownikiem czesci zamiennych i niestety nie potrafil mi pomoc... twierdzil ze lampka pracuje sama z siebie i nie ma sterownika/przekaznika ktory by powodowal ze lampka dziala przy otwarciu i powoli sie wygasza kilka sekund po zamknieciu drzwi.
jak narazie rozebralem cale pudlo z bezpiecznikami zeby zobaczyc gdzie dalej podaza kabelek ktory wchodzi od lampki, ale ugrzezlem na glownej wiazce przewodow w ktorej ow kabelek ginie...
w akcie desperacji w majowke bede pokolei sledzil ow kabelek dalej i zobacze gdzie on prowadzi i co nim steruje.
generalnie sterowanie czyms tak prostym powinien sie zajmowac badzo prosty uklad niewiele wiekszy od przekaznika.
ale niestety nie moge go zlokalizowac,
wymontowywalem nawet po kolei wszystkie przekazniki/sterowniki z pod deski zeby sprawdzic czy ktorys nie jest walniety i czy nie odpowiada za sterowanie lamkpi ale niestety nie trafilem na wlasciwy
dzwonilem do serwisu mazdy i rozmawialem z kierownikiem czesci zamiennych i niestety nie potrafil mi pomoc... twierdzil ze lampka pracuje sama z siebie i nie ma sterownika/przekaznika ktory by powodowal ze lampka dziala przy otwarciu i powoli sie wygasza kilka sekund po zamknieciu drzwi.
jak narazie rozebralem cale pudlo z bezpiecznikami zeby zobaczyc gdzie dalej podaza kabelek ktory wchodzi od lampki, ale ugrzezlem na glownej wiazce przewodow w ktorej ow kabelek ginie...
w akcie desperacji w majowke bede pokolei sledzil ow kabelek dalej i zobacze gdzie on prowadzi i co nim steruje.
Pozdrawiam Tomasz
Moja Madzia
Moja Madzia
Urządzenie odpowiedzialne za światło w podsufitce znajduje się w desce z licznikami.Jest to jakiś triak czy coś podobnego.Jeśli znajdę go to podam symbol i fotkę.
- Od: 27 sie 2008, 16:19
- Auto: Mazda 626 1.8 rocznik 1999
a ja mam inny pomysl chociaz pewnie trefny, mialem podobnie z tym ze nie zapalala sie w ogole, od czasu do czasu tylko i poprostu masa nie dotykala do karoserii

-
Darnok - chlopak na opak
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
w GD za lampkę i wszelkie "piszczenie" i światełka w kabinie odpowiadał sterownik zwany CPU znajdujący się nad skrzynką bezpieczników w kabinie. Może w GF też jest taki
Witam mialem to samo banalna usterka,w dolnym rogu slupka drzwi jest prosty wylacznik taki maly plastikowy bolczyk,zdejmij gumowa oslone odkrec srubke jest na krzyzak i otwory i w tym zalaczniku i gdzie wkrecana jest srubka przeczysc troche malym srubokretem tak zeby bylo czyste dobrze przewodzilo prad,czasami zbiera sie tam osad,nalot itp.i nie ma przejscia.W dalszym etapie popsikac te otwory WD-40 zeby nie korodowaly a sam wylacznik tez popsikac WD i rozruszac tak aby brud sie rozpuscil,chodzi mi o ten mechanizm ze spezynka i stykiem-Pozdrawiam
- Od: 27 lut 2010, 21:35
Witam, jak już wcześniej obiecałem podaje symbol tego niby triaka, elektronikiem nie jestem więc mogę się mylić co do nazwy.Także fotki słabej jakości za co przepraszam.Widać na fotkach ślady spalenia się poprzedniego triaka, wina mecholi co za elektrykę się wzieli.Cacko to znajduje się w desce z zegarami w Mazda 626 rocznik 99 GF,czy we wszystkich modelach jest tak samo sorry ale nie wiem,może ktoś wniesie inną informacje.Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 46d34.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52c ... 44cd6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 46d34.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52c ... 44cd6.html
Symbol tego niby triaka K2851 7H1.Pozdrawiam.
A ja ostatnio podłączałem dodatkowe oświetlenie pod drzwiami i żeby sprawdzić czy działa podpiąłem się pod lampkę w podsufitce wyciągając kabelek odgiąłem lekko blaszkę tą pod tym czarnym przesuwnikiem czy jak to nazwać. Próbowałem to naprawić ale zbytnio się do tego nie przyłożyłem no i teraz działa mi światło tylko jak przesunę na on a jak na auto czyli środek to lampka się nie zaświeca ale diody zamontowane pod drzwiami tak więc moim zdaniem gdzieś ta blaszka tam nie styka.
- Od: 10 mar 2010, 23:35
Strona 1 z 1